Pystyykö reseptejä noudattamalla oikeasti kuka vain kokkaamaan millaisen aterian tahansa?
Kommentit (18)
No kyllä on syytä olla perusasiat hallussa.
Eihän reseptejä edes ymmärrä muuten.
Olin kerran ruoanlaittokurssilla, missä poikkeuksellisesti oli paljon ihmisiä jotka
eivät harrastaneet kokkausta.
Se yleinen avuttomuus avasi silmäni. Kun ihmiset eivät osaa käyttää vispilää, eivät saa kunnolla perunoita kuorittua, tai tiedä mitä tarkoittaa suurustaminen.
Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä riippuu ruokalajista myös. On tiettyjä ruokia mitkä on helppo valmistaa mokaamatta, mutta toisissa sitten taas on enemmän hienosäätöä.
Esimerkkinä vaikka paistaminen, millainen levy/pannu on vaikuttaa lopputulokseen, jos ohjeessa lukee vaikka "paista 2min molemmilta puolilta" voi olla liian raakaa/palanutta ellei yhtään tiedä mitä tekee, vaan lukee vain orjallisesti reseptiä.
Ei.
Keskiverto pääkaupunkiseutulaiselta akateemiselta urakiiturilta se ei välttämättä onnistu, koska kaikki keittiön välineet, työkalut, ja jopa ruokien raaka-aineet prosessoimattomassa muodossaan ovat vieraita. Voi olla ettei ymmärretä edes miksi liedessä on lämpötila valinnat 1-6. Miten se ei voi olla vain "päälle", tai "pois."
Ei voi, jos ei ymmärrä reseptissä käytettyä terminologiaa.
Teknisesti kyllä mutta lopputulos voi olla mitä tahansa.
Vaikka reseptissä olisi tarkat mitat ja ajat esim lihan laatu vaihtelee todella paljon ja vaikuttaa makuun ja mureuteen. Liedet ja uunit on kaikki erilaisia samoin pannut ja kattilat joilla ruoka tehdään.
Mutta jos tekee rohkeasti ja maistelee tehdessä huomaa kyllä koska ruoka maistuu omassa suussa hyvältä. Ja seuraavalla kerralla osaa tehdä vielä paremmin.
Kannustan kaikkia ruuanlaittoon. Voisin hyvin olla yksityinen köksänope joka kiertää perheissä opettamassa ruuanlaittoa:) Luulen että hommia riittäisi
Vierailija kirjoitti:
Ei.
Keskiverto pääkaupunkiseutulaiselta akateemiselta urakiiturilta se ei välttämättä onnistu, koska kaikki keittiön välineet, työkalut, ja jopa ruokien raaka-aineet prosessoimattomassa muodossaan ovat vieraita. Voi olla ettei ymmärretä edes miksi liedessä on lämpötila valinnat 1-6. Miten se ei voi olla vain "päälle", tai "pois."
Keskiverto pääkaupunkiseutulainen akateeminen urakiituri on myös ruokanörtti ja panostaa ruoan laatuun &terveellisyyteen. Ruokahifistely ja ruoanlaitto on ollut muotia niin miesten kuin naisten keskuudessa jo useita vuosia.
Kavin kiinalaisen kokkikurssin ja kylla huomaa eron kun tekee reseptin mukaan tai alkaa vahan itse savellella tai joku aine puuttuu.
Esimerkiksi maustaminen on oltava näppituntumassa. Resepteissä ei lue mausteiden määriä (eikä kotona ole laboratoriovaakaa) vaan kokin on tiedettävä millainen ripaus mitäkin tarvitaan.
Varmaan sama juttu kuin jos jokainen nuotinlukutaitoinen osaisi soittaa kuin virtuoosit. Tai ajaa kuin rallitähti.
Kävin myös kokkauskurssilla eikä se tosiaan niin helppoa aina ollut vaikka kurssinvetäjä oli myös neuvomassa.
Ei. Etkö ole katsonut Gordon Ramsayn ohjelmia? Siellä wellingtonit lensi roskiin hyvin usein.
Helppoo ku heinänteko. Ravintoloissa on sama. Siellä on vaan paremmat reseptikirjat ja samat harjoittelijat ne ruoat niistä laittaa.
Leipominen ja ruoanlaitto vaatii kyllä aikamoista nippelitietoa ja tuntumaa että onnistuu. Kokemuksen kautta onnistuu jossain vaiheessa mikä tahansa.
En usko. Esimerkkinä kakkupohjan leipominen. Serkkuni on iät ajat tehnyt kakkupohjan niin että 6 munan kakusta tulee sellainen 5 cm lättänä. Ei ymmärrä muna-sokerivaahdotuksen tärkeyttä, vatkaa sen minuutin pari vaikka ohjeissakin sanotaan että vaahdon pitää olla valkeaa ja kovaa. Eikä hän itse koe että tekee mitään väärin, hyvin on tyytyväinen. Leipomisessa hyvin usein on vastaavia virheitä monella, itseni mukaan lukien. Olen leiponut todella paljon ja kyllä siihen sen tietyn tuntuman tarvitsee että onnistuu.
Sama ruoan laitossa, pitää olla oikeasti jo hyvä perusosaaminen että voi onnistua melkein missä tahansa reseptissä.
Asian huomaa hyvin kun opettaa lapsia. Vaikka on hyvä resepti jossa kerrotaan tarkkaan ohjeet, lapsi kysyy sen tuhat kysymystä siinä sivussa.
Ei onnistu. Jos ei yhtään osaa laittaa ruokaa.
Pelkästään jo kananmunan paistaminen hyvin vaatii taitoa. Pitää olla näppituntuma oikeasta lämpötilasta, rasvan määrästä ja milloin pitää kääntää.
Astetta vaikeampi haaste on munakas. Siitä tulee helposti munakokkelia osaamattomissa käsissä.
No ei tietenkään. Erilaisia raaka-aineita ja tekniikoita ja välineitä on tuhoton määrä. Monimutkaisissa ohjeissa pitäisi pystyä tekemään monia asioita yhtäaikaa ja ajoittamaan eri komponenttien valmistuminen oikein, mikä ei harjoittelematta onnistu.
Monilla on perusasiatkin niin hukassa, että turha on lähteä yrittämään mitään vaikeampaa.
Hyvä esimerkki on ruskeakastike. Ruskista jauhot rasvassa, lisää neste vähitellen sekoittaen, mausta suolalla ja pippurilla, anna hautua. Maailman lyhyin ja helpoin resepti. Kaveri kertoi tehneensä. Edes koira ei pystynyt kuulemma syömään.
Melkein kaikki on jo kommenteissa sanottu, mutta lisäänpä vielä yhden hiljattain kuulemani: jos ohjeessa lukee "lisää kaksi kananmunaa", niin se ei tarkoita, että ne heitetään sekaan kuorineen. Joku kuulemme teki noinkin. Ja joku laittoin kakkutaikinaan keitettyjä kananmunia. En tahtoisi uskoa, että keskuudessamme on oikeasti noin pösilöitä, mutta kyllä niitä vain on.
Voi.