Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Kananmunasta saa "superpallon" liottamalla etikassa? Lapsi näki telkkarissa

Vierailija
08.01.2011 |

Aamulla tuli joku lastenohjelma jossa oli kerrottu että kun kananmunan laittaa lillumaan etikkaan pariksi päiväksi,siitä saa pomppivan superpallon?



Ööh no joo,oli sitten laittanut aamulla lasiin kananmunan ja etikkaa,mutta eikö se muna pitäisi ensin keittää? Lapsen mielestä ei,mutta mihin nyt raaka kananmuna muka pomppii :D

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
01.11.2012 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä ainakin opetetaan lapsille, että ruoalla ei saa leikkiä ja että kananmunatkin ovat ruokaa, niin niilläkään ei saa leikkiä.

Vierailija
2/12 |
08.01.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

http://www.kidzone.ws/science/egg.htm



Voi käyttää raakaa kananmunaa tai keitettyä.



t. kemian ope

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
08.01.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kai se nyt mäjähtää sotkuksi lattialle jos raakaa kananmunaa heitellään? Tuon kemiallisen reaktion kyllä tajusin ja siksi lapselle ehdotinkin sen munan keittämistä ensin. ap

Vierailija
4/12 |
08.01.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

en ole itse tätä kokeillut, mutta hapot denaturoivat proteiineja siinä missä kuumuuskin. Eli todennäköisesti muna "kypsyy" etikassa. Kuumentamalla kypsyttäminenkin on kemiallisesti katsottuna proteiinien denaturoimista; proteiinien rakenne purkautuu ja ne muodostavat verkon, joka tekee munasta kiinteän.



t. kemian ope

Vierailija
5/12 |
08.01.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

se kalvo ei kovin suuria kestä, jolloin se paukauhtaa messeväksi siivoksi lattialle jo pienelläkin voimalla.



Hauska lutru se on keittämättäkin, mutta kannattaa olla varovainen sen kanssa :D

Vierailija
6/12 |
08.01.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

niin käytä keitettyä munaa. Voihan olla, ettei happoa pääse tarpeeksi munan sisälle ja keskusta jää raa'aksi :)



t. kemian ope

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
08.01.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

en ole itse tätä kokeillut, mutta hapot denaturoivat proteiineja siinä missä kuumuuskin. Eli todennäköisesti muna "kypsyy" etikassa.

Kuori liukenee pois, mutta sisus pysyy nestemäisenä. Kokeiltu on.

Vierailija
8/12 |
08.01.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

hyydyttää koko munan vuorokaudessa? Jos tuohon kuoren "sulattamiseen" kuitenkin menee se päivä melkein? ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
08.01.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ohjelmassa oli siis tarkoitus esitellä kuinka suola siirtää nestettä soluista tms. miten sen nyt selittäisi...



Ainakin kävi ilmi, että kypsässä perunassa solut ovat kuolleet joten ei käy samoin, kuin eräässä kokeessa raa'an perunan kanssa.



Kananmumasta ei siis tullut superpalloa, vaan kuori kyllä "suli", mutta sisu näytti edelleenkin olevan raaka. Eivät kyllä hajottaneet munaa, joten varmaksi en sano.



Sitten toinen muna laitettiin suolaveteen ja toinen tavalliseen. Pelkässä vedessä muna paisui, suolavedess kutistui. Tämä perustui suolan aiheuttamaan osmoosiin.



Tajusiko tästä mitään?! :D



Vierailija
10/12 |
08.01.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ohjelmassa oli siis tarkoitus esitellä kuinka suola siirtää nestettä soluista tms. miten sen nyt selittäisi...



Ainakin kävi ilmi, että kypsässä perunassa solut ovat kuolleet joten ei käy samoin, kuin eräässä kokeessa raa'an perunan kanssa.



Kananmumasta ei siis tullut superpalloa, vaan kuori kyllä "suli", mutta sisu näytti edelleenkin olevan raaka. Eivät kyllä hajottaneet munaa, joten varmaksi en sano.



Sitten toinen muna laitettiin suolaveteen ja toinen tavalliseen. Pelkässä vedessä muna paisui, suolavedess kutistui. Tämä perustui suolan aiheuttamaan osmoosiin.



Tajusiko tästä mitään?! :D



Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
08.01.2011 |
Näytä aiemmat lainaukset

http://areena.yle.fi/video/1595379



Oli tosi kiinnostava. :)



t. tuon äskeisen tosi sekavan viestin kirjoittaja.

Vierailija
12/12 |
07.05.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="08.01.2011 klo 21:03"]

en ole itse tätä kokeillut, mutta hapot denaturoivat proteiineja siinä missä kuumuuskin. Eli todennäköisesti muna "kypsyy" etikassa. Kuumentamalla kypsyttäminenkin on kemiallisesti katsottuna proteiinien denaturoimista; proteiinien rakenne purkautuu ja ne muodostavat verkon, joka tekee munasta kiinteän.

t. kemian ope

[/quote]

 

Kemian maikkana sun pits tietää et kananmunan kuori koostuu pääosin kalsiumkarbonaatista..ja tämä liukenee happoon(etikkaan) taasen kuoren sisäkalvo on valkuiaisainetta joka ei liukene..tästä johtuen se muuttuu kiinteäksi..ja täten raaka muna on ns "superpallo" että kyllä tuo kysyjän mainittu tehtävä tehään raalla munalla..annat vaan reilussa etikassa olla niin kauan että se kuori on liuennut. Voit kokeilla sitä sormella painaessa siitä tulee pehmeä ja joustava.