Kun broileriin koskemisen jälkeen on tärkeä pestä kädet huolella, niin entäs sitten kun kaikki kauppaostokset on siinä broilerin liemessä?
Aina painotetaan sitä miten nykyään on erityisen tärkeää pestä kädet huolellisesti kun koskee broileriin, kun nykyään neljäsosassa broilerinlihaa on se superbakteeri ESBL. No itse satuin ostamaan saumasta vuotavan broileripaketin kaupasta. Ei ollut mitään marinadia niissä, niin en edes heti huomannut asiaa. Totesin kyllä heti kotona että kaikki ostokset on ihan märkiä, mutta koska ulkona satoi räntää, niin ei tullut mieleenkään että se johtuis jostain muusta kuin siitä räntäsateesta. Siinä sitten purin kauppakassin ja märin käsin järjestelin ensin koko pakastimen uudelleen ennen kuin täytin sitä lisää, sitten järjestelin jääkaapin uudelleen. Sitten lopuksi aloin ihmetellä että miten muutkin kuin elintarvikkeet haisee niin suolaisen lihaisalle ja osa purkeista tuntuu jopa limaiselta. Haisteltuani tarkemmin tajusin kaikkien ostosten olevan siinä broileripaketin liemessä eikä räntäsateesta märkiä. Eli nyt meillä on nyt jääkaappi ja pakastin täynnä mahdollisesti ESBL -bakteerilla saastunutta ruokaa, kun koskin suurinpiirtein kaikkeen kaappeja järjestellessäni. En niitä voi mitenkään pestäkään, paitsi suihkugeelipurkit tms, jotka pesin jo. Kuumentaakaan ei voi kaikkea, esim. tuorekurkkuja ja salaattia, eikä niiden muovi ja pinta ole ihan ehjä. ESBL on kaiken lisäksi viimeinen bakteeri mikä minun kannattaisi saada, kun se aiheuttaa yleensä virtsatietulehduksia ja itselläni on krooninen virtsatietulehdus ja munuaistulehdus molemmissa munuaisissa jo valmiiksi. Eli sen ESBL:n jos saa, niin se on melko varmasti kuolemaksi sitten. Ja jos tuossa broileripaketissa on kuusi filettä, niin on erittäin todennäköistä että vähintään yhdessä niistä on ESBL, jos neljäsosassa broilereista on.
Kommentit (10)
Tulipa suuritöinen homma tästä ja menee paljon ruokaa roskiin, mutta pakko kai se on. Jatkossa jätän kyllä broilerit kokonaan kauppaan -ap
En sitten lopulta raskinut heittää roskiin muuta kuin ne salaatit. Pyyhin voimakkaimmin tuoksuvat paketit kloriitilla sekä jääkaapin ja pakastimen kahvat tms. Ajattelin että mennään seuraavilla säännöillä: Aina kun jääkaapista tai pakastimesta otetaan jotain, niin se tiputetaan paketistaan tai paketeistaan lautaselle tai paisto- tai keittoastiastiaan, sen jälkeen sen paketti roskiin ja kädet pestään. Sitten jatketaan syömistä tai ruoanvalmistusta. Jogurttien tai vastaavien syömisen jälkeen pestään kädet. Kurkut ajattelin pestä tiskiaineella ja leikata selkeästi rikkoontuneet kohdat pinnasta pois. En vain tiedä, että kuinka kauan tätä pitää sitten jatkaa, että kuinka kauan se ESBL elää siellä pakastimessa ja jääkaapissa. Mistään ei tunnu löytyvän tietoa. Ei kyllä kuukausia jaksais jatkuvaa käsienpesua. Ehkä voin jääkaapista erottaa seuraaville kauppaostoksille oman hyllynsä ja pyyhkiä sen kloriitilla ensin ja näin saan pikkuhiljaa jääkaapin desinfioitua ESBL:stä sitä myöten kun nykyiset tuotteet käytetään sieltä pois, ilman että heitän ruokaa roskiin, mutta pakastimen desinfioiminen on haastavampi juttu. -ap
Miten se paketti oli mennyt rikki?
Sun ammatiksi muuten sopisi leikkaussalihoitaja.
ohis
Minä en ole koskaan ymmärtänyt että miksi broilerin lihaan koskettuaan pitää kuurata kädet, mutta samaa ei muka tarvitse tehdä, kun lähmii raakojen kananmunien kuoria. Eikö niissä muka ole ties mitä kakkaa? Minä ainakin pesen kädet huolella heti kun kananmuniin kosken. Miksi muut eivät tee niin?
Vinkki seuraavalle kerralla: osta muovipussi ja pakkaa valuvat ja sottaavat tuotteet kassiin.
Minä ostan kissoille broilerinsydämiä ja muutama ostoskassiin vuotanut veripaketti on opettanut pakkaamaan sydämet hedelmäpusseihin tai nostamaan useamman paketin pakastepakkaukseen tai muovikassiin.
Vierailija kirjoitti:
Miten se paketti oli mennyt rikki?
Siinä oli saumasta liimaus auki parin sentin matkalta. On ilmeisesti ollut valmistuksesta asti. -ap
Vierailija kirjoitti:
Vinkki seuraavalle kerralla: osta muovipussi ja pakkaa valuvat ja sottaavat tuotteet kassiin.
Minä ostan kissoille broilerinsydämiä ja muutama ostoskassiin vuotanut veripaketti on opettanut pakkaamaan sydämet hedelmäpusseihin tai nostamaan useamman paketin pakastepakkaukseen tai muovikassiin.
Muovipussissa nuo kaikki oli. Tosin sellaisessa isossa kaupan muovipussissa. Siellä oli vain sitten iloisesti kaikki ostokset sekaisin ja liemetkään ei päässeet kassista ulos. Normaalisti käytän kangaskassia, mutta räntäsateen takia otin muovipussin, kun olin kävellen liikkellä. Broilerit pitäis kyllä näköjään laittaa varalta omaan pussiin. Niitä pieniä hedelmäpusseja ei tosin taida kassoilla enää edes olla. -ap
Vierailija kirjoitti:
Minä en ole koskaan ymmärtänyt että miksi broilerin lihaan koskettuaan pitää kuurata kädet, mutta samaa ei muka tarvitse tehdä, kun lähmii raakojen kananmunien kuoria. Eikö niissä muka ole ties mitä kakkaa? Minä ainakin pesen kädet huolella heti kun kananmuniin kosken. Miksi muut eivät tee niin?
Minä olen pessyt myös varalta kädet raakoihin kananmuniin koskemisen jälkeen, siitä lähtien kun kuulin tuosta broilereissa olevasta ESBL:stä. Juuri sen takia, että se on ehkä pahin bakteeri itselle omalla sairaustaustalla -ap
Ei se auta kuin tyhjentää molemmat. Sulata pakastin. Desinfoi ja pese huolellisesti kaappi. Käyttökelvottomat ruoat roskiin. Elämä on välillä tuollaista.