Olisiko hetki aikaa keskustella kasviksista?
Uudenvuoden lupaukseni on syödä kasviksia enemmän. Väitän, että harva syö joka päivä riittävästi kasviksia, ja itse ainakin tunnustan, että se on hyvin haastellista, koska en yleisesti ottaen ole mikään kokkaaja. Syön paljon "ulkona" tai noutoruokaa viikonloppuisin ja iltaisin. Etätyöarjessa syön nopeasti syntyvää ruokaa.
Nyt olen ottanut tavaksi juoda joka päivä edes puolen litran smoothien, jonka koostan hyvin usein esimerkiksi parsakaalista, mustikoista ja pinaatista. Yritän vähintään sen vetää vuorokauden aikana.
Onko ihan ok syödä kaupan pakasteparsakaalia noin? Lämmitän sitä aivan hetken mikrossa, ja sitten vaan vedän blenderin läpi?
Yksi, mitä ajattelin on myös isojen kasvissatsien suikaloiminen/pilkkominen isoon rasiaan valmiiksi ja sieltä sitten popsia pitki päivää.
Mitä vinkkejä muilla kasvisten syöntiin?
Kommentit (11)
Aina kannattaa vaihdella. Sen parsakaalin tilalle voit laittaa myös esimerkiksi lehtikaalia, jonka sesonki on parhaillaan, tosin taitaa olla päättymässä. Se on ihan superfoodia. Me syömme melkein päivittäin parsakaalia ja nykyisin ostamme sen pakasteena, koska tuore menee niin nopeasti pilalle. En ole lukenut mistään, että siihen liittyisi ongelmia. Pinaattia sen sijaan ei kannata syödä päivittäin, etenkin normipinaatissa on oksaalihappoa. Se pitää aina kiehauttaa. Babypinaattia voi käyttää myös sellaisenaan.
Toivottavasti syöt ruuan kanssa salaattia. Perusvihersalaatista saa myös kokonaisia aterioita lisäämällä sinne proteiininlähteitä (liha, kala, pavut, linssit). Salaattiin kannattaa laittaa hyvälaatuista extra virgin oliiviöljyä, se tehostaa ravinteiden imeytymistä, ja tietysti ihan pikkuriikkisen etikkaa tai sitruunamehua. Paahdetut siemenet tekevät nekin salaatista täyteläisemmän, kannattaa kuitenkin vaihdella myös siemeniä ja pitää niistä välillä taukoakin, koska niissä on raskasmetalleja.
Höyrytetyt tai nopeasti keitetyt vihannekset sopivat myös aterioiden kylkeen; juuri tuota parsakaalia ja pinaattia tai esimerkiksi ruusukaalia, joka on myös vitamiinipommi.
Kasvissuikaleet kuulostavat hyviltä. Niitä tulee syötyä enemmän, kun teet kyytipojaksi jotain kevyttä kastiketta, esim. jugurttipohjaista, tai dippaat niitä hummukseen. Älä kuitenkaan pilaa terveyspommia jollain sipsikastikesekoituksilla + viilillä.
Kasviksia voi käyttää myös mehuna, jos sinulla on mehupuristin.
Hieno aloitus vuodelle!
Mulla menee pari kourallista kirsikkatomaatteja aamiaisella.
Pari desiä marjoja pakkasesta, antaa sulaa kohmeiseksi ja blenderiin, sekaan voi heittää palan pakastepinaattia tai lehtikaalia ja palan banaania.
Juureksia airfryerissa, pyöräytän ensin tilkassa öljyä ja mausteet pintaan.
Samalla menetelmällä teen myös ruusukaalin puolikkaita tai parsakaalia, tulee rapsakkaa.
Vierailija kirjoitti:
Luulin että vegesaarnaaja. "Olisiko teillä hetki aikaa keskustella..."
Joo, ei tule itselläni syötyä tarpeeksi, mutta näillä nyt mennään.
En muuten tajua noita smoothieita ollenkaan, en vaan saisi tuollaisia alas.
Parsakaali on hyvää ihan ruoan ohessa, mutta mössöksi vedettynä kammottaa ajatuskin.
Tuo on varmaan hyvä keino jos jaksaa kerralla pilkkoa enemmän, ettei yhtä porkkanaa tai lanttua aina erikseen.
Meillä syödään paljon smoothieita. Esimerkiksi juuri edellisenä iltana lisukkeeksi kiehautettua (suolatonta) parsakaalia, babypinaattia, varsiselleriä, mustikoita, banaania, omenoita ja nesteeksi soijajugurttia (oma suosikkini) tai appelsiinimehua (puolison suosikki). Joskus lisäämme pehmeyttä antamaan myös avokadoa, mutta se ei kuulu meillä päivittäisiin tai edes viikottaisiin herkkuihin.
Niin ja ap, muista kasvissosekeitot. Jos olet sekasyöjä, voit käyttää niihin esimerkiksi sulatejuustoja. Päälle paahdettuja siemeniä.
Mä tein juuri tänään tortelliineja kasvistäytteellä.
Eilen tein tulista kasviwokkia.
Täytetyt paprikat onnistuu kasvisversiona.
Curryt ovat todella hyviä myös kasvisversiona.
Rakastan myös tomaattikastikkeita ja ne onnistuvat ihan hyvin kasvisversiona.
Samoin linssi- hernerouhe- ja papupullat ja -pihvit, sekä -murekeett ovat meidän makuun . Kastikkeeksi sopii hyvin jugurttikastike.
Meillä syödään paljon kasviksia. Melkein kaikkeen ruokaan voi hävittää jotain (sesongin) kasvista, esim jauhelihakastikkeeseen voi pilkkoa vaikkapa kesäkurpitsaa.
Lapset (pojat) syö paljon kasviksia: kun he tulevat koulusta kotiin on pöydällä pilkottuna porkkanaa, kukkakaalia, paprikaa, parsakaalia - usein ihan tuoreeltaan mutta höyrytettykin monessa kasviksessa ok. Suosikki tällä hetkellä höyrytetyt kylmät 'puut' eli ne varsiparsakaalit. Nälkäiset jääkiekkoilijat kitaisevat kevyesti puoli kiloa siinä 'kunnon ruokaa' odottaessa/valmistaessa.
- mutta avain siinä on se, niinkuin ehkä meillä aikuisillakin, että ne kasvikset on valmiina, eikö tarvitse ruveta enää näkemään sitä kuorimisen ja pilkkomisen vaivaa.
mikroaaltouuni ei ole mikään luonnollinen vaihtoehto. Mieluummin söisin tuhat antilooppia kuin lämmittäisin jotain mikrossa.
Lisää kasviksia vaikka raasteena "normiruokiin" - raasteita kastikkeisiin, laatikoihin, kuutioita keittoihin.
Korvaa pelkkä peruna lisukkeena kasviksilla. Ravintoloissa ja käsittääkseni ihan "roskaruokaravintoloissakin" on usein ranskalaisille vaihtoehtona jotain rehua.
Kaupan pakasteesta wok- ym. sekoitukset on helppo homma, ne voi nopeasti keittääkin eikä tarvitse hienosti wokata.
Noutoruokaa kun haet, ota salaatti. Onhan ne aika tylsiä, mutta yleensä tosi reiluja, nälkä kyllä lähtee.
Syö herkkuna kasvispaloja dippikastikkeen kanssa.
Marjoja ja hedelmäpaloja puuroon, jogurttiin, viiliin.
Jotenkin järjetön ajatus, että kasvikset laaitetaan muussiksi, että niitä tulee syötyä. Miksi ihmeessä täytyy syödä väkisin jotain vastenmielistä? Eikö tule mieleen, että se älytön kasvismäärä ei ole tarkoitettu ihmisen ravintoon??
Jätä pois pasta, riisi ja peruna ja korvaa ne kasvislisukkeilla. Niin ei ole mikään ongelma saada syötyä vaikka kilotolkulla kasviksia päivässä. Mutta se, että yrittää kaiken muun lisäksi syödä niitä jotenkin ylimääräisenä on varmaan vaikeaa.
Riisin tilalle kukkakaaliriisi, keittoon perunan asemesta palsternakkaa, perunamuusin sijaan bataattisose, kermakastikkeen sijaan paprikakastike, lasagnelevyn tilalle kesäkurpitsaa jne.
Luulin että vegesaarnaaja. "Olisiko teillä hetki aikaa keskustella..."
Joo, ei tule itselläni syötyä tarpeeksi, mutta näillä nyt mennään.
En muuten tajua noita smoothieita ollenkaan, en vaan saisi tuollaisia alas.
Parsakaali on hyvää ihan ruoan ohessa, mutta mössöksi vedettynä kammottaa ajatuskin.
Tuo on varmaan hyvä keino jos jaksaa kerralla pilkkoa enemmän, ettei yhtä porkkanaa tai lanttua aina erikseen.