Eilisessä A-talkissa todettiin, että ravintola-alalla on työvoimapula
Syyksi kerrottiin se, että palkka on niin pieni, mitä vielä korostaa se, että iso osa alan töistä on osa-aikaisia
Ratkaisuksi ehdotettiin ulkomaista työvoimaa.
Selittäkää, miten tämä ratkaisuehdotus varsinaisesti ratkaisee sen ongelman, eli palkan pienuuden ja töiden osa-aikaisuuden?
Kommentit (19)
Eiku ammattiliitot kyykkyyn ja ihmisarvo instrumentaaliseksi, koska globalisaatio kilpailuineen ja työn orjat siellä jossakin tekee halvemmalla.
Milloinkohan kokoomusherrat päättää siirtyä amerikan malliin? Tarjoilijoilta palkka lähes kokonaan pois ja elävät sitten vain tippien varassa.
Vierailija kirjoitti:
Syyksi kerrottiin se, että palkka on niin pieni, mitä vielä korostaa se, että iso osa alan töistä on osa-aikaisia
Ja suurin osa työajoista iltaa ja viikonloppua.
Ei oikeista kokeista ole pulaa mutta orjista on ihmisitä jotka tekee iltaa ja viikonloppua epäsäännöllisesti kauheen paineen alla, kesällä ja osa-aikaisesti. Ja kaiken lisäksi naurettavan pienellä palkalla.
Onneksi vaihdoin uraa
Arvaa kahdesti, kuka saa helposti harkinnanvaraista toimeentulotukea.
Jos työvoimasta olisi oikeasti pulaa, markkinamekanismi ratkaisisi jutun tehokkaasti. Palkkataso nousisi väistämättä, kun työnantajat kilpailisivat keskenään niukasta resurssista. Isommalla palkalla olisi helpompi löytää tekijöitä.
Koska näin ei tapahdu, en usko juttuja työvoimapulasta tälläkään alalla. Kovin suuri se työvoiman tarve ei voi olla, jos tekevistä käsistä ei haluta maksaa.
Hah, ravintolat eivät palkkaa ketään: Melkein kaikki alan duuni kulkee vuokrafirmojen kautta. Kokeilisivat palkata ihan itse, vakinaisiin pesteihin. Unohtamatta, että työehtosopimus määrittää vain minimiehdot: Enemmänkin saa maksaa. Reilu peli molemmin puolin: Jos maksat minimin, teen minimin.
Vierailija kirjoitti:
Hah, ravintolat eivät palkkaa ketään: Melkein kaikki alan duuni kulkee vuokrafirmojen kautta. Kokeilisivat palkata ihan itse, vakinaisiin pesteihin. Unohtamatta, että työehtosopimus määrittää vain minimiehdot: Enemmänkin saa maksaa. Reilu peli molemmin puolin: Jos maksat minimin, teen minimin.
Näin, mutta monessa paikassa on ongelmana työmäärän jakautuminen viikolla. Otetaan vaikka Lempäälän ideapark esimerkiksi. Viikolla ravintolat ammottavat tyhjyyttään ja viikonloppuisin on jonoa. Aika harva työntekijä soustuu soppariin, jossa töitä on vain viikonloppuisin.
Jos on hyvä työpaikka missä henkilöstöä arvostetaan ja maksetaan kunnollista palkkaa, tällaisena työttömyyden aikana hakijoita on pilvin pimein
Edellinen palkkatyöni (nykyään yrittäjä) oli ravintola-alalla. Tuntipalkka 6,90e. Eikä edes täysiä tunteja. Omistaja teki itse sunnuntait, ettei tarvitse maksaa lisiä palkollisille. Eipä tulis enää perheellisenä mieleenkään mennä vastaavaan työpaikkaan.
Tuon vaahtoamisen sijaan arvio, että montako työntekijää ravintolansa tarvitsee, sitten pitää haastattelun, neuvottelee palkan kohdalleen ja tekee työsopimuksen. Kyllä se työvoimapula sillä lähtee.
Eikös markkinavoimien näkymättömän käden pitäisi hoitaa asiat kuntoon. Eli ne ravintolat ja kuppilat, joihin ei riitä sijainnin tai muun takia tarpeeksi maksavia asiakkaita nurin vaan ja sellaiset yrittäjät jotka eivät saa bisnestä pyörimään hakekoot palkkatöitä tai menkööt vaikka sossun jonoon.
Markkinavoimien tuomio ei, yllätys yllätys, kelpaa yrittäjille silloin kun he ovat häviäjäpuolella. :)
Vierailija kirjoitti:
Jos työvoimasta olisi oikeasti pulaa, markkinamekanismi ratkaisisi jutun tehokkaasti. Palkkataso nousisi väistämättä, kun työnantajat kilpailisivat keskenään niukasta resurssista. Isommalla palkalla olisi helpompi löytää tekijöitä.
Koska näin ei tapahdu, en usko juttuja työvoimapulasta tälläkään alalla. Kovin suuri se työvoiman tarve ei voi olla, jos tekevistä käsistä ei haluta maksaa.
Tää on niin asiaa koko tähän työvoimapula bullshittiin.
Vierailija kirjoitti:
Edellinen palkkatyöni (nykyään yrittäjä) oli ravintola-alalla. Tuntipalkka 6,90e. Eikä edes täysiä tunteja. Omistaja teki itse sunnuntait, ettei tarvitse maksaa lisiä palkollisille. Eipä tulis enää perheellisenä mieleenkään mennä vastaavaan työpaikkaan.
Saman tyylinen kokemus... Palkka tosin paaaaaaljon parempi: 8,50e/tunti! Arkisin aikavälillä 10.30-12.30 JA 16.30-18.30.
Upea mahdollisuus vielä lisätunteihin muutamana päivänä viikosta! Klo 02.00-03.00 (baaripuolen siivousta), näissä täkynä YÖLISÄ, tuplapalkka siis 😂 Olinki aina unelmoinut siitä, että saan herätä yhdeltä käydäkseni kuuraamassa oksennusta vessan lattioilta 17euron vuoksi... Kiitos, mutta ei kiitos.
Mediassa valehdellaan ihan suruttomasti ja suurin osa katsojista ei vaivaudu ottamaan asioista selvää vaan uskoo. Kaikkien pitäisi opetella olenaan kriittisempiä.
Antti-rukalla sama nauha jatkaa vaan pyörimistään :(
Ulkomaalaisia on helpompi KUSETTAA. Siinä syy. "Juu, tämä 1€/h on ihan normaali palkka tässä maassa"... Sit kun 1€/h vierastyöläisiä on tarpeeksi niin voidaan alkaa tinkimään kantaväestönkin palkoista.
Todella moraalitonta toimintaa. Siksi pitäisikin tulla TES:n yleissitovuus, että heikomminkin suomalaista työlainsäädäntöä tunteva vierasduunari saisi saman palkan kuin muutkin.
Vierailija kirjoitti:
Mediassa valehdellaan ihan suruttomasti ja suurin osa katsojista ei vaivaudu ottamaan asioista selvää vaan uskoo. Kaikkien pitäisi opetella olenaan kriittisempiä.
Näin se on.
Kun ne ei halua ratkaista sitä. Vaan ne haluaa että työntekijät hyväksyvät orjapalkan ja surkeat työehdot