Asiantuntijalääkäri: hammaskaries EI tartu lapseen suukottamalla
Aika monia meistä on neuvolassa kehotettu olemaan suukottelemasta lapsia suulle. Se ei kuitenkaan oikeasti tartutakaan lapseen kariesta. Näin kertoo HS:n uutinen tänään.
"Kariesbakteerien kulkeutuminen lapsen suuhun ei vielä merkitse, että kiinnittyisivät hampaiden pinnoille ja rupeaisivat lisääntymään", muistuttaa asiantuntijalääkäri Hannu Hausen Suomen Hammalääkäriliitosta.
"Poskissa tai kielen pinnalla kariesbakteerista ei ole haittaa. Hampaisiin ne tarttuvat, jos ruokavaliossa on paljon sokerisia juomia ja ruokia."
Hausenin mukaan tehokkain tapa estää karieksen kiinnittyminen hampaisiin on rajoittaa mehun lipittelyä ja syödä säännöllisesti kolmesta kuuteen kertaan päivässä. Pienen lapsen ei pitäisi juoda ollenkaan mehuja tuttipullosta.
.....
Kariesbakteeri ei myöskään tartu, jos vanhempien omat hampaat on hyvin hoidettu.
"Tarttumista lapseen voi jonkin verran myös estää, jos vanhempi itse syö ksylitolituotteita vähintään kolmen päivittäisen aterian jälkeen", Hannu Hausen sanoo. Tieten tahtoen ei yhteisiä ruokailuvälineitä ja hammasharjoja kuitenkaan kannata käyttää. Pienen lapsen tuttia ei pidä putsata omassa suussa, vaan juoksevan veden alla. Satunnainen hörppy yhteisestä vesipullosta tuskin on kuitenkaan kovin vaarallista.
Sekä Hausen että (suuhygienisti Mari Heinonen Suuhygienistiliitosta) kehottavat vanhempia ottamaan rennosri. Lapsia SAA JA PITÄÄKIN suukotella ilman pelkoa bakteerien tarttumisesta."
Joo.
Itse lisäisin, että aika harva vanhempi nyt varmaan sylkeä vaihtavia kielipusuja lapsensa kanssa vaihtaakaan. Suu supussa pusun antaminen on siis aivan ok.
Kommentit (3)
Mielenkiintoinen juttu, kiitos ap. En ole tullut koskaan ajatelleeksikaan sitä, että kariesbakteeri ei välttämättä tartu hampaaseen.
Ykkönen, äläpä vauhkoile. Ksylitolia todella valmistetaan monimutkaisella teollisella prosessilla koivusta, tosin yleisesti nykyään maissista.
Mutta mikään luonnoton aine se EI ole.
Sillä ksylitolia itse asiassa esiintyy luonnossakin, esim. marjoissa ja sienissä - ja meidän ihmisten oma keho tuottaa sitä aineenvaihduntatuotteena.
Tärkein huomio on sokeri ja sokeroituva tärkkelys ruokavaliossa. Toinen tärkeä huomio on se miksi bakteerit eivät voi kasvaa xylitolissa, tai muissa polyoleissa. Onko sitten sellun jäteliemestä valmistettava xylitol terveellistä vai ei onkin ihan eri debatin paikka.