Apua uusavuttomalle: riisipuuron keitto? :o
Hoi marttamammat, miten ihmeessä saan riisipuuron keitettyä niin, että siihen ei tule niitä rusehtavia palaneita kökköjä? Käytän teflonkattilaa ja puulastaa, jolla sekoitan puuroa koko ajan, mutta silti palaa ainakin vähäsen, ja käsi kramppaa tuosta sekoittamisesta. Risellan puuroriisi ja laktoositon täysmaito pohjana.
Mitä ihmettä teen väärin?
Kommentit (29)
Taidat olla samoja ihmisiä kun eräs eksäni joka tosissaan kuvitteli että ruoka kuin ruoka valmistuu sitä nopeammin mitä kuumemmalla levy on :S
Kannatan tuota kerroskattilaa myös.
Vaihda laktoositon täysmaito Valion Kiehumaitoon. Ei ole vielä meillä ainakaan palanut pohjaan. En osaa tosin sanoa onko laktoositonta versiota, jos se on edellytys.
Heti kun alkaa kuplia, levy ykköselle ja annat hautua vähän väliä sekoitellen puulastalla kunnolla pohjaa myöten. Alussa saat sekoitella tiuhempaan ennenkuin levy jäähtyy. Paksupohjainen kattila ja tavan maitoa (ei rasvatonta)
Hyla-maito palaa helpoiten. Laktoositon parempi
Kiehautan riisit vedessä kunnes vesi on haihtunut. Sitten lisään maidon (punaista tavallista), levy vielä täysillä n 4 erässä. Kun edellinen lorautus alkaa kuplimaan lisään seuraavan. Kun kaikki maito on laitettu laitan levyn 2:lle ja kannen raolleen. Sitten puuro saa muhia itsekseen, sekoittelen 10 min välein. Voi olla että menee yli 40 min mutta mitä väliä. Ei ole koskaan palanut pohjaan. Lopuksi reilusti suolaa ja köntti voita ja voilá, maailman paras puuro on valmis.
Keitätkö riisin ensin vedessä vai laitatko suoraan maitoon?
Riisipuuroa varten pitää tosiaankin olla puurokattila tai kerroskattila. Ei mitään mieltä muulla tavalla valmistaa. Kun nuorena hommaa niin on iloa vuosikymmeniksi.
Kiitos teille! Jospa seuraava kerta onnistuisi!
T. AP
Laktoositon palaa helpommin pohjaan kuin tavallinen. Jos ei välttämättä tarvitse olla laktoositonta, tee tavalliseen täysmaitoon.
Yksi keino on lisätä maitoa vähitellen. Keitä riisit ensin vedessä, ja lisää sitten maitoa aina vähän kerran sitä mukaa kuin puuro sakenee. Pidä lämpö tarpeeksi pienellä ja sammuta levy kokonaan sitten, kun puuro alkaa olla valmista. Ne ruskeat kököt kun tulevat vielä siinä vaiheessa.
Jos niitä kaikesta huolimatta on, älä raaputa pohjaa! Kaada vain puuro puhtaaseen kattilaan ja anna jäädä pohjalle ruskistunut kerros. Se lähtee harjaamalla, jos ei ole pahasti palanut.
Hanki kunnollinen alumiinikattila (ei mitään pinnoitettuja), vaan naturel. Siinä on ilo keitellä melkein mitä vaan (Ei happamia!).
Uunissa saa rakenteeltaan samanlaisen kuin kattilassa lisäämällä maitoa yli reseptin suosituksen.
Tai tietysti vastaavasti vähentämällä riisin määrää. Se on helppo tapa, jossa ei joudu kyttäämään kypsymistä hellan åårellä.
Kypsytä myös hieman miedommalla lämmöllä kuin ohjeissa sanotaan, niin hyvä tulee.
Eli, kun reseptissä on litra maitoa uunipuuroon, niin laitakin 11, 5 desilitraa.
hauduta aromipesässä.
Videolla kuulet kuinka herneketto lausutaan porilaisittain täysin niin kuin se kirjoitetaan, ei hernek-keitto kuten tavallisesti. :)
Voi johtua myös kattilasta, en tiedä pitääkö paikkaansa mutta joskus kuullut semmoisen että jos kunnolla johinkin kattilaan ruoan kerran polttaa niin niin sen jälkeen samalla kattilalla palaa herkästi pohjaan.
Itse aloitan riisi puuron keiton aina sillä että viskaan kunnon nokareen voita kattilan pohjaan sit kun se sulaa niin lisään riisit ja veden josta keitellään neste lähes kokonaan pois ja sit maito, kun maito alkaa kiehua levy pienelle ja vähä väliä hämmennellen keitellään kypsäksi. Menee aikaa lähes tunti, ota jakkara hellanviereen ja selaa vaikka vauva palstaa hämmennellessä ..Ja lopuksi suolalla maustetaan tietysti. (Muistaakseni muute tuon voin laiton aluksi kattilaan neuvoivat ihan koulussa kun suurtalouskokiksi opiskelin joskus vuosia sitten)
Eräs vanha pappa kerran kertoi että kun laittaa kymmenpennisen (varmaan käy viisisenttinenkin :D) hellan levyn keskelle se estää vellin pohjaan palamisen. Mutta tämä siis perinteisille liesille ei näille keraamisille/induktio/kaasuliesille. Ja en ole itse asiaa testannut :)
Valio kiehua myös kokeiltu, ei pala ehkä niin herkkään mutta jos laktoositon pitää olla niin se ei sit sulle käy.
Laktoositon maito tuppaa ruskehtumaan tai punertuvaan pitkässä kypsennyksessä.
Keitän joskus riisiä jonkun aikaa vedessä ja lisään myöhemmin ruokakerman.
Onnistuisiko kotona tehdä kuten töissä keittopadassa. Kun vesi on imeytynyt riisiin lisäsin laktoosittoman maitojuoman, kuumensin kiehuvaksi ja sammutin padan. Kansi päälle ja annoin hautua. Tuossa padassa on vesihaude. Hyvin onnistui eikä punertunut.
Kokeilemalla löytänet hyvän konstin.
Onnistumisia :)
Kattilaan n. Desi vettä, sitten riisit. Maito lisätään erissä. Jos maidon laittaa ensin, se tekee kattilaan pinnoitteen.
Vierailija kirjoitti:
Voi johtua myös kattilasta, en tiedä pitääkö paikkaansa mutta joskus kuullut semmoisen että jos kunnolla johinkin kattilaan ruoan kerran polttaa niin niin sen jälkeen samalla kattilalla palaa herkästi pohjaan.
Itse aloitan riisi puuron keiton aina sillä että viskaan kunnon nokareen voita kattilan pohjaan sit kun se sulaa niin lisään riisit ja veden josta keitellään neste lähes kokonaan pois ja sit maito, kun maito alkaa kiehua levy pienelle ja vähä väliä hämmennellen keitellään kypsäksi. Menee aikaa lähes tunti, ota jakkara hellanviereen ja selaa vaikka vauva palstaa hämmennellessä ..Ja lopuksi suolalla maustetaan tietysti. (Muistaakseni muute tuon voin laiton aluksi kattilaan neuvoivat ihan koulussa kun suurtalouskokiksi opiskelin joskus vuosia sitten)Eräs vanha pappa kerran kertoi että kun laittaa kymmenpennisen (varmaan käy viisisenttinenkin :D) hellan levyn keskelle se estää vellin pohjaan palamisen. Mutta tämä siis perinteisille liesille ei näille keraamisille/induktio/kaasuliesille. Ja en ole itse asiaa testannut :)
Valio kiehua myös kokeiltu, ei pala ehkä niin herkkään mutta jos laktoositon pitää olla niin se ei sit sulle käy.
.
Minä käytän noita kolikoita, 3-4 kolikkoa levyn reunamille ja matalalla lämmöllä haudutetaan ja hämmennellään puuhaarukalla välillä.
Kattilana paksupohjainen teräskattila ja kolikkoina 5-senttiset.
Kolikot laitetaan levylle sitten kun kaikki maito on lisätty ja kiehahtanut.
Kokeile kerroskattilaa. Tai uunipuuroa.