Tarvitaanko vehnää oikeasti mihinkään? Eikö kaikki vehnästä tehdyt hötöt voisi korvata jollain paremmalla?
Kommentit (12)
No minä keliaakikkona syön leipiä, jotka tehty mm. tattarista ja kaurasta. Ja saan vähän väliä kuulla/lukea, miten nämä ovat "korvikehöttöä".
Suomalainen kulttuuri ja sivistys perustuu pullan syöntiin.
Vierailija kirjoitti:
Tarvitaan. Vehnän hötöllä on rakennettu ihmiskunnan sivistys, kaupungit, filosofiat ja teknologia. Ilman vehnää kökkisit mutalammikossa raapimassa syöpäläisiä takkutukastasi.
Vehnä mahdollisti tolkuttoman väestönkasvun ja ihmisten elinolojen huononnuksen. Ennen maanviljelystä ihmisten elämänlaatu metsästäjäkeräilijänä oli parempi kuin mutalammikoissa itsestään syöpäläisiä raaputtaneiden maamoukkien.
Ehkä yhdellä prosentilla väestöstä vehnäongelmaa, niin tottakai se lopetetaan!
Eiköhän mailmassa ole monta muuta asiaa ensin mikä pitäisi lopettaa, kuten alkoholi ja päihteet...
Vehnä on ihan yhtä terveellinen tai epäterveellinen kuin mikä tahansa vilja. Mikä tahansa vilja, jota käsitellään ja josta poistetaan kerroksia muuttuu yksipuolisemmaksi ja köyhemmäksi ravinnoksi.
MMS85 kirjoitti:
Ehkä yhdellä prosentilla väestöstä vehnäongelmaa, niin tottakai se lopetetaan!
Eiköhän mailmassa ole monta muuta asiaa ensin mikä pitäisi lopettaa, kuten alkoholi ja päihteet...
Pointtini oli se, että kun vehnästä tehtyjä leipiä yms. haukutaan aina ravintoarvoiltaan huonoksi, niin eikö voisi venhän sijaan kasvattaa esim. kauraa ?
En voi syödä gluteenia mutta ah voisinpa syödä kunnon vehnä-korvapuustin tai croissantin. Tai voipullan, tai patonkia ja voita.
Se valkoiseksi kuohittu jauho on hötön raaka-ainetta.
Itse käytän VAIN täysjyväjauhoa (graham) ja eipä ole siitä leivottu mikään tuote höttöä.
Vierailija kirjoitti:
MMS85 kirjoitti:
Ehkä yhdellä prosentilla väestöstä vehnäongelmaa, niin tottakai se lopetetaan!
Eiköhän mailmassa ole monta muuta asiaa ensin mikä pitäisi lopettaa, kuten alkoholi ja päihteet...
Pointtini oli se, että kun vehnästä tehtyjä leipiä yms. haukutaan aina ravintoarvoiltaan huonoksi, niin eikö voisi venhän sijaan kasvattaa esim. kauraa ?
Pointtisi on pielessä. Pointtisi pitäisi olla se että miksi vehnästä poistetaan kuorikerrokset eikä käytetä kokojyvävehnää.
Katsopas huviksesi jonkun kauraleivän ainesosaluetteloa, huomaat että 95% kauraleivistä sisältää enemmän vehnää kuin kauraa. Vehnää käytetään, koska sillä on gluteenin vuoksi hyvät leivontaominaisuudet. Kaurassa taas ei ole gluteenia yhtäään joten kauralla leivottaessa ei muodostu sitkoa.
Minulle tulee inhottavia vatsanväänteitä kaikista muista viljoista paitsi vehnästä. Valitettavasti puhdasta vehnäleipää on vähemmistönä siellä leipähyllyissä, useimmiten siihen on sotkettu jotain muuta viljaa. Usein kauraa, joka on se pahin minulle.
Vehnä on aika eteläinen laji, ja pohjoisessa ohra on ainoa tuleentuva vilja. Kauraa on kasvatettu rehuksi. Lapissa syödään vieläkin ohrarieskaa, ja muurinpohjalettujen ohjeessa on ohrajauhoja. Ruisleivällä täällä on eletty, ja vehnäset ovat olleet erikoisherkkuja.
Vehnäleivonnaisten ravintoarvo on yleensä huono siksi, että jyvästä on poistettu terveelliset osat. Graham- ja hiivaleipäjauhoja käyttämällä tulee terveellisempää.
Tarvitaan. Vehnän hötöllä on rakennettu ihmiskunnan sivistys, kaupungit, filosofiat ja teknologia. Ilman vehnää kökkisit mutalammikossa raapimassa syöpäläisiä takkutukastasi.