Juoko hienot ihmiset viiniä kaljan sijasta siksi että se nousee nopeammin päähän?
Ja aperitiivejä, koska on pakko saada pää sekaisin ennen ruokailua?
Kommentit (36)
Juon minäkin viiniä ruokajuomana ja joskus ilman ruokaa. Enkä tunne olevani mitenkään hieno ihminen.
En tykkää oluesta. Harvoin viiniä juon, mutta kuivaa 4,7% siideriä otan joskus.
Mä juon siksi, että se on hyvää. Jossain vaiheessa olut lakkasi maistumasta. Elin erikoisoluthuuman vuosina 2007-2012. Nykyään juon olutta tosi harvoin.
Vierailija kirjoitti:
Juon minäkin viiniä ruokajuomana ja joskus ilman ruokaa. Enkä tunne olevani mitenkään hieno ihminen.
Unohtui mainita, että olutkin maistuu kanssa.
Kalja, siideri ja lonkero on aivan hirveän makuisia. Viiniä sentään voi juoda.
Viiniä ei tarvitse juoda niin paljon eikä turvota ja pieretä niin paljon.
Nimenomaan viinissä on paljon parempi hinta-teho suhde. Viiniä litra, 10 euroa, pros 12, kaljaa kympillä, missä se tuntuu?
Minä viiniä juon,
Ja kaikille ilon suon,
Joten viiniä tuon,
Vaikka läpi kaamean suon.
Vaikka viinissä on enemmän prosentteja, sitä ei yleensä juoda yhtä nopeasti, eikä niin paljon, kuin olutta. Joten päihtyminen ei ole erityisen nopeaa.
Riippuu miten hienoista ihmisistä puhut. On niitä jotka vaan käyttää sitä tekosyynä kännätä (alemman keskiluokan-keskiluokan ihmiset), sitten on oikeasti rikkaita jotka juo esim. Bordeauxin first growth viinejä jotka maksavat 500-1000€+ per pullo.
Jälkimmäisiä on kypsytetty kellareissa esim. vuosikymmeniä ja niissä on makuja joita ei tavallisissa Alkon viineissä voi koskaan tavata.
En ole ikinä maistanut ns. oikeaa hyvänmakuista viiniä, paitsi kun 40-vuotispäivänä ravintolassa tarjottiin lasillinen. Se oli jotain 1982 vuosikertaa ja maksoi 45€, siis pieni lasinpohjallinen.
Siinä oli todella erikoisia makuja kuten kahvia, vadelmaa, suklaata jne.
Ei se tietenkään tarkoita, että viinissä itsessään oli näitä aineksia, vaan kun se ikääntyy, viinin polyfenolit ja esterit (ne yhdisteet jotka on puristettu viinistä ja jotka sekoittuvat puutynnyrissä) alkavat maistua samalta kuin muut ruuat tai elintarvikkeet.
No, minä en ole riittävän fiini jotta voisin nauttia "hienoista" viineistä säännöllisesti. Mutta oli se kiva kerran elämässä kokemus.
Itse ostan arkisena viininä ihan jotain perus 10-20€ bulkkia. Ei se yleensä herkkua ole mutta sopii hyvin esim. pataruokiin ja lihoihin, paremmin ruokajuomana kuin vesi.
Kaljassa ei ole läheskään sellaista ikääntymispotentiaalia kuin viineissä eikä kalja yleensä tule paremmanmakuiseksi kun sille kertyy ikää.
Ei siis valtaosa viineistäkään, mutta viineissä on niitä jotka tuotettu todella taitavasti ja tietyillä maantieteellisillä alueilla jotka tuottavat tiettyjä rypäleitä. Yleensä ranskalaisia ja italialaisia hyvin kalliita viinejä. Näitä ei juoda siksi että se nousee päähän vaan siksi koska ne ovat upean makuisia.
Ota siis huomioon että ikääntymiskelpoisia viinejä on ehkä 1% kaikista markkinoilla olevista, ja ne ovat tolkuttoman kalliita. Tavallista Alkosta ostettua kymmenen euron pulloa jos alkaa kypsyttämään edes paria vuotta niin siellä on kohta etikkaa pullossa.
Eri viinalajeilla on eri vaikutus.
Kaljasta tulee pöhnäinen olo, viinistä tulee hyvälle päälle ja äly toimii jotenkin. Ainakin pariin lasiin saakka.
Vierailija kirjoitti:
Kalja, siideri ja lonkero on aivan hirveän makuisia. Viiniä sentään voi juoda.
Munkkioluet/trappistioluet on oikeasti hyvän makuisia ja moniulotteisia, mielestäni vetää vertoja jopa +50€ viineille.
Toki Lapin Kullasta yms. duunarituotteista samaa mieltä, aivan hirveää vetistä kuraa.
Pidän enemmän viinistä, makuasioita.
Jos haluaa humalaan, viini parempi siksi ettei tarvitse "kaksin käsin" juoda, +olutta jos ottaa pari tupposta, maha on ihan täynnä.
🎶Oodi lalal-lai, kyllä alkaa laulattaa, kun muutaman lasillisen ottaa. Lalalalal-lal-laa🎶
Tuota noin, kaikki kalja tai siis olut, ei ole mitään halpa olutta.
Erikoisoluet ovat kalliita, laatuoluet ovat ns. käsitehtyjä, eikä niiden ostajat ja harrastajat juo niitä päihtyäkseen, vaan he nauttivat mausta jossa on vivahteita samalla tavalla kuin viinissäkin.
Alkoholissa on samalla tavalla harrastajia kuin muissakin asioissa.
Joku on erikoistunut erilaisiin viskeihin, ostaa kalliita ja hyvänlaatuisia viskejä, joku taas konjakkeihin, sen sukulaisjuomiin, toiset oluisiin ja viineihin.
Ei se ole mitään hienostelua ole kaukana siitä, mutta se kuitenkin osoittaa kehittynyttä makuaistia, monipuolista kiinnostusta elämään yleensäkin ja melkoista herkkusuuta.
Vaikka Oluen ja etenkin pienpanimoiden ja craft beerin suuri ystävä olenkin, niin ei näitä voi verrata keskenään. Toki myös viinin ystävä olen, kun tykkään artesaanituotteista. Kun siis puhut hienoista ihmisistä, oletan että puhut niistä joilla on varaa hyviin viineihin.
Avaan hieman aihetta: Kun ostat sen chileläisen 7€ pullon, ne rypäleet on mekaanisesti kerätty kantoineen ja ötököineen, mahdollisesti puoliraakana, niitä ei puhdisteta tai lajitella mitenkään, ne laitetaan terästankkiin käymään ja pullotetaan välittömästi. Jotta kustannukset pysyvät matalana. Maku on toki myös sen mukainen.
Kun ostat 60€ amaronea (ei ole kalleimman pään viini, mutta silti tavalliselle tallaajalle kallis), ensinnäkin rypäleet on kerätty poimijan toimesta käsin. Viinitilan sijainti on sellainen että se saa optimaalisesti aurinkoa koko kasvukauden. Rypäleet poimitaan vain hyvin kypsinä.
Ne jätetään oljille kuivumaan vielä kolmeksi kuukaudeksi jotta niiden mehu tiivistyy ja niihin tulee aavistus makeutta. Tämän jälkeen ne laitetaan jopa 2-3 vuodeksi tuoreeseen tammitynnyriin josta viiniin liukenee vielä lisää makuja kuten puun vanilliinia, mausteisuutta jne.
Ei kukaan tällaista tuotetta juo siksi että se nousisi nopeammin päähän, vaan siksi koska se on maultaan jumalten nektaria. Sellaista mitä jo Roomassa patriisit joivat amforasta. Maailma kaipaa lisää tällaisia vaivalla tuotettuja tuotteita.
Huom! Olutmaailmassa ollaan myös menossa yhä enemmän siihen suuntaan, että laatuun panostetaan bulkin sijasta. Toivon että hienommissa piireissä aletaan kohta myös arvostamaan todella suurella vaivalla tehtyjä oluita. Ei ehkä parhaiden ruokalajien kanssa mutta arkisena juomana.
Tosi kovat tyypit ottaa lasin tai kaksi pysyen alle humaltumisen.
Vierailija kirjoitti:
Vaikka Oluen ja etenkin pienpanimoiden ja craft beerin suuri ystävä olenkin, niin ei näitä voi verrata keskenään. Toki myös viinin ystävä olen, kun tykkään artesaanituotteista. Kun siis puhut hienoista ihmisistä, oletan että puhut niistä joilla on varaa hyviin viineihin.
Avaan hieman aihetta: Kun ostat sen chileläisen 7€ pullon, ne rypäleet on mekaanisesti kerätty kantoineen ja ötököineen, mahdollisesti puoliraakana, niitä ei puhdisteta tai lajitella mitenkään, ne laitetaan terästankkiin käymään ja pullotetaan välittömästi. Jotta kustannukset pysyvät matalana. Maku on toki myös sen mukainen.
Kun ostat 60€ amaronea (ei ole kalleimman pään viini, mutta silti tavalliselle tallaajalle kallis), ensinnäkin rypäleet on kerätty poimijan toimesta käsin. Viinitilan sijainti on sellainen että se saa optimaalisesti aurinkoa koko kasvukauden. Rypäleet poimitaan vain hyvin kypsinä.
Ne jätetään oljille kuivumaan vielä kolmeksi kuukaudeksi jotta niiden mehu tiivistyy ja niihin tulee aavistus makeutta. Tämän jälkeen ne laitetaan jopa 2-3 vuodeksi tuoreeseen tammitynnyriin josta viiniin liukenee vielä lisää makuja kuten puun vanilliinia, mausteisuutta jne.
Ei kukaan tällaista tuotetta juo siksi että se nousisi nopeammin päähän, vaan siksi koska se on maultaan jumalten nektaria. Sellaista mitä jo Roomassa patriisit joivat amforasta. Maailma kaipaa lisää tällaisia vaivalla tuotettuja tuotteita.
Huom! Olutmaailmassa ollaan myös menossa yhä enemmän siihen suuntaan, että laatuun panostetaan bulkin sijasta. Toivon että hienommissa piireissä aletaan kohta myös arvostamaan todella suurella vaivalla tehtyjä oluita. Ei ehkä parhaiden ruokalajien kanssa mutta arkisena juomana.
Loistava viesti, kiitos tästä! Olen halunnut saada tietoa siitä miten parempia viinejä tuotetaan, mutta suomenkielisestä netistä ei löydy tiivistettyä selkeää informaatiota eikä englannin taitoni ole riittävä.
Nyt olen viisaampi, ja tiedän mistä sitä lisäarvoa muodostuu verrattuna niihin "gatonegroihin". Voisin hyvinkin ostaa esim. merkkipäivän kunniaksi kerran vuodessa hyvää viiniä.
Olen todella fiini,
Siksi juomani on viini
Olutta en juo
Koska tylsän pään se luo.
Ennen ruokaa aperitiivi
Eikä enää vaivaa siivi
Lään juuttunut spaghetti.