Oletko tehnyt itse perunasoselaatikkoa?
Kommentit (15)
Siis sitä mihin laitetaan jauhelihaa ja perunamuusia? Olen.
Olen, ja muistan ajatelleni että ohjeessa on liikaa nestettä, joten jätin osan pois. Ja laatikosta tuli hieman kuivaa.
Lidlissä myydään hyvää perunasoselaatikkoa!
Vierailija kirjoitti:
Miten sitä tehdään?
On olemassa jouluinen imelletty perunalaatikko ja sitten vielä arkisempi mutta herkullinen lihaperunasose laatikko. Molempiin löydät googlettamalla lukuisia helppoja ohjeita.
Olen tehnyt varmasti liki sata kertaa. Emme syö eineksiä, kaikki ruoka on meillä itse tehtyä.
Viimeksi olen syönyt kyseistä ruokaa jonkun muun, kuin itseni valmistamana 70 luvulla kansakoululaisena.
En ole. Pidän kyllä perunamuusista, mutta syön sen kanssa mieluummin vaikka lihapullia tai kastiketta.
Viimeksi olen lihaperunasoselaatikkoa syönyt varmaankin armeijassa. Jouluisin syön äitini tekemää perunalaatikkoa.
Perunalaatikko on hyvää, mutta perunasoselaatikko on ällöttävän näköistä, kuin kerran syötyä.
Englantilaista Shepherds pie perunasoselaatikkoa on tullut tehtyä usein, suomalaisversiota jossa jauheliha ja perunasose sekoitetaan keskenään en ole tainnut kotona koskaan tehdä.
Kyllä. Parempaa on kotitekoinen kuin teollinen.
Jouluinen siirapilla makeutettu perunasoselaatikko
Esimerkiksi leivontamausteilla saadaan jouluista tuoksua ja makua.
Ainekset :
2 kg jauhoisia perunoita
50-100 g voita
0,8 litraa maitoa, määrä vaihtelee runsaasti perunalajikkeen mukaan
½ dl tummaa siirappia
1-2 tl suolaa
piparkakkumaustetta tai muita sopivia joulun makua ja tuoksua antavia mausteita
Pinnalle:
korppujauhoja
voinokareita
Valmistus:
Pese, kuori ja lohko perunat. Keitä ne kypsiksi niukassa suolattomassa vedessä. Soseuta perunat suoraan niukkaan keittoveteen. lisää rasva. Lisää suola. Lisää kerma+maito kunnes sose on notkean puuromaista. Mausta erilaisilla leivontamausteilla, millä saa sopivasti jouluista tuoksua ja makua - esim. piparkakkumausteella.
Lisää tummaa siirappia. Sekoita tasaiseksi.
Laita sose uunivuokaan. Siroittele pinnalle korppujauhot ja lisää muutama rasvanokare. Kypsennä 200 asteisessa uunissa niin että pinta alkaa saamaan väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia.
Paista jouluista siirapilla makeutettua perunasoselaatikkoa noin 2-3 tuntia.
onneksi takuulla