Kraavaatteko joululohta?
Kommentit (2)
Mahdollisimman tuore lohifile. Kaavi veitsen terällä kaapimalla kaikki lima ja neste fileen pinnalta pois. Leikkaa vatsapuolelta ja selkäpuolen reunasta näkyvä rasva ja sidekudokset pois. Nypi kylkiruodot pois.
Sitten file pergamiinin (imee nestettä) päälle, ja ripotellaan karkeaa suolaa tai sormisuolaa (esim. Maldon) 3 % fileen painosta, eli 1 kg fileelle 30 g suolaa. Tuoretta tilliä silputaan päälle. File kääritään paperiin, sitten vielä sanomalehteen ja laitetaan kylmään jääkaappiin (0-2 asteiseen) 24 tunniksi. Paketin alle ja päälle voi laittaa vielä pakkasesta kylmäkallet niin paketti pysyy paremmin kylmänä. Vuorokauden kuluttua file on valmis. Liiat tillit ja liukenemattomat suolarakeet kaavitaan pois ja talouspaperilla taputellaan file kuivaksi. Siivutetaan.
En kraavaa, koska en ole juntti keskeltä umpimetsää.
Graavaamista olen joskus kokeillut, mutta ostan lohen mieluummin valmiiksi graavattuna.