Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Antaisitteko vinkkejä, miten lisätä kasviksia ja vihanneksia ruokavalioon?

Vierailija
30.11.2020 |

Yritän syödä terveellisemmin ja toivoisin vinkkejä, kysymys onkin tuossa otsikossa. Aiemmmin tehty perinteisiä ruokia, joissa ei juuri kasviksia ja lisukkeina vain kurkku, tomaatti ja salaatinlehti, joskus porkkanaraaste.

Kommentit (29)

Vierailija
1/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lisäät niihin ruokiin niitä kasviksia. Tee uunikasviksia, höyrytettyjä kasviksia, wok vihanneksia, laita normiruoan sekaan porkkanaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa yms. Siinä se. Olipas vaikeaa keksiä!

Vierailija
2/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä ihmettä sitten syöt? Lihaa ja perunaa?

Lisää aamupuuroon marjoja tai hedelmiä, helppoa ja maistuu paremmalta.

Ja sitten vaikka näitä ruokia: Keitot, wokit, curryt, uunikasviksia, pinaattilettuja, uunipadat... Itse monesti lisäilen ruokiin kasviksia, vaikka niitä ei perinteisesti laitettaisikaan. Esim. porkkanaraaste sujahtaa helposti vaikka pastakastikkeeseen, paprikaa tai lehtikaalta lasagneen jne.

Ja yksi vinkki: Smoothiet! Niihin saa uppoamaan vaikka kerralla koko päivän kasvikset, hedelmät ja marjat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse syön usein kasvissosekeittoa lounaaksi. Kastikkeisiin laitan porkkanaraastetta, esim jauheliha- tai tonnikalakastikkeisiin. Teen yleiskoneella raastetta valmiiksi isoon rasiaan.

Liharuoan lisukkeeksi teen lämpimiä salaatteja, reseptejä löytyy googlesta. Tykkään enemmän kuin raaoista kasviksista.

Nykyään löytyy varmaan kaikista perinteisistä ruuista resepti kasvisversiolle.

Vierailija
4/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Keitetyt kasvikset lisukkeeksi: pakastimesta parsakaalia ja ruusukaalia kattilaan, tilkka vettä ja nopea kiehautus. Terveyspommeja. Jos ei maistu sellaisenaan niin voi laittaa suolaa ja/tai voita päälle.

Makaronilaatikkoon ja kiusauksiin (lohi-, kinkku-) aina sekaan pussillinen pakastevihanneksia.

Salaateista maistuvampia ja ruokaisampia oman maun mukaan eli salaatinlehtien, kurkun, tomaatin ja paprikan lisäksi esim. salaattijuustoa/fetaa, aurinkokuivattua tomaattia, ananasta, papuja, paahdettuja siemeniä, krutonkia. Tulee syötyä enemmän salaattia ja vähemmän pääruokaa.

Välillä lämpimän aterian tilalle ruokaisa salaatti, jolloin siinä voi olla em. aineksien lisäksi tonnikalaa, paistettua tofua tai esim. paistettua kanaa.

Nuo nyt tulivat nopeasti mieleen.

Vierailija
5/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Syö vähemmän perunaa ja riisiä ja pastaa. Ota puolet vähemmän kuin normaalisti.

Sitten niiden sijaan kasviksia. Ota tavoitteeksi ensin se 5 kourallista/päivä. Ja sellainen tavoite, että syöt 30-40 eri kasvikunnan tuotetta/viikko.

Vierailija
6/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Googlaa kasvisruokaohjeita ja lisää niihin lihaa tai pekonia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Äläkä unohda juureksia, tulee helposti suuri annos, ladot vaan pellille ja uuniin.

Vierailija
8/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jonkun ohjeen mukaan viikossa pitäisi syödä 30:a kasvista, marjaa tai hedelmää suoliston monipuolisen flooran ylläpitämiseksi. Huom. tässä muistaakseni laskettiin mukaan myös viljat, siemenet ja peruna eli on sikäli helppo saada kokoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

1: osta kasviksia

2; syöt ostamasi kasvikset

Vierailija
10/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Jonkun ohjeen mukaan viikossa pitäisi syödä 30:a kasvista, marjaa tai hedelmää suoliston monipuolisen flooran ylläpitämiseksi. Huom. tässä muistaakseni laskettiin mukaan myös viljat, siemenet ja peruna eli on sikäli helppo saada kokoon.

Koko ajan tulee vain lisää ja hankalampia ohjeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä on jo kauan tehty niin, että lähes kaikkiin ruokiin lisätään kasviksia. Kun keitetään makaronia tai riisiä tai perunoita, aina mukaan myös esim. porkkanaa tai vaikka pakastekasvissekoitus.

Samaten jos tehdään jotain jauhelihasta, niin taikinaan menee porkkanaraastetta tai kesäkurpitsaraastetta tai pieneksi silputtuja muita kasviksia. Aluksi laitettiin vain vähän,  ja kun koko sakki  on oppinut niitä syömään edes vähän, niin lisätään vähitellen. Joskus nauretaan, että onkohan meidän lihamurekkeessa lihaa lainkaan. Jos kasvisten lisäämisen aiheuttaa vaikka jauhelihan vetistymistä, lisätään vaikka kaurahiutaleita kuivaamaan sitä.

Pyhäruuaksi tehdään usein uuniperunoita ja samalle pannulle laitetaan aina myös porkkanaa, bataattia, myskikurpitsaa jne ainakin puolet. Tulee tosi herkullisia, vähän öljysuihketta pintaan ja mausteita maun mukaan ja uuniin.

Vierailija
12/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Perunat, riisit ja pastat voi vaihtaa kasviksiin. Pataruokiin voi lisätä juureksia paloina, vaikka reseptissä ei lukisikaan. Marjat on hyvä jälkiruoka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mihin tahansa ruokaan voi pilkkoa kasviksia joukkoon. Esim. makaronilaatikossa menee hyvin porkkana, kesäkurpitsa, paprika ja tomaatti seassa. Toimii monessa muussakin. Pakastekasvikset on yhtä hyviä ja jos ei muuta keksi niin niitä voi keittää lisukkeeksi. Porkkanaraastetta voi lisätä puuroon keitettäessä, hyvää on

Vierailija
14/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

-Ruokaisat salaatit (sis. lihaa, kalaa, kanaa tai jotain juustoa) ja keitot. Ovat olleet itselle se helpoin keino lisätä.

-Jauhelihakastikkeeseen piilotin porkkanaraastetta, kun lapsi oli pieni. Ei huomaa lainkaan.

-5 kourallista päivässä kasviksia tai viittä eri väriä päivässä.

-Pyydät töihin hedelmäpäivän: taukotilaan erilaisia hedelmiä kaikkien naposteltaviksi. Voit perustella terveellisyydellä ja sairaspoissaolojen välttämisellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse sain lisättyä kasviksia vasta, kun se oli riittävän helppoa.

Ja toisaalta kun lopputulos oli maistuva. Tykkään siis syödä salaattia yksinkertaisen, itsetehdyn öljy-viinietikka -salaattikastikkeen kanssa ja näin mielestäni salaatti maistuu hyvälle.

Mutta riittävän helppoa salaatin lisäämisestä tuli vasta, kun aloin pilkkoa aineksia valmiiksi jääkaappiin. Minulla on usein kaalia ja paprikaa pilkottuna valmiiksi lasipurkkiin (säilyvät ilmatiiviissä astiassa päiviä). Kun haluan tehdä salaattia, otan vain kaapista nuo valmiiksi pilkotut. Pilkon lisäksi sellaiset kasvikset, joissa on enemmän nestettä (eivät säily yhtä hyvin kuin nuo mainitut) eli kurkkua ja tomaattia. Olen opetellut myös idättämään itse ituja, joten voin lisätä niitäkin.

 Uskoisin siis, että kukin voi lisätä kasviksia ruokavalioon, kunhan se käy helposti. Toisaalta pitää myös opetella uutta, mutta se on palkitsevaa.

Vierailija
16/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

-Ruokaisat salaatit (sis. lihaa, kalaa, kanaa tai jotain juustoa) ja keitot. Ovat olleet itselle se helpoin keino lisätä.

-Jauhelihakastikkeeseen piilotin porkkanaraastetta, kun lapsi oli pieni. Ei huomaa lainkaan.

-5 kourallista päivässä kasviksia tai viittä eri väriä päivässä.

-Pyydät töihin hedelmäpäivän: taukotilaan erilaisia hedelmiä kaikkien naposteltaviksi. Voit perustella terveellisyydellä ja sairaspoissaolojen välttämisellä.

Järjetöntä "opettaa" lapsia syömään kasviksia piilottamalla ne ruokaan niin, ettei lapsi edes huomaa.

Hedelmien napostelua ei voi perustella terveellisyydellä, koska se ei sitä ole. Jatkuva sokeripiikki vain päällä, tekee "hyvää" maksalle ja altistaa diabetekselle. Ei siinä sairaspoissaolot kyllä vähene.

Vierailija
17/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Jonkun ohjeen mukaan viikossa pitäisi syödä 30:a kasvista, marjaa tai hedelmää suoliston monipuolisen flooran ylläpitämiseksi. Huom. tässä muistaakseni laskettiin mukaan myös viljat, siemenet ja peruna eli on sikäli helppo saada kokoon.

Koko ajan tulee vain lisää ja hankalampia ohjeita.

No havainnollistetaan. Oma aamiaiseni tänään:

Puuroa + lisukkeita

- kaura

- mansikat (pakastimesta, säilötty ilman sokeria)

- taateleita

- tyrniä (jauheena)

- pellavarouhetta

= 5 kasvista

Smoothie

- viherkaalia

- selleriä

- mangoa

- ananasta

- omenaa

- banaania

- auringonkukansiemeniä

- pähkinöitä

= 8 kasvista

(joinakin päivinä on vaihtoehtoisesti marjasmoothie, jolloin on omia herukoita, mansikoita, mustikoita ja omenoita)

Lisäksi välipalalla on leivän päällä kurkkua ja/tai paprikaa (tomaattia en voi syödä raakana, se kirvelee suuta). Päivälliselle teen perussalaatin, jota syömme lähes joka päivä: salaatinlehtiä, lehtikaalia, paprikaa, kurkkua (+ oliiviöljyä ja punaviinietikkaa tai sitruunamehua). Lisukkeeksi kiehautan parsakaalia ja tällä kertaa pinaattia, toisinaan ruusukaalia. Varsinaista ruokaa en vielä ole miettinyt.

Vierailija
18/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

-Ruokaisat salaatit (sis. lihaa, kalaa, kanaa tai jotain juustoa) ja keitot. Ovat olleet itselle se helpoin keino lisätä.

-Jauhelihakastikkeeseen piilotin porkkanaraastetta, kun lapsi oli pieni. Ei huomaa lainkaan.

-5 kourallista päivässä kasviksia tai viittä eri väriä päivässä.

-Pyydät töihin hedelmäpäivän: taukotilaan erilaisia hedelmiä kaikkien naposteltaviksi. Voit perustella terveellisyydellä ja sairaspoissaolojen välttämisellä.

Järjetöntä "opettaa" lapsia syömään kasviksia piilottamalla ne ruokaan niin, ettei lapsi edes huomaa.

Hedelmien napostelua ei voi perustella terveellisyydellä, koska se ei sitä ole. Jatkuva sokeripiikki vain päällä, tekee "hyvää" maksalle ja altistaa diabetekselle. Ei siinä sairaspoissaolot kyllä vähene.

Lähde?

Vierailija
19/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Jonkun ohjeen mukaan viikossa pitäisi syödä 30:a kasvista, marjaa tai hedelmää suoliston monipuolisen flooran ylläpitämiseksi. Huom. tässä muistaakseni laskettiin mukaan myös viljat, siemenet ja peruna eli on sikäli helppo saada kokoon.

Koko ajan tulee vain lisää ja hankalampia ohjeita.

No havainnollistetaan. Oma aamiaiseni tänään:

Puuroa + lisukkeita

- kaura

- mansikat (pakastimesta, säilötty ilman sokeria)

- taateleita

- tyrniä (jauheena)

- pellavarouhetta

= 5 kasvista

Smoothie

- viherkaalia

- selleriä

- mangoa

- ananasta

- omenaa

- banaania

- auringonkukansiemeniä

- pähkinöitä

= 8 kasvista

(joinakin päivinä on vaihtoehtoisesti marjasmoothie, jolloin on omia herukoita, mansikoita, mustikoita ja omenoita)

Lisäksi välipalalla on leivän päällä kurkkua ja/tai paprikaa (tomaattia en voi syödä raakana, se kirvelee suuta). Päivälliselle teen perussalaatin, jota syömme lähes joka päivä: salaatinlehtiä, lehtikaalia, paprikaa, kurkkua (+ oliiviöljyä ja punaviinietikkaa tai sitruunamehua). Lisukkeeksi kiehautan parsakaalia ja tällä kertaa pinaattia, toisinaan ruusukaalia. Varsinaista ruokaa en vielä ole miettinyt.

Ei tyrnijauhe tai pellavarouhe ole tuoreita kasviksia..Eikä auringonkukansiemenet ja pähkinät. Ehkä ananaskin on purkista?

Mutta kivoja ideoita silti. Ja ei siihen smoothieenkaan oikeasti ole pakko laittaa kymmentä eri ainesosaa. Ihan vaikka mustaherukat+banaani+rahka/jugurtti (+makeutus) riittää.

Vierailija
20/29 |
30.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Jonkun ohjeen mukaan viikossa pitäisi syödä 30:a kasvista, marjaa tai hedelmää suoliston monipuolisen flooran ylläpitämiseksi. Huom. tässä muistaakseni laskettiin mukaan myös viljat, siemenet ja peruna eli on sikäli helppo saada kokoon.

Koko ajan tulee vain lisää ja hankalampia ohjeita.

No havainnollistetaan. Oma aamiaiseni tänään:

Puuroa + lisukkeita

- kaura

- mansikat (pakastimesta, säilötty ilman sokeria)

- taateleita

- tyrniä (jauheena)

- pellavarouhetta

= 5 kasvista

Smoothie

- viherkaalia

- selleriä

- mangoa

- ananasta

- omenaa

- banaania

- auringonkukansiemeniä

- pähkinöitä

= 8 kasvista

(joinakin päivinä on vaihtoehtoisesti marjasmoothie, jolloin on omia herukoita, mansikoita, mustikoita ja omenoita)

Lisäksi välipalalla on leivän päällä kurkkua ja/tai paprikaa (tomaattia en voi syödä raakana, se kirvelee suuta). Päivälliselle teen perussalaatin, jota syömme lähes joka päivä: salaatinlehtiä, lehtikaalia, paprikaa, kurkkua (+ oliiviöljyä ja punaviinietikkaa tai sitruunamehua). Lisukkeeksi kiehautan parsakaalia ja tällä kertaa pinaattia, toisinaan ruusukaalia. Varsinaista ruokaa en vielä ole miettinyt.

Ei tyrnijauhe tai pellavarouhe ole tuoreita kasviksia..Eikä auringonkukansiemenet ja pähkinät. Ehkä ananaskin on purkista?

Mutta kivoja ideoita silti. Ja ei siihen smoothieenkaan oikeasti ole pakko laittaa kymmentä eri ainesosaa. Ihan vaikka mustaherukat+banaani+rahka/jugurtti (+makeutus) riittää.

Eivät ole tuoreita kasviksia mutta suoliston kannalta hyviä, koska tyrni-pellavarouheesta saa halutessaan vaikka koko päivän omega-kolmoset (yksi ruokalusikallinen, itse käytän vähemmän).

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme seitsemän kuusi