Jos sairastat keliakiaa
niin syötkö aidosti gluteenitonta ruokaa, vai käytätkö korvikkeita?
Kommentit (14)
Vierailija kirjoitti:
Korvikkeita?
Mitä et ymmärrä?
Vierailija kirjoitti:
Mitä ihmeen korvikkeita?
Näitä gluteenittomia tuotteita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä ihmeen korvikkeita?
Näitä gluteenittomia tuotteita.
Gluteeniton ruoka on gluteenitonta.
Enimmäkseen syön luontaisesti gluteenitonta. Riisipastaa ostan joskus. Gluteenittomat valmisleivät on pahoja, joten jos joskus harvoin tekee mieli leipää leivon itse.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä ihmeen korvikkeita?
Näitä gluteenittomia tuotteita.
Gluteeniton ruoka on gluteenitonta.
On tietenkin, mutta keliaakikot syövät korvikkeita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mitä ihmeen korvikkeita?
Näitä gluteenittomia tuotteita.
Gluteeniton ruoka on gluteenitonta.
On tietenkin, mutta keliaakikot syövät korvikkeita.
Älä naurata.
No ihan vaan gluteenitonta syön. Minua ei kiinnosta onko ruoka luontaisesti glutenitonta vai prosessissa muokattu gluteenittomaksi, kunhan on hyvää ja gluteenitonta. Näin olen mennyt viisi vuotiaasta asti ja oikein hyvin toiminut tän 20 vuotta, nykyään on ihanaa kun on paljon valinnanvaraa mitä syö. Lapsena sai jäystää lähinnä riisikakkuja ja yltiökuivaa pakasteleipää, nyt on onneksi kunnollisia leipiä jo saatavilla, oikein maukkaita.
Söin aamiaisella tattarileipää, voita, juustoa ja kasviksia. Söin lounaaksi raejuustoa ja kasviksia. Söin päivälliseksi pastaa (sis. riisijauhoa ja vettä) sekä tomaattikastiketta ja salaattia. Kohta syön iltapalaksi perunarieskaa, voita, juustoa ja kasviksia. Kaikki on gluteenitonta eikä mikään ole korviketta.
Keliaakikkona esim. jauhot on ostettava gluteeniton-merkittyinä. Kalliimpaa, mutta ero on tuotantoprosessissa (vastaa mm. puhtaan kauran tuotantoa).
Mikä sitten on korvike, se missä käytetään vehnän sijaan tärkkelystä? En käytä juuri lainkaan (vanhempien luona on sämpylöitä). Meillä oleva pasta on kikhernepohjaista. Leivonnassa käytän jauhoja, jotka myydään gluteenittomana, mutta ovat viljattomia. Puuro (harvoin keitän) on kvinoaa. So...
Vierailija kirjoitti:
Keliaakikkona esim. jauhot on ostettava gluteeniton-merkittyinä. Kalliimpaa, mutta ero on tuotantoprosessissa (vastaa mm. puhtaan kauran tuotantoa).
Mikä sitten on korvike, se missä käytetään vehnän sijaan tärkkelystä? En käytä juuri lainkaan (vanhempien luona on sämpylöitä). Meillä oleva pasta on kikhernepohjaista. Leivonnassa käytän jauhoja, jotka myydään gluteenittomana, mutta ovat viljattomia. Puuro (harvoin keitän) on kvinoaa. So...
Joten et syö luontaisesti gluteenitonta ruokaa, vaan korvikkeita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Keliaakikkona esim. jauhot on ostettava gluteeniton-merkittyinä. Kalliimpaa, mutta ero on tuotantoprosessissa (vastaa mm. puhtaan kauran tuotantoa).
Mikä sitten on korvike, se missä käytetään vehnän sijaan tärkkelystä? En käytä juuri lainkaan (vanhempien luona on sämpylöitä). Meillä oleva pasta on kikhernepohjaista. Leivonnassa käytän jauhoja, jotka myydään gluteenittomana, mutta ovat viljattomia. Puuro (harvoin keitän) on kvinoaa. So...Joten et syö luontaisesti gluteenitonta ruokaa, vaan korvikkeita.
Kikherne = luontaisesti gluteeniton
Kvinoa = luontaisesti gluteeniton
Riisi-, maissi-, teff-, manteli- ja tattarijauhot = luontaisesti gluteenitonta
Se gluteeniton-merkki tai maininta EI tee tuotteesta korviketta, koska se on yllättävän monessa paikassa pakko. Sanoin sitä paitsi, "hyvin vähän tai en lainkaan". Normaalissa arjessa en käytä vehnätärkkelystä (eli vehnä, josta on gluteeni poistettu), vanhempien pakkasessa olevat sämpylät saattavat sisältää sitä, en sattumalta muista.
*
Luontaisesti gluteeniton tarkoittaa tuoka-ainetta, joka ei sisällä gluteenia läsittelemättömänä. Sillä ei ole mitään merkitystä, missä muodossa joku kikhernejauho on.
Eli onko aloittajan mielestä niin, että aivan kaikki ruoka, sekä valmiit tuotteet että raaka-aineet, mitä joskus on saanut gluteenipitoisena, on gluteenittomana korviketta? Eli koska vehnästä tehdään jauhoa, gluteenittomista viljoista tehty jauho on korviketta? Koska vehnäjauhosta tehdään leipää ja makaronia, gluteenittomista jauhoista tehty leipä ja makaroni on korviketta?
Keinotekoisesti gluteenittomaksi muokatuista aineksista ei tule mieleen mitään muuta kuin vehnätärkkelys, mutta sitäkään ei ole läheskään kaikessa ns. gluteenittomassa ruuassa, kun taas monissa gluteenipitoisissa leivissä sitä käytetään. Onko muita vastaavia tuotteita? Puhdasta kauraa ei kai lasketa, koska siinä kyse on viljelyprosessin puhtaudesta.
Ap, tee kaikille meille palvelus ja tule ulos sieltä kuplastasi. Jooko?
Korvikkeita?