Ravintola-ala, ruokatauot ja ravintoetu
Olen lopen kyllästynyt tähän. Työskentelen ravintolassa kokkina, enkä ole kertaakaan viimeisen 3kk aikana ehtinyt pitämään taukoa. En kertaakaan! Meillä on niin kiire, että minkäänlaisia taukotiloja ei ole edes olemassa. Edes pukuhuoneessa ei ole penkkejä. Edes vessaan ei pääse.
Kuitenkin jokaisesta palkastani vähennetään ravintoetu. Eli maksan melkein kympin päivässä siitä, että saan heittää pari kylmää ranskalaista suuhuni ohimennen, tehdessäni 10 tunnin työvuoroa puolikuolleena alle 12 euron tuntipalkalla?! Mutta valittaa ei voi, koska kaikki ovat vain extraajia ja tunteja ei tule, jos ei suostu kaikkeen mitä pomo vaatii. Lisäksi ravintolanpitäjillä on tiukka verkosto, ja jos saat huonon maineen, ei tarvi toisiinkaan ravintoloihin enää hakea.
Miten muilla? Onko toimivia ehdotuksia? Saisi edes tuon hemmetin ruokamaksun jätettyä pois, niin ehkä ei harmittaisi niin silmittömästi!
Kommentit (18)
Sitä se on, pitää oppia kiireellä työn lomassa hotkaisemaan ruokansa seisaaltaan... Ja vessaan kerkeää just silleen että pyytää kaveria hetken kyttää kiehuvaa kattilaa...
Sä voit ihan itse sopia haluamas työehdot ja palkkauksen. Itsehän oot sopparis allekirjoittanu?
Vierailija kirjoitti:
Teet itelles aina ruoan ja otat sen mukaan? Syöt siitä pienen osan siis vaikka sen pari ranskalaista ni menee tona henksuruokana.
Näin olen tehnytkin välillä, mutta kun työvuorosta viimeiset melkein 2 tuntia on siivoamista, niin eipä se kovin houkuttelevaa ruokaa enää ole töiden loputtua.
En kattelis työnantajalta tollasta perseilyä päivääkään. Ota puheeksi. Kokeista on pulaa, ei ne sua pois laita tuon takia.
Ravintola-ala on paskhin mahdollinen ala työajoista työsopimuksen kautta palkkaan.
Ja silti me hullut emme kuvittelisikaan olevamme muualla.
Kokki
Vierailija kirjoitti:
Sä voit ihan itse sopia haluamas työehdot ja palkkauksen. Itsehän oot sopparis allekirjoittanu?
Kirjallinen työsopimus ravintola-alalla keikkatyöläisillä?!? Sen kun näkis! ;D ;D
Ei, en ole allekirjoittanut yhtään mitään. Ja ei, en voi sopia. Joko olen töissä niillä ehdoilla, mitä pomo sanelee, tai sitten olen työtön. Siinä vaihtoehdot ravintola-alalla täälläpäin.
Ota yhteyttä ammattiliittoon. Sosiaalitila pitäisi olla ja tauot. Ymmärrän, että joskus voi olla, että taukoa ei saa pidettyä, mutta jos kysymys on siitä, että aina, niin henkilökuntaa liian vähän.
Sovitte työntekijöiden kanssa, että kaikki alkavat pitää TES:n mukaiset tauot. Jos eivät ota sinua enää sen jälkeen hommiin, mitä se haittaa? Vai haluatko tosiaan olla tällaisella työnantajalla töissä? Ansiosidonnaiselle tai muualle töihin vaan.
Tuttua juttua. Yhdessäkin hotellissa palkanmaksu loppui iltakymmeneltä, mutta ruokailevat asiakkaat oli palveltava loppuun asti ja monesti työt loppuivat puolilta öin - yhden maissa...
T: kokki evp
Vierailija kirjoitti:
Ota yhteyttä ammattiliittoon. Sosiaalitila pitäisi olla ja tauot. Ymmärrän, että joskus voi olla, että taukoa ei saa pidettyä, mutta jos kysymys on siitä, että aina, niin henkilökuntaa liian vähän.
Sovitte työntekijöiden kanssa, että kaikki alkavat pitää TES:n mukaiset tauot. Jos eivät ota sinua enää sen jälkeen hommiin, mitä se haittaa? Vai haluatko tosiaan olla tällaisella työnantajalla töissä? Ansiosidonnaiselle tai muualle töihin vaan.
Et ole luultavasti ollut (ainakaan hetkeen) ravintola-alalla?
Kauniita ajatuksia, mutta mikään näistä ei toimi käytännössä.
Liitto on täysin kädetön eikä siitä ole mitään apua. Alalla on "tiettyjä erityispiirteitä", jotka tulee ottaa huomioon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työntekijän oikeuksista saa poiketa aina halutessaan.
Henkilökuntaa on ehdottomasti liian vähän. Lisää ei palkata, koska se maksaa.
Työntekijöiden vaihtuvuus on suurta juuri tästä syystä. Eivät työntekijät yksinkertaisesti voi tehdä noin. Jos mietit omia ravintolakäyntejäsi, niin olisiko sinulle ihan ok, että joutuisit odottamaan annostasi tunnin, koska juuri siinä kohtaa sattui olemaan kokilla tai tarjoilijalla tauko? Ravintola-alalla asiat toimivat ihan toisella tapaa kuin missään muualla.
Ja en tietenkään tahdo olla töissä tällaisella työnantajalla, mutta kun ne ovat kaikki tällaisia. Ainut vaihtoehto on työttömyys. Ravintola-alalla työntekijöiden vaihtuvuus on suurta, koska ala on surkeasti palkattu ja työolot täysin sietämättömät. Se, että kokeista on pulaa, ei todellakaan tarkoita, että me olisimme jotenkin ylivoimaisessa neuvotteluasemassa. Ei todellakaan! Kokeista on pulaa, koska on harvassa ihmisiä, jotka suostuvat tekemään raskasta työtä kuumassa, rasvaisessa keittiössä, liukkaalla lattialla, kauheassa kiireessä, ilman taukoja, huonolla palkalla, huonojen esimiesten alaisuudessa. Mitään näistä kohdista ei ole mahdollista muuttaa, ilman että koko ravintolamaailma muuttuu. Asiakkaat eivät suostu maksamaan enempää, joten eipä siinä sitten paljon ole tehtävissä.
Vierailija kirjoitti:
En kattelis työnantajalta tollasta perseilyä päivääkään. Ota puheeksi. Kokeista on pulaa, ei ne sua pois laita tuon takia.
Kokeista ei ole pulaa, vaan hyvistä työpaikoista, joissa maksetaan asiallista palkkaa ja jossa työympäristö ei ole kuin kauhuelokuvasta. Kokkeja on Suomi täynnä, mutta he ovat jo kiertäneet ravintoloita tarpeeksi nähdäkseen, mitä kokin työn arvostus on.
Työttömänäkin on paljon parempi olla, kuin kokkina.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En kattelis työnantajalta tollasta perseilyä päivääkään. Ota puheeksi. Kokeista on pulaa, ei ne sua pois laita tuon takia.
Kokeista ei ole pulaa, vaan hyvistä työpaikoista, joissa maksetaan asiallista palkkaa ja jossa työympäristö ei ole kuin kauhuelokuvasta. Kokkeja on Suomi täynnä, mutta he ovat jo kiertäneet ravintoloita tarpeeksi nähdäkseen, mitä kokin työn arvostus on.
Työttömänäkin on paljon parempi olla, kuin kokkina.
Tarkoitin siis sanoa, että kokit jättävät tarkoituksella hakematta paikkoihin, joissa ei työolosuhteet ole kunnossa.
Jos joku ravintoloitsija valittaa työvoimapulaa, tai ravintolan henkilöstö vaihtuu usein, niin siitä tietää aika hyvin, että kyseessä on työntekijöitään surutta riistävä yrittäjä.
Mites kun Ravintola yrittäjät itkevät nyt joka mediassa konkurssia ja tukiapua? Mutta heidän työntekijöillään niin kiire ettei vessaan ehdi? Käydäänkö niissä ravintoloissa vai ei? Kuka valehtelee?
Tiedättekö te mitä siellä maran tessissä sanotaan tauoista? Ette.
Työntekijölle pitää järjestää mahdollisuus ruokailla työvuoron aikana. Siinä se. Siellä ei ole mitään minuutteja paljonko taukoa on.
Vierailija kirjoitti:
Mites kun Ravintola yrittäjät itkevät nyt joka mediassa konkurssia ja tukiapua? Mutta heidän työntekijöillään niin kiire ettei vessaan ehdi? Käydäänkö niissä ravintoloissa vai ei? Kuka valehtelee?
Miten nämä sinusta kumoavat toisensa? Asiakkaita on ravintolassa huomattavasti vähemmän, silti työtä on ihan valtavasti. Ei kokin työ ole pelkkää annosten tekemistä, eikä työmäärä välttämättä puolitu, vaikka asiakasmäärä tippuisikin.
Meiltä on tiputettu väkeä pois töistä tulojen laskettua, mutta silti woltti huutaa urakalla ja ne viimeiset työpaikkansa pitäneet juoksevat pää kolmantena jalkana. Myös siivoukset, varastot, tilaukset, tukut, esivalmistelut jne. on kaikki hoidettava samalla tavalla, oli asiakkaita tai ei. Jos ne jättää tekemättä, voi yhtä hyvin sulkea puljun suosiolla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mites kun Ravintola yrittäjät itkevät nyt joka mediassa konkurssia ja tukiapua? Mutta heidän työntekijöillään niin kiire ettei vessaan ehdi? Käydäänkö niissä ravintoloissa vai ei? Kuka valehtelee?
Miten nämä sinusta kumoavat toisensa? Asiakkaita on ravintolassa huomattavasti vähemmän, silti työtä on ihan valtavasti. Ei kokin työ ole pelkkää annosten tekemistä, eikä työmäärä välttämättä puolitu, vaikka asiakasmäärä tippuisikin.
Meiltä on tiputettu väkeä pois töistä tulojen laskettua, mutta silti woltti huutaa urakalla ja ne viimeiset työpaikkansa pitäneet juoksevat pää kolmantena jalkana. Myös siivoukset, varastot, tilaukset, tukut, esivalmistelut jne. on kaikki hoidettava samalla tavalla, oli asiakkaita tai ei. Jos ne jättää tekemättä, voi yhtä hyvin sulkea puljun suosiolla.
Niin eli kassaan tulee rahaa samaan entiseen tapaan. Asikkaidenjaloissa ei vaan tule hiekkaa lattialle kun kuski käy takaoven kautta hakemassa annokset. Miksi ravintoloitsijat sitten omien sanojensa mukaan ovat konkurssissa? Miksi puhuvat paskaa?
Taitaa olla harvassa ne ravintolat tämänpäivän Suomessa, jossa ei kokki kuselle kerkiä.
Toki Wolt jne pyörii, mutta entäpä ne 85-90% muista? Ravintolat huutaa tyhjyyttään, henkilökuntaa lomautetaan, kun ei tule myyntiä.
Kokkeja, tarjoilijoita ja muita alan ammattilaisia on vapailla markkinoilla runsain määrin, on työnantajalle mistä valita. Avoimia paikkoja vaan ei ole, koska ei ole myyntiäkään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mites kun Ravintola yrittäjät itkevät nyt joka mediassa konkurssia ja tukiapua? Mutta heidän työntekijöillään niin kiire ettei vessaan ehdi? Käydäänkö niissä ravintoloissa vai ei? Kuka valehtelee?
Miten nämä sinusta kumoavat toisensa? Asiakkaita on ravintolassa huomattavasti vähemmän, silti työtä on ihan valtavasti. Ei kokin työ ole pelkkää annosten tekemistä, eikä työmäärä välttämättä puolitu, vaikka asiakasmäärä tippuisikin.
Meiltä on tiputettu väkeä pois töistä tulojen laskettua, mutta silti woltti huutaa urakalla ja ne viimeiset työpaikkansa pitäneet juoksevat pää kolmantena jalkana. Myös siivoukset, varastot, tilaukset, tukut, esivalmistelut jne. on kaikki hoidettava samalla tavalla, oli asiakkaita tai ei. Jos ne jättää tekemättä, voi yhtä hyvin sulkea puljun suosiolla.
Niin eli kassaan tulee rahaa samaan entiseen tapaan. Asikkaidenjaloissa ei vaan tule hiekkaa lattialle kun kuski käy takaoven kautta hakemassa annokset. Miksi ravintoloitsijat sitten omien sanojensa mukaan ovat konkurssissa? Miksi puhuvat paskaa?
Ei todellakaan tule rahaa samalla tavalla. Ravintolassa isoin voitto tulee ruoan mukana myytävästä alkoholista ja kahvista. Noutoruoassa se jää kokonaan saamatta. Lisäksi woltin kautta annoksista ei saa edes normaalia katetta, vaan osa menee woltille.
Lisäksi asiakkaita kyllä käy sisälläkin, mutta vain vähemmän. Heitä varten pitää kuitenkin ihan yhtä lailla olla tarjoilija ja kokki paikalla koko aukioloajan + esivalmistelut ja jälkisiivoukset.
Wolttikuskeilla ei ole avaimia, vaan joko he tulevat pääovista kuten asiakkaatkin, tai sitten heille pitää erikseen joka kerta viedä annokset takaoville. Harvalla ravintolalla (ehkä jotain mäkkäreitä lukuunottamatta) on luukku, josta voi noutoruokia antaa.
Mutta en jaksa enempää vääntää rautalangasta, koska sinulla ei näköjään ole mitään käsitystä ravintola-alasta.
Teet itelles aina ruoan ja otat sen mukaan? Syöt siitä pienen osan siis vaikka sen pari ranskalaista ni menee tona henksuruokana.