Milloin aloitat jouluvalmistelut? Ruokapuoli kiinnostaa.
Heti aattona aamulla riisipuuro. Ja kinkun mehevyyden tarkistus.
Välillä Prinkkalan torin seurantaa. Kinkku, kalkkuna, laatikot ja kalat.
Karjalanpaisti ja juustoja. Monet salaatit ja siirappilimppu.
Kommentit (36)
Virolaiseen tyyliin: makkarakimara. Mitä muuta ne siellä syövät?
Ruotsalaisten herkkuja: Falukorv ja hapansilakka...
Lyhykäisyydessäänhän se menee tänä vuonna näin:
Tiistaina kaupassa käynti, lohen suolaus ja silakat mausteliemeen. Yksi leipomus on tarkoitus tehdä.
Keskiviikkona kaikki muu, paitsi porkkanalaatikko.
Torstaina riisipuuroa aamulla ja porkkanalaation paisto. Ruoat esille ja koristelu.
Aloitin jo. Tilasin tutusta ja hyväksi todetusta pitopalvelusta laatikot, lihapullat ja leivonnaiset. Votkinilta paistetun herkkukinkun ja savustetun kalkkunan. Salaatit teen itse ja jälkkäriksi juustotarjottimen. Siinäpä se jouluruoka. Lounaaksi meilläkin uunissa tehtyä riisipuuroa ja rusinasoppaa. Ei tarvitse rehkiä, eikä stressata, kun ruoanlaitto eimyhtään nappaa.
"Joka kolmas saksalainen syö aattoiltana nakkeja ja perunasalaattia."
Vaikuttaa Suomen vapulta?
Joulupäivänä pöydässä on hanhipaisti.
Vierailija kirjoitti:
Aloitin jo. Tilasin tutusta ja hyväksi todetusta pitopalvelusta laatikot, lihapullat ja leivonnaiset. Votkinilta paistetun herkkukinkun ja savustetun kalkkunan. Salaatit teen itse ja jälkkäriksi juustotarjottimen. Siinäpä se jouluruoka. Lounaaksi meilläkin uunissa tehtyä riisipuuroa ja rusinasoppaa. Ei tarvitse rehkiä, eikä stressata, kun ruoanlaitto eimyhtään nappaa.
Ai niin ja mies hoitaa kauppahallin kalatiskiltä savustetun ja graavatun lohen.
Hedelmäkakun leivon tällä viikolla, se vaan paranee vanhetessaan.
Yksin asun. Teen imelletyn perunalaatikon aatto- aamuna, samoin rosollin. Lanttulaatikko valmiina. Graavilohta tms. Salaatti. Tänä jouluna teen piparkakkuja. Jotain juustoja. Joulukinkkuviipaleet valmiina. Ei ole paljoa laittamista kun yksin asuu.
Muiden äidit tekee meidän laatikot. Niistä ei siis ole muuta vaivaa kuin lämmitys. Kalat tilaan valmiiksi viipaloituna/laitettuna kauppahallista kuten myös salaatit/rosollit. Kinkun paistan itse aattoyötä vasten. Eipä tuossa ole sen enempää tekemistä siis.
Riisipuuroa toki teen mutta koen sen ihan normaalina aamiaisen tekona.
Vierailija kirjoitti:
Aloitin jo. Tilasin tutusta ja hyväksi todetusta pitopalvelusta laatikot, lihapullat ja leivonnaiset. Votkinilta paistetun herkkukinkun ja savustetun kalkkunan. Salaatit teen itse ja jälkkäriksi juustotarjottimen. Siinäpä se jouluruoka. Lounaaksi meilläkin uunissa tehtyä riisipuuroa ja rusinasoppaa. Ei tarvitse rehkiä, eikä stressata, kun ruoanlaitto eimyhtään nappaa.
Todella tyylikkäästi ja maittavasti rakenneettu jouluruokasetti. Ei stressaa!
Hk - juhlakinkku on jo pakastimessa ja torttutaikina.Porkkanat ja lantut perunat , valmiina kylmiössä. 6.12 mennessä laatikot valmiiksi pakastimeen ja aattona uunista pöytään.Hedelmäkakku ainekset on valmiina =.Luumumarmelaadi.Rosolli ja sienisalaatti + lohi ja maksapatee , sitten aatonaattona.Piparit on purkissa,Mustikkaglöki on ostettu , samoin punaviini ja konjakki. Kyntteliköt laitan viikolla ja ulos kuuseen kynttilät , terassilla väriled.
En tiedä onko makuaisti mennyt mutta kalkkuna aina mautonta?
Pitäisikö lisätä currykastiketta reilusti?
Kaikki jouluun asti säilyvät ja kuivatavarat on ostettuna, ellei nyt tule vielä mieleen jotain. Piparit on tarkoitus leipoa joulua edeltävänä viikonloppuna. Aatonaattona viimeinen kauppareissu, samana päivänä keitetään myös lantut, porkkanat, punajuuret ja perunat, soseutetaan laatikkoainekset ja pilkotaan rosolliainekset. Illalla kinkku uuniin. Aatolle jää laatikoiden paistaminen, rosollin sekoittaminen, salaattien teko jne.
Savustettua kalkkunaa en ole testannut. Muuten tuntuu suolattomalta ja muutenkin mauttomalta.
Vierailija kirjoitti:
Kaikki jouluun asti säilyvät ja kuivatavarat on ostettuna, ellei nyt tule vielä mieleen jotain. Piparit on tarkoitus leipoa joulua edeltävänä viikonloppuna. Aatonaattona viimeinen kauppareissu, samana päivänä keitetään myös lantut, porkkanat, punajuuret ja perunat, soseutetaan laatikkoainekset ja pilkotaan rosolliainekset. Illalla kinkku uuniin. Aatolle jää laatikoiden paistaminen, rosollin sekoittaminen, salaattien teko jne.
Homma näyttää olevan hanskassa.
Aloitettiin jo viime viikolla. Oli karitsaa tarjouksessa (9e/kg) Lidlissä, joten käytiin hakemassa pakkaseen odottelemaan (oli siis pakaste valmiiksi). Myös voita ja siirappia (perunalaatikkoa varten) on jo valmiiksi jääkaapissa ja riittänee jouluruokiin.
Muut ruokatarvikkeet ostetaan sitten pari päivää ennen aattoa. Silloin siis ostetaan perunat, taatelit (taatelikakkuun), rahka ja marjat (marjarahkaan) sekä herneet, rosolli, minttuhyytelö ja tietenkin myös porkkanat, punasipulit ja valkosipulit karitsan valmistamiseen.
Tänä vuonna aamupalaksi tosiaan marjarahka ja päivällinen sitten karitsaa, perunalaatikkoa, rosollia ja herneitä sekä jälkkäriksi/ iltapalaksi taatelikakkua.
Tänä vuonna meidän perhe menee vain valmiiseen joulupöytään vanhempieni luokse. Sieltä tavallisesti tulee vielä viikoiksi ruokaa mukaankin.
Joulun antimista melkein kaikesta voisin luopua paitai riisipuurosta ja KINKUSTA.
Valmiita laatikoita saa tosi edullisesti. Taso on ihan hyvä.
Ens viikonloppuna tai sitä seuraavana viikonloppuna teen lanttu- ja porkkanalaatikot valmiiksi pakkaseen. Perunslaatikon teen 23.12. päivällä kun olen vapalla.
Siian ostan joskus joulukuun puolivälissä ja pistän suolat, sokerit ja puolukat päälle ja pakkaseen. Sulamaan jääkaappiin sit aatonaattona aamulla. Siinä graavaantuu hyvin aatoksi.
Kaupassa käydään tod näk 22.12. ja sieltä valmiina vain kylmäsavulohi ja rapusilli ja matjesfileet.
Aatonaattona sit valmistan toisen sillin ja lohirullan sekä teen graavilohet (talvallinnen ja ginigraavattu).
Rosolli tulee anopilta aattona.
Jälkkärikakun teen aattona aamulla ennen hautausmaakierrosta.
Katsotaan mitä muuta keksin vielä tehdä. Ehkä vois jotain uutta ruokapuolelle kehittää.
Vierailija kirjoitti:
Ens viikonloppuna tai sitä seuraavana viikonloppuna teen lanttu- ja porkkanalaatikot valmiiksi pakkaseen. Perunslaatikon teen 23.12. päivällä kun olen vapalla.
Siian ostan joskus joulukuun puolivälissä ja pistän suolat, sokerit ja puolukat päälle ja pakkaseen. Sulamaan jääkaappiin sit aatonaattona aamulla. Siinä graavaantuu hyvin aatoksi.
Kaupassa käydään tod näk 22.12. ja sieltä valmiina vain kylmäsavulohi ja rapusilli ja matjesfileet.
Aatonaattona sit valmistan toisen sillin ja lohirullan sekä teen graavilohet (talvallinnen ja ginigraavattu).
Rosolli tulee anopilta aattona.Jälkkärikakun teen aattona aamulla ennen hautausmaakierrosta.
Katsotaan mitä muuta keksin vielä tehdä. Ehkä vois jotain uutta ruokapuolelle kehittää.
Unohtu kinkku ja piparit jotka tekee mies.
Kinkku uuniin aatonaattona iltapäivästä ja piparit mies tekee joskus joulukuun puolivälissä.
Yhden hengen talous:
"Pikkukinkku". Porkkana- ja perunalaatikko.
En ole mauttoman kalkkunan ystävä.
Leikkeleitä ja juustoja.