Parhaat leipäreseptit?
Antakaas tulla linkkejä hyviksi havaittuihin leipäresepteihin:))
Kommentit (4)
Ruisleipä: ainekset ruisjauho, vesi, suola.
risijauhoja ja vettä. Sekoita taikinaksi. Rullaa pötköksi. leikkaa paloiksi ja pyöritä palloiksi. pulikalla lätiksi ja paista pannulla
Oikein marttaohje:
Joulukaljan pohjasakat (siis maltaat ja hiivamäski), suolaa, siirappia ja ruisjauhoja sekoitetaan löysäksi velliksi. Anna käydä 4 - 12 h. Jos ei rupea kuplimaan, niin lisää tarvittaessa hiivaa normitapaan.
Seuraavaksi valmistat taikinan: lisäät ruisjauhoja, vehnäjauhoja (n.3:1), runsaasti anista, fenkolia, pomeranssia, siirappia, rusinoita. Alustat noin pullataikinan paksuiseksi. Loppuvaiheessa lisäät voita/ruokaöljyä.
Anna kohota rauhassa, sillä taikina on raskas.
Suosittelen, että paistat leivät vuuissa.
Ps. Ohje "marttamainen" sillä en oikein osaa mittoja antaa, kun itse leivon näppituntumalla. Mutta noin 1 litrasta nestettä (pelkkä vesikin käy, kun ei sitä kotikaljaa varmaan useatkaan enää tee) tulee 3 leipää. Jos vertaat tätä ohjetta keittokirjan tai netin resepteihin, niin suosittelen mausteiden rohkeaa liioittelua! Voitele leivät ennen ja jälkeen paiston siirappivedellä/voilla.
Säilyy hyvin ja vain paranee vanhetessaan.
Niin ja aloitan itse tällä ohjeella jota olen paljon käyttänyt:
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/575799/Pataleip%C3%A4/
ap