Kotitekoinen ruisleipä, arvauksia miten käy?
Alkuu, asun ulkomailla. Jos haluaa syödä ruisleipää, se on leivottava itse. Lisäksi juuren puuttuessa leivon ruisleivän (kuiva)hiivalla.
Tänään mulle kävi liiallisen minuuttiaikataulutusyrityksen takia ohraisesti. Lämmitin nesteen (vesi + "piimä") mikrossa, mutta se tuli liian kuumaksi. Annoin jäähtyä (osittain pakastimessa) niin kauan kuin ehdin, ennen kuin piti rynnätä asioille. Heitin hiivan, jauhot, suolan ym sekaan ja ryntäsin hoitamaan asioitani.
Takaisin palattuani, n. 1,5 h kuluttua taikina ei ollut noussut. Olin siis tappanut hiivan liialla kuumuudella.
Koska ruisjauho on täällä melkoisen kallista, päädyin tekemään uuden "hiivaliemen" pieneen nestemäärään ja lisäämään sen taikinaan. Sekaan vielä sen verran jauhoja, että koostumus on oikea.
Veikkauksia, miten käy? Maistuuko tapettu hiiva valmiissa leivässsä hiivalta?
Kommentit (2)
Ei varmastikaan ole mikään suuren yleisön suosikkiketju tämä, mutta nostanpa silti siinä toivossa, että paikalla olis joku leipuri, jolla olisi esittää edes valistunut arvaus :)
ap
Itse en ole ilman juurta saanut oikein onnistumaan.