Muikusta ruokaa :o)
Olisiko jollain jotain hyvää muikku ohjetta. Sais muikkua jollain muullakin tavoin kuin paistettuna,rantakalana tai pekoni muikkuna :o)
Kommentit (4)
Muikkukukko olis hyvää, mutta en ole itse sitä kokeillu ison työn vuoksi. Uunissa tulee kanssa ihan hyviä...
savustetut muikut, kermamuikut (muikkuja uunivuokaan ja kermaa + mausteita päälle) voi myös varioida esim aurajuustolla (=aurajuustomuikut), rantakalaa ollaan tehty joskus mökillä... täällä se ainakin tarkoittaa muikkukeittoa, eli perunat ja sipulit keittoon ja muikut kokonaisina keittämisen loppuvaiheessa.
mies tykkää savustaa meillä muikkuja, itse en niistä pidä savun hajun takia... raskaana ollessa se aiheuttaa pahaa oloa! =)
Rantakala
1 kg tuoreita muikkuja
400 g voita
2 sipulia
maustepippuria
suolaa
(vettä)
Perkaa kalat ja huuhtele ne kylmässä vedessä. Sulata voi padan pohjalla. Lado peratut kalat ja sipulirenkaat kerroksittain pataan. Lisää muutama kokonainen maustepippuri. Anna kalan kypsyä miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia. Savolaiset eivät kuulemma lisää yhtään vettä tähän keitokseen, vaikka muualla Suomessa sitä harrastetaan. Tarjoa rantakalan kanssa tummaa ruisleipää.
Hyvää sydämelle -resepti, ei siis ihan aito...
Resepti suurelle porukalle on yksinkertaisuudessaan:
* noin 4 kiloa perattuja muikkuja
* noin 300 g rasvaa (joko voita tai rypsiöljyä)
* noin 4 - 5 pilkottua sipulia
* noin ruokalusikallinen suolaa
* kymmenkunta kokonaista maustepippuria
* kymmenkunta kokonaista katajanmarjaa.
* noin yksi dl vettä.
* kourallinen pilkottua tuoretta tilliä.
Rypsiöljynä oli luomuviljelty, kylmäpuristettu, neitsytrypsiöljy ja voina suolaton voi.
Mitä on rantakala?
Meillä muikut aina paistetaan, jotenka vaihtelua kaipaan myös minä. Kuulin, että savustettunakin muikku olisi hyvää. Sitä voisi kokeilla näin kesällä. Joku kertoi laittaneensa muikkuja uunipellille ja lorauttaneensa vähän öljyä ja ripotelleensa suolaa päälle, mutta tätä en ole uskaltanut vielä kokeilla.