Onko vaaraksi, jos syö kasvikset suurimmaksi osaksi ilman kypsennystä?
Inhoan kypsennettyjä kasviksia, lasagne ja pinaattikeitto taitaa olla ainoita ruokia, joihin pystyn piilottamaan kasviksia. Yleensä syönkin kasvikset raakana tai ihan salaattina. Päivällisenä saattaa siis esimerkiksi olla parsakaalia, paprikaa, avokadoa, kurkkua, tomaattia ja porkkanaa raakana lautasella ja pala broileria tai kalaa. Lounaaksi on usein katkarapu- tai lohisalaatti pähkinöillä ja pari leipäviipaletta levitteellä, juustolla, kasviksilla ja toisinaan leikkeleellä. Välipaloiksi marjarahkaa ja hedelmiä sekä pähkinöitä. Joka viikko on pizza- tai hampurilaispäivä. Tacojakin aika usein. Onko siis jotenkin vaarallista, kun syön kasvikset yleensä kypsentämättä? Suolisto- tai iho-ongelmia minulla ei ole.
Kommentit (8)
Osa kasvikista on semmoisia, että ovat kypsennettyinä terveellisempiä. Kuten Porkkana ja tomaatti.
Raakavegaaneilla on suolistot huonossa kunnossa. Lektiini ym. haitalliset aineet poistuisivat kypsentämällä. Jos ongelmia ei vielä ole, niitä voi tulla ajan kanssa.
Ei siitä mitään vaaraa ole.
Minulla on jostakin syystä niin, että monet kasvikset närästävät kypsennettynä, mutta raakana eivät. Raakaraasteita ja -salaatteja tulee siksi pupellettua aika paljon. Hengissä olen silti :)
Hernekeitto joujoujou,kaalikeitto joujoujou...kaalikääryleet joujoujou....pian soi perseestäin hyräjytäharashoo!!
Vierailija kirjoitti:
Osa kasvikista on semmoisia, että ovat kypsennettyinä terveellisempiä. Kuten Porkkana ja tomaatti.
Ne eivät kuitenkaan raakanakaan ole mitään myrkkyä. Kunhan ei ämpärillistä syö päivässä (kuten niitä kypsennettyjäkään ei pidä).
Monia kasviksia on hyvä syödä sekä kypsänä että raakana. Silloin saa elimistölle suotuisista aineista parhaan hyödyn. Näitä ovat esim. Kaalikasvit ja porkkana. Ja tomaatista on eniten hyötyä kypsennettyinä, sipulit mieluummin raakana. Peruna ja koisokasvit ja useimmat pavut tietenkin vain keitettynä.
Meillä käytetään kasviksia ja juureksia sekä kypsennettyinä ja salaatissa. Tänään oli uunissa paahdettua myskikurpitsaa, naminami.
No siis ruuansulatus toimii paremmin, jos autat sitä kypsentämällä syömistäsi kasviksistä ainakin osan. Esimerkiksi porkkana ja muut juurekset sulaa nopeammin ja paremmin kuin raakana.
Suurin osa kasviksista on syötäviä raakana. Eikös monet ravintoarvot heikkene kypsentäessä.
Itekki syön kasvikset mielummin kypsentämättä.