Kertokaa nyt ruokarytmistä, olenko ihan hakoteillä?
Olen olettanut, että kun syö niin haima alkaa tuottaa insuliinia joka kuljettaa verensokerin kudoksiin. Sen jälkeen insuliinitaso laskee, kun pidetään taukoa syömisessä. Elimistö alkaa käyttää rasvaa energiakseen, kun verensokeria ei ole saatavilla. Tällöin paino pysyy hallinnassa.
Onko asia näin? Miksi koko ajan jotkut ohjeistavat syömään parin tunnin välein jotain, tällöinhän haima tuottaa koko ajan insuliinia ja elimistön rasva ei pääse energiankulutukseen mukaan ja paino alkaa nousta.
Olenko ihan hakoteillä?
Kommentit (11)
Kun ei saada ruokaa, elimistö ei ala käyttää rasvaa energiakseen vaan lihaksia suurimmaksi osaksi, mutta menee siinä myös vähän rasvaa
Vierailija kirjoitti:
Olen olettanut, että kun syö niin haima alkaa tuottaa insuliinia joka kuljettaa verensokerin kudoksiin. Sen jälkeen insuliinitaso laskee, kun pidetään taukoa syömisessä. Elimistö alkaa käyttää rasvaa energiakseen, kun verensokeria ei ole saatavilla. Tällöin paino pysyy hallinnassa.
Onko asia näin? Miksi koko ajan jotkut ohjeistavat syömään parin tunnin välein jotain, tällöinhän haima tuottaa koko ajan insuliinia ja elimistön rasva ei pääse energiankulutukseen mukaan ja paino alkaa nousta.
Olenko ihan hakoteillä?
Jos syö paljon rasvasta ruokaa niin se huiputtaa elimistöä.
Luit siis Iltasanomien jutun ja referoit sitä nyt lähes sanasta sanaan ja esität omana ajattelunasi? Mutta oikeassahan professori Mutanen ja sinä tuossa olette. Insuliinitasojen ja kehon energiankulutuksen tasapainon kannalta on parempi, että ruokailujen välillä on pitempi tauko, mutta toisaalta tauon ei tule venyä niinkään pitkäksi, että verensokeri laskee liian alas.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Olen olettanut, että kun syö niin haima alkaa tuottaa insuliinia joka kuljettaa verensokerin kudoksiin. Sen jälkeen insuliinitaso laskee, kun pidetään taukoa syömisessä. Elimistö alkaa käyttää rasvaa energiakseen, kun verensokeria ei ole saatavilla. Tällöin paino pysyy hallinnassa.
Onko asia näin? Miksi koko ajan jotkut ohjeistavat syömään parin tunnin välein jotain, tällöinhän haima tuottaa koko ajan insuliinia ja elimistön rasva ei pääse energiankulutukseen mukaan ja paino alkaa nousta.
Olenko ihan hakoteillä?
Jos syö paljon rasvasta ruokaa niin se huiputtaa elimistöä.
Kiinnitä huomiota rasvan laatuun ja yleisesti terveyttä editäviin ruokiin. Liiku enemmän.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Olen olettanut, että kun syö niin haima alkaa tuottaa insuliinia joka kuljettaa verensokerin kudoksiin. Sen jälkeen insuliinitaso laskee, kun pidetään taukoa syömisessä. Elimistö alkaa käyttää rasvaa energiakseen, kun verensokeria ei ole saatavilla. Tällöin paino pysyy hallinnassa.
Onko asia näin? Miksi koko ajan jotkut ohjeistavat syömään parin tunnin välein jotain, tällöinhän haima tuottaa koko ajan insuliinia ja elimistön rasva ei pääse energiankulutukseen mukaan ja paino alkaa nousta.
Olenko ihan hakoteillä?
Jos syö paljon rasvasta ruokaa niin se huiputtaa elimistöä.
Kiinnitä huomiota rasvan laatuun ja yleisesti terveyttä editäviin ruokiin. Liiku enemmän.
ENergia- ja ravintoaineethan tässä kamppailevat.
Onko tässä ajatus se, ettei tuu ahmittua, jos verensokeri laskee liikaa. Se on järkevintä pitää mahdollisimman tasaisena koko ajan.
Vierailija kirjoitti:
Luit siis Iltasanomien jutun ja referoit sitä nyt lähes sanasta sanaan ja esität omana ajattelunasi? Mutta oikeassahan professori Mutanen ja sinä tuossa olette. Insuliinitasojen ja kehon energiankulutuksen tasapainon kannalta on parempi, että ruokailujen välillä on pitempi tauko, mutta toisaalta tauon ei tule venyä niinkään pitkäksi, että verensokeri laskee liian alas.
Minusta tämä kuullostaa ihan loogiselta selitykseltä. Mutta toki rasvan määrä ja energiasidonnaisuus (kapasiteetti)?
Suurin piirtein noin se on.
Sitten jos siinä sun ateriassas on paljon rasvaa ja vähän hiilihydraattia, niin se verensokeri ei silloin syödessäkään nouse niin ylös, mitä se nousee niillä jotka syövät paljon hiilihydraatteja ja vähän rasvaa. Silloin se verensokeri ei myöskään romahda vaan laskee maltillisemmin. Jolloin mahdollistuu pitempi ateriaväli. Ja kun on pitempi ateriaväli, käytetään varastorasvaa, joka otetaan käyttöön glukoneogeneesillä.
Vierailija kirjoitti:
Onko tässä ajatus se, ettei tuu ahmittua, jos verensokeri laskee liikaa. Se on järkevintä pitää mahdollisimman tasaisena koko ajan.
Näin on ja tasaisena se pysyy oikealla ravinnolla ilman jatkuvaa mussutusta.
On ihan totta, että jokainen syömiskerta nostaa insuliinitasoja ja se insuliinin nousu aiheuttaa rasvan varastoitumista elimistöön (estää laihtumista siis). Siksi olisi viisasta syödä vain muutaman kerran päivässä oikea ateria eikä napostella mitään välissä, vettä juoda vain.
Aloittaja kysyy miksi monesti ohjeistetaan syömään koko ajan jotain pientä. En tiedä, ei siihen ole mitään oikeaa hyvää syytä. Ohjeistetaanhan maailmassa paljon muutakin humpuukia.
Olen samaa mieltä, en ole koskaan tajunnut sitä jatkuvaa syömistä, välipalakeksejä jne. Syön kolme (joskus neljä) kertaa päivässä eikä tulisi mieleenkään syödä mitään välipaloja.