Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Apua uusavuttomalle: riisipuuron keitto? :o

Vierailija
04.12.2017 |

Hoi marttamammat, miten ihmeessä saan riisipuuron keitettyä niin, että siihen ei tule niitä rusehtavia palaneita kökköjä? Käytän teflonkattilaa ja puulastaa, jolla sekoitan puuroa koko ajan, mutta silti palaa ainakin vähäsen, ja käsi kramppaa tuosta sekoittamisesta. Risellan puuroriisi ja laktoositon täysmaito pohjana.

Mitä ihmettä teen väärin?

Kommentit (29)

Vierailija
1/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokeile kerroskattilaa. Tai uunipuuroa.

Vierailija
2/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

tarpeeksi mieto lämpö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pidät liian kuumalla hellaa..

Vierailija
4/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Taidat olla samoja ihmisiä kun eräs eksäni joka tosissaan kuvitteli että ruoka kuin ruoka valmistuu sitä nopeammin mitä kuumemmalla levy on :S

Vierailija
5/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kannatan tuota kerroskattilaa myös.

Vierailija
6/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vaihda laktoositon täysmaito Valion Kiehumaitoon. Ei ole vielä meillä ainakaan palanut pohjaan. En osaa tosin sanoa onko laktoositonta versiota, jos se on edellytys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Heti kun alkaa kuplia, levy ykköselle ja annat hautua vähän väliä sekoitellen puulastalla kunnolla pohjaa myöten. Alussa saat sekoitella tiuhempaan ennenkuin levy jäähtyy. Paksupohjainen kattila ja tavan maitoa (ei rasvatonta)

Vierailija
8/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hyla-maito palaa helpoiten. Laktoositon parempi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiehautan riisit vedessä kunnes vesi on haihtunut. Sitten lisään maidon (punaista tavallista), levy vielä täysillä n 4 erässä. Kun edellinen lorautus alkaa kuplimaan lisään seuraavan. Kun kaikki maito on laitettu laitan levyn 2:lle ja kannen raolleen. Sitten puuro saa muhia itsekseen, sekoittelen 10 min välein. Voi olla että menee yli 40 min mutta mitä väliä. Ei ole koskaan palanut pohjaan. Lopuksi reilusti suolaa ja köntti voita ja voilá, maailman paras puuro on valmis.

Vierailija
10/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Keitätkö riisin ensin vedessä vai laitatko suoraan maitoon?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Riisipuuroa varten pitää tosiaankin olla puurokattila tai kerroskattila. Ei mitään mieltä muulla tavalla valmistaa. Kun nuorena hommaa niin on iloa vuosikymmeniksi.

Vierailija
12/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos teille! Jospa seuraava kerta onnistuisi!

T. AP

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laktoositon palaa helpommin pohjaan kuin tavallinen. Jos ei välttämättä tarvitse olla laktoositonta,  tee tavalliseen täysmaitoon.

Yksi keino on lisätä maitoa vähitellen. Keitä riisit ensin vedessä, ja lisää sitten maitoa aina vähän kerran sitä mukaa kuin puuro sakenee. Pidä lämpö tarpeeksi pienellä ja sammuta levy kokonaan sitten, kun puuro alkaa olla valmista. Ne ruskeat kököt kun tulevat vielä siinä vaiheessa.

Jos niitä kaikesta huolimatta on, älä raaputa pohjaa! Kaada vain puuro puhtaaseen kattilaan ja anna jäädä pohjalle ruskistunut kerros. Se lähtee harjaamalla, jos ei ole pahasti palanut.

Vierailija
14/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hanki kunnollinen alumiinikattila (ei mitään pinnoitettuja), vaan naturel. Siinä on ilo keitellä melkein mitä vaan (Ei happamia!).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Uunissa saa rakenteeltaan samanlaisen kuin kattilassa lisäämällä maitoa yli reseptin suosituksen. 

Tai tietysti vastaavasti vähentämällä riisin määrää. Se on helppo tapa, jossa ei joudu kyttäämään kypsymistä hellan åårellä. 

Kypsytä myös hieman miedommalla lämmöllä kuin ohjeissa sanotaan, niin hyvä tulee. 

Eli, kun reseptissä on litra maitoa uunipuuroon, niin laitakin 11, 5 desilitraa. 

Vierailija
16/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

hauduta aromipesässä. 

Videolla kuulet kuinka herneketto lausutaan porilaisittain täysin niin kuin se kirjoitetaan, ei hernek-keitto kuten tavallisesti.  :)

Vierailija
17/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voi johtua myös kattilasta, en tiedä pitääkö paikkaansa mutta joskus kuullut semmoisen että jos kunnolla johinkin kattilaan ruoan kerran polttaa niin niin sen jälkeen samalla kattilalla palaa herkästi pohjaan.

Itse aloitan riisi puuron keiton aina sillä että viskaan kunnon nokareen voita kattilan pohjaan sit kun se sulaa niin lisään riisit ja veden josta keitellään neste lähes kokonaan pois ja sit maito, kun maito alkaa kiehua levy pienelle ja vähä väliä hämmennellen keitellään kypsäksi. Menee aikaa lähes tunti, ota jakkara hellanviereen ja selaa vaikka vauva palstaa hämmennellessä ..Ja lopuksi suolalla maustetaan tietysti. (Muistaakseni muute tuon voin laiton aluksi kattilaan neuvoivat ihan koulussa kun suurtalouskokiksi opiskelin joskus vuosia sitten)

Eräs vanha pappa kerran kertoi että kun laittaa kymmenpennisen (varmaan käy viisisenttinenkin :D) hellan levyn keskelle se estää vellin pohjaan palamisen. Mutta tämä siis perinteisille liesille ei näille keraamisille/induktio/kaasuliesille. Ja en ole itse asiaa testannut :)

Valio kiehua myös kokeiltu, ei pala ehkä niin herkkään mutta jos laktoositon pitää olla niin se ei sit sulle käy.

Vierailija
18/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laktoositon maito tuppaa ruskehtumaan tai punertuvaan pitkässä kypsennyksessä.

Keitän joskus riisiä jonkun aikaa vedessä ja lisään myöhemmin ruokakerman.

Onnistuisiko kotona tehdä kuten töissä keittopadassa. Kun vesi on imeytynyt riisiin lisäsin laktoosittoman maitojuoman, kuumensin kiehuvaksi ja sammutin padan. Kansi päälle ja annoin hautua. Tuossa padassa on vesihaude. Hyvin onnistui eikä punertunut.

Kokeilemalla löytänet hyvän konstin.

Onnistumisia :)

Vierailija
19/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kattilaan n. Desi vettä, sitten riisit. Maito lisätään erissä. Jos maidon laittaa ensin, se tekee kattilaan pinnoitteen.

Vierailija
20/29 |
04.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Voi johtua myös kattilasta, en tiedä pitääkö paikkaansa mutta joskus kuullut semmoisen että jos kunnolla johinkin kattilaan ruoan kerran polttaa niin niin sen jälkeen samalla kattilalla palaa herkästi pohjaan.

Itse aloitan riisi puuron keiton aina sillä että viskaan kunnon nokareen voita kattilan pohjaan sit kun se sulaa niin lisään riisit ja veden josta keitellään neste lähes kokonaan pois ja sit maito, kun maito alkaa kiehua levy pienelle ja vähä väliä hämmennellen keitellään kypsäksi. Menee aikaa lähes tunti, ota jakkara hellanviereen ja selaa vaikka vauva palstaa hämmennellessä ..Ja lopuksi suolalla maustetaan tietysti. (Muistaakseni muute tuon voin laiton aluksi kattilaan neuvoivat ihan koulussa kun suurtalouskokiksi opiskelin joskus vuosia sitten)

Eräs vanha pappa kerran kertoi että kun laittaa kymmenpennisen (varmaan käy viisisenttinenkin :D) hellan levyn keskelle se estää vellin pohjaan palamisen. Mutta tämä siis perinteisille liesille ei näille keraamisille/induktio/kaasuliesille. Ja en ole itse asiaa testannut :)

Valio kiehua myös kokeiltu, ei pala ehkä niin herkkään mutta jos laktoositon pitää olla niin se ei sit sulle käy.

.

Minä käytän noita kolikoita, 3-4 kolikkoa levyn reunamille ja matalalla lämmöllä haudutetaan ja hämmennellään puuhaarukalla välillä.

Kattilana paksupohjainen teräskattila ja kolikkoina 5-senttiset.

Kolikot laitetaan levylle sitten kun kaikki maito on lisätty ja kiehahtanut.