Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Raskausajan ruokavaliosta pelkoja ja pakko-oireita

Vierailija
02.03.2017 |

Raskauteni on vasta alussa ja olen mennyt ruoanlaitossa ja syömisissä ihan hysteeriseksi listerian ja muun pelossa. Pesen vihanneksia, leikkuulautoja, ottimia ja käsiäni melkein joka välissä ja jos yhtään epäilen etten ole ollut huolellinen niin en uskalla syödä sitä ruokaa enkä mitään mihin se on koskenut. Syötän nämä ruoat miehelle ja teen itselleni uuden annoksen. Toisinaan ruokahalu lähtee siitä ahdistuksesta, mikä tekee ruokailusta sitten muutenkin inhottavan kokemuksen kun väkisin syön.

Pelkään myös raskasmetalleja ja säilykkeitä jos niistä liukenee jotain sisältöön.

Onko kenelläkään kokemusta samanlaisesta ja miten olette päässeet peloista yli?

Mitä satavarmoja turvallisia ruokia suosittelette? Keitot varmaankin on turvallisimpia ja uuniruoat.
Luin myös, että raskaana ei pitäisi syödä ruokien jämiä vaan aina pitäisi tehdä tuore annos ? Toivottavasti ei pidä paikkaansa.

Kiitos ystävällisistä vastauksista ja vihamielisille vastaajille pahoittelut että aiheutin aggressiota.

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
02.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nuppilääkärille kannattais mennä. Tollanen hysteria on jo sairasta.

Vierailija
2/12 |
02.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Se listeria tulee jos on tullakseen. Jos olet tähän astisen elämäsi onnistunut välttämään sen, niin todennäköisyys saada se just noitten yhdeksän kuukauden aikana on aika pieni.

Musta on vaan positiivinen piirre, että välttelet kemikaalialtistusta. Niin kannattaisi tehdä, vaikkei olisi raskaanakaan. Ja varsinkin sitten kun teet vauvallesi ruokaa.

Käytä valurautapannua, kun paistat ruokaa. Enemmän vaan voita niin ei pala kiinni. Teflonpannuista voi ylikuumentuneina irrota vaikka mitä.

Älä lämmitä muovirasioissa ruokaa mikrossa. Käytä lasi- tai posliiniastioita.

Syö mahdollisimman vähän eineksiä ja purkkiruokia. Tee itse ruokasi, niin se on terveellistä. Käytä voita ruuanlaitossa. Äläkä syö hirveästi karkkia ja suklaata, yks karkkipäivä viikossa.

Ne nyt jauhaa neuvolassa vaikka mitä. Luuletko, että ihmiskunta olisi lisääntynyt seitsemään miljardiin jos raskaana olevien ruokavaliolla olisi katastrofaaliset seuraukset sikiölle?

Tärkeintä on se, ettet juo alkoholia.

Melkein kaikki ruuat  on sallittuja. Maksamakkaraakin saa laittaa leivän päälle, kunhan ei syö tuubia päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
02.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Uups, 37. raskausviikko meneillään ja nyt vasta muistin että oli niitä rajoituksiakin :/

Vierailija
4/12 |
02.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ota asia puheeksi neuvolassa, koska tarvitset nyt psyykkistä tukea. Mitä aiemmin sitä saat, sen parempi. Olet huolissasi lapsen terveydestä ja se ilmenee nyt ruokaan liittyvinä pelkoina, mutta aika iso riski on siihen, että ne pelot repeävät ihan tyystin käsistä, kunhan lapsi on syntynyt.

Ennen keskusteluapua voisit miettiä ihan järjellä montako listeriatartuntaa olet saanut elämäsi aikana. Ne eivät ole terveelle aikuiselle vakavia ja aina ei ole mitään oireita, mutta usein jotain selviä vatsaoireita on. Raskaana ei saa syödä pastöroimattomia tuotteita eikä raakaa kalaa. Siinä on ne rajoitteet. Ihan normaalia ruoanlaittoa on, että samalla leikkuulaudalla ei leikata raakaa lihaa ja kasviksia/ kypsää lihaa ja kertaalleen lämmitettyä ei lämmitetä uudelleen. Kun ruoka on tehty niin sen voi siis kerran lämmittää ja jos jää yli niin sitten se pitää heittää pois. Ja jos verenpaine on korkea niin suolaiset tuotteet ja lakritsi /salmiakki nostavat sitä entisestään ja se ei ole hyvä asia. 

Jos peset kädet, kun alat laittaa ruokaa ja otat puhtaan leikkulaudan niin se riittää kyllä ja normaali kypsennys riittää ruoalle. Sinäkin olet vielä hengissä ja ruumis ihan hyvässä kunnossa, kun olet kerran raskautunut. Onnea raskauteen ja hankin apua. Tuolla menolla masennut viimeistään vauvan synnyttyä, kun et pysty nukkumaan, kun et uskalla jättää vauvan hengitystä hetkeksikään valvomatta.

Vierailija
5/12 |
02.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voi kun kaikki on nykyään tehty niin vaikeaksi. Viisasta tietysti välttää ilmiselviä listerian levittäjiä, en kyllä edes tiedä mitä ne on. Mun raskausaikoina ainoat ohjeet oli kieltäytyä homejuustoista, pysyä erillään kissoista, ellei ollut omaa kissaa ja välttää runsasta maksan syöntiä. Tietysti tupakka ja alkoholi ja lääkkeet oli oma lukunsa, mutta nehän nyt kaikki tietää.

Onkohan olemassa jotain tilastoja miten paljon listeria yms. on aiheuttanut ongelmia ennen ja nyt? Josko tilastot helpottaisivat pelkojasi. Kaikkea hyvää sulle ja teidän perheelle! Mikään ei ole ihanampaa kuin oma lapsi <3.

Vierailija
6/12 |
02.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos olet nyt noin huolissasi, millainen olet kun lapsi syntyy? Olen saanut omat lapseni noin 15 vuotta sitten, luojan kiitos silloin ei olet vielä näin hysteeristä. Kuinka monen olet kuullut saaneen listerian? Yritä nyt rentoutua, sinulla on edessä vielä monta asiaa pelättävänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
25.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tunnistan omat ajatus- ja toimintamallini ap:n kirjoituksesta. Huomenna alkaa rv 28. Meillä myös sekä minä että mies olemme pesseet kädet ihan joka välissä keittiössä, huolehtineet siitä, että niin ruoka kuin astiatkin ovat taatusti pysyneet puhtaina ja jos jotain epäilystä on, mies on syönyt epäilyttävät annokset. Ruokapöytä on pyyhitty ennen ja jälkeen ruoan (meillä on hyppivä kissa).

Myös lapset ovat pesseet käsiään paljon enemmän kuin yleensä. Varmasti moni pitää meitä kaheleina, mutta jostain kertoo se, ettemme ole milloinkaan olleet kaikki niin terveinä kuin nyt raskauteni aikana.

Tieto lisää tuskaa - ja myös vastuuta. Enkä ap usko, että sinusta mitään hysteerista äitiä tulee. Raskaana olevalla on alentunut vastustuskyky, mikä voi tehdä pahaa jälkeä vauvalle, ja sen huomioon ottaminen on realismia. Yhdeksän kuukautta on loppujen lopuksi lyhyt aika, vaikka varotoimet välillä ärsyttävätkin.

Vierailija
8/12 |
25.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voi olla kyse myös yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä, joka puhkesi nyt ap:lle.

googlaa "yleistynyt ahdistuneisuushäiriö".

Luultavasti pahenee vauvan synnyttyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
25.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Normaali hygienia riittää ja maalaisjärki!

Ja valitettavasti jatkuva ressi ja paniikki vaurioittaa sitä sikiötä enemmän kuin mikään kuviteltu olematon ruokapöpö.

Ja kun se lapsi syntyy niin sitten vasta onkin monta huolta ja murhetta lisää joten paras hoitaa se päänuppi jo nyt kuntoon. Pahimmassa tapauksessa siirrät omat fobiasi lapselle ja lapsi ei uskalla edes elää kun pelkää kaikkea.

Vierailija
10/12 |
25.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tunnistan itseni. Mutta minulla on muutenkin mielenterveysongelmataustaa ja lapsikin syntyi pelkojen takia sektiolla. Oli pelkoa syömisestä, keskenmenosta, kohtukuolemasta, synnytyksestä. Raskausaika on raskasta keholle sekä mielelle ja se altistaa vähemmästäkin erilaisille peloille. Ota asia puheeksi neuvolassa jos siellä he osaisivat puhua sinulle jotenkin että saisit mielenrauhan. Kuitenkin kaikki listeriat yms. ovat harvinaisia ja jos sellaisen huonolla tuurilla onnistuisi saamaan niin sekään ei ole tae siitä, että jotain pahaa kävisi. 

Koita jatkaa syömistä ns. normaalisti. Tietysti graavikalat yms. vältettävät ravintoaineet pois ruokalistalta, mutta ihan normaali hygienia riittää, normaali hedelmien, vihanneksien yms. huuhtelu ja säännöllinen tasojen puhdistus, mutta ei tarvitse hysteeriseksi alkaa (joo, tiedän, helpommin sanottu kuin tehty). Mutta koita ajatella asioita järjellä vaikka tunteet meinaakin viedä vallan. Normaali hygienia ja normaali oikeaoppinut kypsennys riittää kyllä. Toivottavasti ap saat mielenrauhan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
25.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Voi kun kaikki on nykyään tehty niin vaikeaksi. Viisasta tietysti välttää ilmiselviä listerian levittäjiä, en kyllä edes tiedä mitä ne on.

Onkohan olemassa jotain tilastoja miten paljon listeria yms. on aiheuttanut ongelmia ennen ja nyt? Josko tilastot helpottaisivat pelkojasi. Kaikkea hyvää sulle ja teidän perheelle! Mikään ei ole ihanampaa kuin oma lapsi <3.

Ei helpottaisi, näille vouhkaajille katsos riittää se että ois ollut 1 tapaus viimeisen 20 vuoden aikana 😂 Yhdessä ketjussa jo tulin lynkatuksi kun erehdyin mainitsemaan että onneksi olin raskaana aikana, jolloin noita kieltolistoja ei juurikaan ollut... maalaisjärjellä pärjätiin vuosituhannen vaihteessa...

Vierailija
12/12 |
25.03.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nyt kun olen kolmatta kertaa raskaana, uskallan sanoa että ihan pyllystä nuo suositukset. Keksitään koko ajan pitempiä listoja, ja sitten päälle vielä sanoa täräytetään, että syö sitten monipuolisesti.

Todennäköisin listerioosin lähdehän taitaa olla huonosti pesty salaatti. Salaattia ei silti kielletä, eikä kahvia (jonka haitoista on todellakin tutkimustietoa) mutta sen sijaan kielletään merilevä. Joku vetelee näitä aivan hatusta.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yhdeksän seitsemän viisi