edullisia vinkkejä välimeren ruokavalioon?
Ajattelin aloittaa välimeren ruokavalion noudattamisen, koska sen katsottu vähemtävän masennusoireita. Rahaa ei paljoa ole ja kaipaisinkin vinkkejä miten tuon käytännössä toteuttaa edullisesti?
Kommentit (5)
Kesällä välimeren ruokavalio on edullinen. Talvella tuoreiden kasvisten hinta alkaa vasta kiristämään kukkaroa. Lihaa ruokavalioon ei paljon kuulu, mutta edullista kalaa täytyisi jostain saada. Tuppaa vaan olemaan arvokasta tavaraa tuore kala.
Vierailija kirjoitti:
Kesällä välimeren ruokavalio on edullinen. Talvella tuoreiden kasvisten hinta alkaa vasta kiristämään kukkaroa. Lihaa ruokavalioon ei paljon kuulu, mutta edullista kalaa täytyisi jostain saada. Tuppaa vaan olemaan arvokasta tavaraa tuore kala.
Talvella kannattaa syödä paljon juureksia. Meillä syödään talvella porkkanaa suunnilleen joka päivä. Myös kaalista kannattaa opetella tekemään ruokaa (nytkin kaupassa on edullista varhaiskaalia).
Kannattaa käydä jokaisella kauppareissulla tarkistamassa kalahylly ja ostaa sieltä laputetut alekalat. Ne voi pakastaa. Ei kannata myöskään ylenkatsoa ihan tavallista pakasteseitiä. Kannattaa opetella keittämään kuivattuja papuja, ne tulevat edullisiksi, samoin linssit.
Välimeren ruokavalio koostuu tietyistä vakiintuneista osatekijöistä. Näitä ovat:
Runsas vihannesten syönti
Runsas hedelmien syönti
Palkokasvien käyttö useita kertoja viikossa
Pähkinöiden syönti lähes päivittäin
Runsas viljatuotteiden käyttö (perinteisesti pääasiassa täysjyväviljana)
Kalaa 2–3 kertaa viikossa
1–2 annosta maitotuotteita päivässä (pääasiassa jogurttina ja juustoina)
Punaista lihaa vain harvoin (noin kerran viikossa)
Runsas oliiviöljyn käyttö suhteessa tyydyttyneeseen rasvaan
Alkoholia kohtuullisesti (mieluiten punaviiniä aterian kanssa)
Joskus luetteloon on lisätty myös 1–4 kananmunan syönti viikossa. Perinteisesti Välimeren maissa, erityisesti Kreetalla, ruoanlaitossa on myös käytetty runsaasti villivihanneksia sekä yrttejä, joita on kerätty ympäröivästä luonnosta. Makeutusaineena on tarvittaessa käytetty vähän hunajaa.
Perinteistä Välimeren ruokavaliota luonnehtii siis runsas kasvikunnan raaka-aineiden käyttö. Vihanneksia, hedelmiä, papuja ja viljaa syötiin paljon. Samalla kaikki Välimeren ruokavalion osatekijät muodostavat kokonaisuuden, jossa jokainen osa selittää sen terveellisyyttä.
Hiilihydraattien saantia ei Välimeren ruokavaliossa ole perinteisesti pyritty rajoittamaan. Makroravintoaineiden eli proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien suhde toisiinsa on muotoutunut luonnollisesti syötyjen ruokien mukaan. Perinteisessä kreetalaisessa ruokavaliossa proteiinista on saatu noin 13 prosenttia energiasta, rasvasta noin 40 prosenttia ja hiilihydraateista noin 47 prosenttia. Muissa Välimeren maissa rasvaa käytetään vähemmän.
Ongelma on se, että välimeren ruokavalio ei ole sen terveellisempää kuin muutkaan, koska sosioekonominen asema selittää enemmän terveellisyyttä. Eli mitä rikkaampi ja stressittömämpi olet, sitä terveempänä pysyt.
Masennukseen auttaa copingin ja minäpystyvyyden parantaminen.