Mistä rosollin nimi juontuu?
Onko se jotain rosoista sal(l)aattia?
.
.
T: Vielä Viikko Joulua
Kommentit (13)
Sana rosolli tulee venäjän sanasta 'rassol' (рассо́л), joka merkitsee alkuaan suola- tai säilöntälientä. Sitä ei tiedetä, miten sana on siirtynyt ruokalajin nimeksi. Venäjäksi rosolli eli sillisalaatti on 'vinegret', joka puolestaan tarkoittaa ranskaksi öljy-viinietikka-salaattikastiketta (ransk. vinaigrette). Rosolli tunnetaan suunnilleen samanlaisena koko Pohjois-Euroopassa Hollannista Venäjälle.[2]
Rosolli on perinteisesti tehty lähinnä Länsi-Suomessa (punane) sallatti -nimisenä pito- ja juhlaruokana, rosolliksi sitä kutsutaan Pohjois-Pohjanmaalla, Keski- ja Itä-Suomessa sekä Lapissa. Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla rosollia kutsutaan sinsalla -nimellä, joka lienee muunnos ruotsin kielen sanasta sillsallad.[2]
Lähde Wikipedia
Itse tehty rosolli on hyvää, kaupan rosollit on huonoja, ne ei osaa tehdä sitä oikein, siksi rosolli alkaa häviämään joulupöydistä.
Vierailija kirjoitti:
Itse tehty rosolli on hyvää, kaupan rosollit on huonoja, ne ei osaa tehdä sitä oikein, siksi rosolli alkaa häviämään joulupöydistä.
Rosolli on erittäin helppo tehdä.
Meillä rosollia kutsutaan nimellä salla.
Vierailija kirjoitti:
Sana rosolli tulee venäjän sanasta 'rassol' (), joka merkitsee alkuaan suola- tai säilöntälientä. Sitä ei tiedetä, miten sana on siirtynyt ruokalajin nimeksi. Venäjäksi rosolli eli sillisalaatti on 'vinegret', joka puolestaan tarkoittaa ranskaksi öljy-viinietikka-salaattikastiketta (ransk. vinaigrette). Rosolli tunnetaan suunnilleen samanlaisena koko Pohjois-Euroopassa Hollannista Venäjälle.[2]
Rosolli on perinteisesti tehty lähinnä Länsi-Suomessa (punane) sallatti -nimisenä pito- ja juhlaruokana, rosolliksi sitä kutsutaan Pohjois-Pohjanmaalla, Keski- ja Itä-Suomessa sekä Lapissa. Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla rosollia kutsutaan sinsalla -nimellä, joka lienee muunnos ruotsin kielen sanasta sillsallad.[2]
Lähde Wikipedia
On sillä nimi rosolje itänaapurissa.
Sen kuuluisasta keksijäst Pierre Rosolinista (1879-1942)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sana rosolli tulee venäjän sanasta 'rassol' (), joka merkitsee alkuaan suola- tai säilöntälientä. Sitä ei tiedetä, miten sana on siirtynyt ruokalajin nimeksi. Venäjäksi rosolli eli sillisalaatti on 'vinegret', joka puolestaan tarkoittaa ranskaksi öljy-viinietikka-salaattikastiketta (ransk. vinaigrette). Rosolli tunnetaan suunnilleen samanlaisena koko Pohjois-Euroopassa Hollannista Venäjälle.[2]
Rosolli on perinteisesti tehty lähinnä Länsi-Suomessa (punane) sallatti -nimisenä pito- ja juhlaruokana, rosolliksi sitä kutsutaan Pohjois-Pohjanmaalla, Keski- ja Itä-Suomessa sekä Lapissa. Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla rosollia kutsutaan sinsalla -nimellä, joka lienee muunnos ruotsin kielen sanasta sillsallad.[2]
Lähde Wikipedia
On sillä nimi rosolje itänaapurissa.
Rosolje on viroa.
Vierailija kirjoitti:
Oot tyhmä.
Minusta oli ihan hyvä kysymys.
Googlettaminen on aloittajalle outo asia.
"Rosolli-sanan etymologia juontaa juurensa venäjän murresanaan 'rossól', joka tarkoitti alun perin suolavettä tai suolaliemireseptiä, ja siitä nimi siirtyi salaattiruokaan, vaikka tarkka mekanismi on epäselvä. Ruokalaji itsessään on lähtöisin Lounais-Suomen säätyläispiireistä 1700-luvulta, ja siihen lisättiin myöhemmin punajuuri, porkkana ja omena, jotka antoivat sille nykyisen ikonisen värin".
Vierailija kirjoitti:
Itse tehty rosolli on hyvää, kaupan rosollit on huonoja, ne ei osaa tehdä sitä oikein, siksi rosolli alkaa häviämään joulupöydistä.
Tiedätkö, millä vehkeellä rosollia tehdään?
Röd sallad, punaista sallattia