Listeriahysteria
Hei!
Täällä yksi raskaushysteerikko panikoi Kotipizzan hygieniasta. Syötiin siis peruspitsat, mutta nyt hirvittää, että käytetäänköhän siellä samoja leikkureita kylmäsavulohipitsoille yms? Onko listeriatartunta mahdollinen? Milloinhan kannattaa käydä verikokeissa?
Kommentit (12)
Joo tiedän tunteen. Ei ole koskaan tehnyt mieli vähemmän ravintolaan kuin raskaana. Riittämättömästi kypsentämättömät ruuat, mullat tai pakastevihannekset salaateissa, pakastemarjat smootheissa, yleinen hygienia. Loputon huoli, joten helpompaa oli tehdä omat ruuat.
Anna olla. Jos tulee oireita, niin sitten. Muuten on ihan yhtä todennäköistä jäädä auton alle kuin saada listeria.
Tiedän, että raskaana on välillä rankkaa (itsellä loppuraskaus meneillään), mutta muistatahan, että turhasta stressaaminen on myös pahasta sikiölle.
Ota siis rennosti äläkä stressaa turhasta. Toimit niin hyvin kuin pystyt.
Rentoudu. Ohjeet on sitä varten että saataisiin kokonaan jo ennestään minimaalinen listeriatartunnan riski poistettua.
Olisi todella huonoa tuuria saada juuri nyt listeriatartunta kaikista niistä tuhansista kerroista kun ihmiset syövät pitsaa.
Eikö se kylmäsavulohi kypsennetä? Eihän siinä mitään ongelmaa ole? Vai onko siellä pitsoja, missä on raakaa lohta?
Lohilankussa ja lohikotzonessa taitaa olla kylmäsavulohta, joka lisätään kai vasta paiston jälkeen? Varmaan on olemassa joku ohjeistus raa'an ruuan ja kypsän ruuan käsittelylle?
Onkohan siitä verikokeesta sitten mitään hyötyä ns. varmuuden vuoksi? Itämiaika kai voi olla vaikka kuinka pitkä...
Raskaana tai ei, kylmäsavulohta ei tule käsitellä samoilla välineillä kuin muita elintarvikkeita. Ihan perus elintarvikehygieniaa jonka luulisi olevan Kotipizzan tapaisessa ketjussa hallussa. Johan se aiheuttaisi riskin kala-allergisellekin.
Kiitos järkevistä vastauksista. Ei kait se auta kuin luottaa, että tuollaisessa paikassa toimitaan hygienisesti ja vastuullisesti. Jotenkin vaan, kun taudin seuraukset on niin vakavat, haluaisi saada täyden varmuuden että kaikki on hyvin.
Miksei hygieniaa sitten valvota tarpeeksi.
Hygieniapassi on aivan liian helppo suorittaa. Lukion ekalla silloin suorittamisen aikaan ollut tyttäreni sanoi, että aineisto oli ihan pimeetä ja sekavaa. Vastaili oman aiemman multa oppiman tiedon mukaan (en oo ravintola-alalla enkä omaa hygieniapassia) ka hän sai hygieniapassin.
Ei edes mitään palautetta, mikä meni oikein ja mikä väärin.
Kannattaisiko kysyä asiaa ihan sieltä ravintolasta, jossa kävitte?
Vierailija kirjoitti:
Miksei hygieniaa sitten valvota tarpeeksi.
Hygieniapassi on aivan liian helppo suorittaa. Lukion ekalla silloin suorittamisen aikaan ollut tyttäreni sanoi, että aineisto oli ihan pimeetä ja sekavaa. Vastaili oman aiemman multa oppiman tiedon mukaan (en oo ravintola-alalla enkä omaa hygieniapassia) ka hän sai hygieniapassin.
Ei edes mitään palautetta, mikä meni oikein ja mikä väärin.
No tämähän se pelottaa... :/ asiasta kysyessä olivat vähän epätietoisia, mutta sanoivat, että kala lisätään pitsoihin vasta leikkaamisen jälkeen ja hanskoja käyttäen. Oli vaan niin epävarman kuuloinen työntekijä, että ei ehkä hysteriaa vielä laannuttanut.
Ääh. Nyt mieti, eikö mitään oikeaa ongelmaa keksisi?
Onnea. Elämässäsi on kaikki hyvin.