Miksi verikokeeseen paastotaan?
Joo, ymmärrän, syöminen voi "vääristää" tuloksia. Mutta miten?
Kommentit (11)
Riippuu tutkimuksesta. Esimerkiksi paastosokeriarvon saa vain paaston jälkeen - muutoin mitattaisiin edellisen aterian vaikutusta. Ruoka saattaa vaikuttaa myös esim. joidenkin hormonien pitoisuuksiin. Halutaan siis tutkia kehon "perustilaa" . Joissakin tutkimuksissa ruoan mahdollisesti sisältämä rasva haittaa analyysiä, sillä veriplasmassa on tällöin ylimääräistä rasvaa, joka vaikuttaa analysaattorin saamiin tuloksiin. Lipeeminen, eri rasvainen veriplasma näyttää muuten todella vastenmieliseltä :(
Paaston pitäisi olla 12 tuntia, näin olen ymmärtänyt. Entä jos se on esim. 18 tuntia? Miten se vaikuttaa?
Koska tällaisten paastokokeiden viitearvot on laadittu terveiden 12 h paastonneiden verikokeiden tuloksista. Et voi verrata omaa tulostasi viitearvoihin, jos et paastoa.
Vierailija kirjoitti:
Paaston pitäisi olla 12 tuntia, näin olen ymmärtänyt. Entä jos se on esim. 18 tuntia? Miten se vaikuttaa?
Poikkeat silloin keskiotannasta ja riippuen elimistösi toiminnasta tulos voi olla sillon viitearvojen ulkopuolella. Verensokerin eli glukoosin tasapainossa mittaat tuolloin glukoneogeneesin toimintaa, eli elimistön kykyä tuottaa sokeria varastoistaan. Lyhyemmässä paastossa ollaan vielä lähes poikkeukseta glykaation puolella.
Glykogenolyysin ... ei glykaation.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Paaston pitäisi olla 12 tuntia, näin olen ymmärtänyt. Entä jos se on esim. 18 tuntia? Miten se vaikuttaa?
Poikkeat silloin keskiotannasta ja riippuen elimistösi toiminnasta tulos voi olla sillon viitearvojen ulkopuolella. Verensokerin eli glukoosin tasapainossa mittaat tuolloin glukoneogeneesin toimintaa, eli elimistön kykyä tuottaa sokeria varastoistaan. Lyhyemmässä paastossa ollaan vielä lähes poikkeukseta glykaation puolella.
Voisitko vastata hieman ymmärrettävämmin. Jos 12 tunnin paaston jälkeen sokeriarvoni on vaikkapa 4, onko se 18 tunnin jälkeen 2 vai 6?
No verensokeri nyt on selvä homma, mutta entä muut?
Vierailija kirjoitti:
Koska tällaisten paastokokeiden viitearvot on laadittu terveiden 12 h paastonneiden verikokeiden tuloksista. Et voi verrata omaa tulostasi viitearvoihin, jos et paastoa.
Ei oikeasti ole mitään muuta syytä kuin tämä. On haluttu minimoida muista syistä johtuvat vaihtelut arvoissa.
Lipemia. Plasman rasvapitoisuus haittaa joidenkin arvojen määritystä.
Ei kaikki verikokeet ole paastoa. Se riippuu ihan kokonaan siitä, mitä arvoja tutkitaan. Jos hiljattain nautittu ravinto vaikuttaa arvoon millään lailla, kyseinen arvo tutkitaan paastoverikokeen avulla.
Kannattaa ajastaa paastoverikokeet niin, että itselle sopii parhaiten. Täten tästä "paastosta" on mahdollisimman vähän haittaa.
Halutaan saada selville verensokeri ilman että siihen vaikuttaa hiljattain nautittu ravinto. Onhan selvää, että aamupalaksi syöty sokeripommijugurtti heittää arvot ylös. Näin ihan terve ihminen voisi saada jopa diabetes-diagnoosin.