kuinka tarkkoja olette?
siis sen pastoroidun tuotteen kanssa? olis tossa sen merkkistä kuin ben/jerry jäätelöä,saa ruotsista.. niin ja se ei mikään kevyt jäätelö ole, eli siinä on kermaa jne. ja ei ole pastoroitu.
ukskaaltaako syödä vai jätänkö väliil??
kaipa se on huonoa tuuria jos se listeriä siinä ois,se ei vaan ois mukava vaihtoehto!!!
mitä mieltä ootte ja oikeesti kuin tarkkoja ootte just vaikka jäätelön kanssa?
ankka 10+2
Kommentit (13)
En ole minäkään koskaan lukenut mistä jätskit on tehty, mutta olen muuten kyllä koittanut olla tarkkana että en syö pastöroimattomia tuotteita ... ja tiedoksenne vaan, että LISTERIA EI KUOLE PAKKASESSA (moni muu bakteeri voi kuollakin).
suhtautumiseni " raskausajan ruokavalioon" oli tyyliin: teenpä tosta lappusesta lennokin.
terveelliseen ruokavalioon on hyvä aina kiinnittää huomiota, ja raskausaikana se voi auttaa jaksamaankin paremmin, kun pyrkii saamaan oikeassa suhteessa eri ravintoaineet ja vitamiinit, mutta enpä todellakaan ole jättänyt tuorejuustoja tai mitään muutakaan tuotetta syömättä siksi, että olen raskaana. ellei oteta lukuun alkuajan pahoinvointia, jolloin lähes kaikki teki pahaa (sitrushedelmät auttoi).
mua ärsyttää kaikenlainen hössötys ja vauhkoaminen, onhan raskaus kumminkin ennen kaikkea luonnollinen olotila, jolloin äitiä ei tarvitse kääriä pumpuliin (vaikka joskus on kyllä kiva saada erityishuomiota raskauden vuoksi). välillä tekisi mieli kirkua, kun vaikka töissä kiipeän mahani kanssa jakkaralle, niin kohta on 3 ihmistä ympärillä siltä varalta että putoan...
muistelen, että jäätelön tekoprosessissa massa kuumennetaan, tarkistin ainakin gb glacen sivuilta, että jäätelö pastöroidaan itsessään (siis ei välttämättä käytetä pastöroitua maitoa...) http://www.gbglace.fi/frames_hyvatietaa.html
ainakun täält jotain kyselee mikä oikeesti kiinnostaa niin sit on heti noit ihmisii et ihan oikeesti JÄRKIKÄTEEN mä vedän ite tuorejuustoo ja kaikkee. siinähän syöt,
tiedän muutaman tapauksen joka on ton listerin saanut joten mä aikaan syö pastöroimattomia tuotteita juuri nyt.
kiitos plankton kävin katsomassa niin se listeriä ei tosiaan kuole pakkasessa, vaan kuumentaesa. hyvää tietoa olikin tuolla elintarvikeviraston sivuilla.
kiitos sulle kans miksukka81 oli kiva käydä lukee se valmistus ohje ja niin se vaan on et siinä valmistuksessa se tehdään se pastörointi.
Tuolta Ben&Jerry' s sivuilta löytyy heidän koko tuotantoprosessinsa eli siinä jäätelö sekä pastöroidaan että homogenoidaan. Voi siis syödä ja hyvää on:) Löytyy Suomestakin ainakin Valintataloista ja Videofirma Makuunista.
että raskaus altistaa esim. listerialle. Eli sen voi saada helpommin kuin ns.normaalioloissa. Eihän raskaus sairaus ole, mutta se voi altistaa joillekin jutuille kuten vaikka virtsatieinfektioille.
En usko, että listeriasta turhaan varoitetaan. On kylläkin lista muita suosituksia joita voi soveltaa maalaisjärjellä.
Tuiskua
Mutta listeria itsessään voi olla sikiölle haitallinen jos sellainen iskee... listeria siis :)
pastoroimattomat juustot jne ovat turvallisia käytössä on kuumennetaan yli 72asteen eli sen yli listeria bakteeri kuolee.
Onneksi aurajuustosta voi aina tehdä kastiketta :D
En minäkään ymmärrä salmiakista vaahtoamista, mutta kyllä tuo listera on ihan todellinen vaara!!! Eikä niitä ruoka-aine suosituksia kukaan piruuttaan tee.
Tuiskua; olit ihan oikeassa, tuosta vastustuskyky asiassa.
Tässä kopio Eviran sivuilta:
Alttiita listerioosille ovat riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, joita ovat vastasyntyneet, raskaana olevat sekä henkilöt, joiden vastuskyky on sairauden tai iän vuoksi heikentynyt.
Oireet
Vastuskyvyltään heikentyneillä henkilöillä listeriainfektio ilmenee tavallisesti vakavana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena. Raskaana olevilla tartunta ilmenee kuumetautina, joka muistuttaa tavallista influenssaa (kuume, päänsärky, lihaskivut), ja se voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen. Vastasyntyneillä tauti ilmenee vaikeana yleisinfektiona jo syntyessä tai myöhemmin alkavana aivokalvontulehduksena.
Minä ainakin luen jatkossakin mitkä tuotteet on tehty pastoroituun maitoon ( esim. useat kotimaiset tuorejuustot ovat )
Onnipapunen 24+3
Tosiaan, vaikka ei haluaisikaan hössöttää raskauden aikana, kannattaa ajatella sitä, että listeria on HENGENVAARALLINEN sikiölle, eikä siis ainoastaan alkuvaiheessa vaan läpi raskauden. Kyllähän sitä aikuinen selviää jos mistäkin, mutta minä ainakin joutuisin riistämään hengen itseltäni, jos tahallani aiheuttaisin vauvani kuoleman. Varokaa siis erityisesti kalatuotteita, jotka eivät ole kypsennettyjä!! Juustoihin yms. en ota kantaa, koska tänä päivänä on niin monenlaisia vaihtoehtoja ihan pastoroidustakin maidosta. Mutta itse varottaisin tuosta raa' asta/ilmakuivatusta kalasta! Ja lihan suhteenkin kannattaa olla tarkka.
Oikein paljon jaksamista kaikille odottajille! Niin, ja esim. salmiakin syönti on täysin turvallista siihen asti, kun verenpaineet/turvotus pysyy kurissa! Jotta salmiakilla jotain pahaa saisi aikaiseksi, pitäisi viikko annosten olla todella suuria.
Mukavaa viikonloppua!
*greetas* asioita hiukan lääkäreiltä kysellyt...
Tuli vaan mieleen kun onnipapunen luetteli oireita odottavalla äidillä esim. pääkipu ja lihaskivut. Minulla on ainakin jo kauna ollut niska-hartiaseutu jumissa ja samoin pääkipua. Olen ainakin kuvitellut, että johtuisi siitä, että nukun eritavalla ja kun niskat on jumissa se aiheuttaa pääkipua...
Mutta mutta, nyt rupes vaan mietityttämään että jos kuitenkin olen saanut listeria-tartunnan, vaikka olenkin yrittänyt sitä aiheuttavia tuotteita välttää?
Osaakos joku vastata tähän?
jos on saanut listeria tartunnan, niin mistä sen tietää? Söin uutena vuotena fetajuustoa ja tuorejuustoa, ne oli kyllä tehty pästoroituun maitoon. Mutta eikö sen listerian voi saada myös huonosti pestyistä kasviksista. Itse ostan aina suomalaisia kasviksia ja pesen ne hyvin, mutta jos käy tuttujen luona syömässä niin ei sitä tiedä miten salaatti ainekset on pesty saatikka hankittu.
Nyt minulla alkoi kurkkukipu ja yskä sekä kuume sunnuntaina. Kuumetta ei enää ole, mutta nyt on alkanut ihmeellinen päänsärky. Kun yskin niin koko päässä jyskyttää ja viiltää ja muutenkin kun nousen ylös niin pää meinaa räjähtää. Tämä särky ei ole tavallista päänsärkyä, mistä on mulla on jo vuosikymmenien kokemus. No tämä tuli jo hieman aiheen ulkopuolelta, mutta kysymys siis kuuluu, että mistä sen sitten tietää jos on saanut listeria tartunnan?
Nyt on kuitenkin liikkeellä ihan tavallista flunssaakin, itsellänikin samanlaisia oireita kuin teillä Alpukka ja nasu-75, meniköhän tuo nikki oikein ??
Laitan nyt vielä linkin tuonne Eviran sivuille;
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopak…
Siellä on nyt kaikista mahdollisista ruokamyrkytyksen aiheuttamista viruksista ja bakteereista tietoa.
Hysteria-kohtausta tästä asiasta ei kuitenkaan kannata tehdä :)
itse tulkitsin sivuita, että jos listeria-bakteerin on saanut, oireet tulevat noin viikon kuluessa ja sitä seuraa mahdollinen keskenmeno/ennenaikainen synnytys.
Mutta soittakaa ihmeessä neuvolaa/lääkäriin jos epäilette saaneenne tartunnan.. Täällä tuskin kukaan osaa kertoa oletteko ko. tartunnan saaneet vai ette.
Hyvää viikonloppua!
OP
sanoa et nyt kolmas raskaus ja koskaan en ole jäätelöistä lukenut et mistä tehty jne... vaan syönyt just sitä mitä tehnyt mieli :O) Ei ole mieleen edes juolahtanut...luulis järjel ajateltuna et pakkases kuolis pöpöt...
Eli en ainakaan minä :=)