Ylivuotisesta perunasadosta mitä mainiointa kesäruokaa
Kesäinen paahdettu perunasose talven yli varastoidusta perunasta.
Yli taven varastoiduista perunoista saadaan hyvää kesäruokaa. 2 kg talven yli varastoituja perunoita pestään ja kuoritaan. Perunat haudutetaan kattilassa kypsiksi suolattomassa pienessä vesimäärässä ja soseutetaan kuumina keittoveteen. Sose jäähdytetään noin 72 asteiseksi. 1,5 dl vehnäjauhoja lisätään hyvin sekoittaen soseeseen ja tarvittaessa lisätään vielä tilkka 72 asteista vettä ja annetaan jäähtyä vielä muutaman asteen. Ensimmäisessä vaiheessa sosetta paahdetaan 70 asteisessa sähkölieden uunissa noin 3-4 tuntia. Sekoitetaan paahtamisen aikana n. 3 kertaa.
Ensimmäisen paahtamisen jalkeen soseeseen lisätään 50 g voita ohuina siivuina ja annetaan sulaa sekoittaen. Soseeseen lisätään maitoa niin että saadaan notkea puuromainen sose ja lisätään suolaa 1-2 teelusikallista ja maun voi varmistaa maistamalla.
Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan ja pinnalle lisätään muutama voinokare. Sose paahdetaan sen verran kuumassa uunissa niin että pinta saa väriä. Kun pinta saa paahtamisesta väriä, uunin lämpötila alennetaan 130-140 asteeseen. Paahdetaan yhteensä 3 tuntia.
Paahdettu perunasose on valmis.
Paahdettu termi on outo tässä yhteydessä.
Paistamistahan tuo on ja perunalaatikko lopputuloksena.