Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Aina kun puhutaan japanilaisesta ruokavaliosta...

Vierailija
08.08.2014 |

..virallisetkin tahot korostavat, miten vähärasvainen ruokavalio on kyseessä. Ei muuten ole.

Sen lisäksi että kalaa syödään päivittäin useammalla aterialla, Japanissa myytävä liha on täyttä tavaraa eli esim. possussa on kunnon läskit mukana (ja pataruoassa läskipalat ovat yleisempiä kuin itse liha, joka maksaa mansikoita), broilerissa myös rasvaa jne. Jos menet syömään grillattua kanaa (yakitori), siitä syödään kaikki osat, ja pidetään outona käytöksenä, jossei tilaa vähintään muutamaa eri ruhonosaa (esim. sydän ja nahka), vaan pelkkää lihaa. Sushipaikoissa ruokailuun sisältyy loppua kohti valkoista rasvaa sisältävä tonnikala, o-toro. Japanilaiset rakastavat lisäksi kaikkea uppopaistettua, lähes jokainen syö päivittäin edes pienen määrän sellaista.

Olen alkanut uskomaan, että rasvan sijaan hoikkana pysymisen avaimet ovat liikunta (hyötyliikuntaa lähinnä, kaikkialle kävelemistä pitkiäkin etäisyyksiä) ja todella pienet annoskoot. Aikuisen jogurttiannos Japanissa ei ole 200g, vaan 100g, lapsilla vieläkin vähemmän. Normaalikokoinen limu on pienin mahdollinen, annos ruokaa on noin puolet länsimaisesta käsityksestä.

Ps. Kasviksia ei syödä läheskään niin paljon kuin ulkomailla kuvitellaan, ja iso osa niistäkin on kypsennettyjä. Raakana ei syödä juuri mitään kuin ehkä mausteena tai yhtenä lisukkeena. Iso osa japanilaisista syö vain valkoista riisiä, etenkin kaupungissa asuvat.

Kommentit (7)

Vierailija
1/7 |
08.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="08.08.2014 klo 11:13"]

Tiesittekö muuten, että vihreä tee ei ole Japanissa mikään terveystuote, vaan siellä litkitään kiinalaisia laatuja ja uskotaan mm. valkoisen teen voimaan? :)

Suo siellä jne.

[/quote]

Äläs nyt. Vihreä tee on normijuoma Japanissa. Ja valkoinen tee itse asiassa ON vielä terveellisempää. Tämä tiedetään hyvin Suomessakin, ja on tiedetty jo kauan.

Vierailija
2/7 |
08.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="08.08.2014 klo 11:11"]

[quote author="Vierailija" time="08.08.2014 klo 11:03"]

2, tiedätkö että Okinawa on oma saarensa, erossa muusta Japanista? Okinawalaisilla on paljon sellaisia raaka-aineita ruokavaliossaan, joita ei löydy muualta Japanista. Lisäksi japanilaiset itsekin tiedostavat tämän eron mantereen ja Okinawan välillä. Vähän sama kuin Suomi ja Ahvenanmaa, tietyssä mielessä.

Mielestäni sillä ON merkitystä, mitä nykyjapanilaiset syövät. Voidaan jeesustella että suomalaistenkin ruokavalio on terveellinen, mutta eihän se ole- koska suomalaiset eivät noudata sitä! Miksi siis hehkutetaan japanilaisten kohdalla ruokavaliota, joka toteutuu alle kymmenesosan kohdalla?

Ap

[/quote]

Kyllä tiedän nuo erot Okinawan ja muiden alueiden välillä, mutta sen perusteella mitä olen kuullut ja lukenut, missään ei olla perinteisesti -eli silloin kun japanissa oli äärimmäisen vähän liikalihavuutta ja elintasosairauksia, nykyisinhän niitä jo on- syöty kuten kuvaat. Päinvastoin, tuollaisten ruokien syömään tottuminen, ruokatapojen länsimaistuminen, on useimpien asiantuntijoiden mielestä juurikin syy että nykyisin japanissakin on paljon sydänsairauksia, syöpiä, diabetestä jne jotka aiemmin olivat hyvin harvinaisia. 

Miksi sitten hehkutetaan sitä perinteistä, vaikkei se toteudu japanilaisillakaan nykyisin? No siksi, että yleensä kun ihmsiet haluavat tutustua ruokavalioihin, he tekevät sen koska toivovat löytävänsä itselleen optimaalisen terveellisen ruokavalion. Aika harva haluaa syödä kuin japanilainen vain japanilaisuuden takia, vaan koska sillä perinteisellä ruokavaliolla on todistetusti terveyshyötyjä valtavasti. Kun taas tämä nykyinen on johtanut terveydentilan heikkenemiseen, siihen että samat elintasosairaudet piinaa nyt japanissakin kuin täällä. 

Sama koskee esim. Välimeren ruokavaliota, jota itse noudatan. Kun siitä puhutaan, tarkoitetaan ruokavaliota, jota alueella noudatetttiin 1950-luvulle asti. Ei mitään järkeä alkaa noudattaa alueen nykyistä ruokavaliota vaikka suomalaisen tavallisen sijaan, ihan samoja Coca-colia, hampurilaisia, valmispizzoja, paljon lihaa jne siellä menee kuin täälläkin, ei siitä terveys parane. Kun taas perinteinen ruokavalio sisältää paljon täysjyväviljaa, hedelmiä ja vihanneksia, pähkinöitä ja papuja, oliviiöljyä ja viiniä, kalaa paljon ja lihaa vähän...

[/quote]

Just näin! Sama täällä :) 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/7 |
08.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Japanilaiset juovat paljon vihreää teetä ja syövät tofua, mitkä molemmat ovat huipputerveellisiä. Minä voisin elää niillä. 

Vierailija
4/7 |
08.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="08.08.2014 klo 11:03"]

2, tiedätkö että Okinawa on oma saarensa, erossa muusta Japanista? Okinawalaisilla on paljon sellaisia raaka-aineita ruokavaliossaan, joita ei löydy muualta Japanista. Lisäksi japanilaiset itsekin tiedostavat tämän eron mantereen ja Okinawan välillä. Vähän sama kuin Suomi ja Ahvenanmaa, tietyssä mielessä.

Mielestäni sillä ON merkitystä, mitä nykyjapanilaiset syövät. Voidaan jeesustella että suomalaistenkin ruokavalio on terveellinen, mutta eihän se ole- koska suomalaiset eivät noudata sitä! Miksi siis hehkutetaan japanilaisten kohdalla ruokavaliota, joka toteutuu alle kymmenesosan kohdalla?

Ap

[/quote]

Kyllä tiedän nuo erot Okinawan ja muiden alueiden välillä, mutta sen perusteella mitä olen kuullut ja lukenut, missään ei olla perinteisesti -eli silloin kun japanissa oli äärimmäisen vähän liikalihavuutta ja elintasosairauksia, nykyisinhän niitä jo on- syöty kuten kuvaat. Päinvastoin, tuollaisten ruokien syömään tottuminen, ruokatapojen länsimaistuminen, on useimpien asiantuntijoiden mielestä juurikin syy että nykyisin japanissakin on paljon sydänsairauksia, syöpiä, diabetestä jne jotka aiemmin olivat hyvin harvinaisia. 

Miksi sitten hehkutetaan sitä perinteistä, vaikkei se toteudu japanilaisillakaan nykyisin? No siksi, että yleensä kun ihmsiet haluavat tutustua ruokavalioihin, he tekevät sen koska toivovat löytävänsä itselleen optimaalisen terveellisen ruokavalion. Aika harva haluaa syödä kuin japanilainen vain japanilaisuuden takia, vaan koska sillä perinteisellä ruokavaliolla on todistetusti terveyshyötyjä valtavasti. Kun taas tämä nykyinen on johtanut terveydentilan heikkenemiseen, siihen että samat elintasosairaudet piinaa nyt japanissakin kuin täällä. 

Sama koskee esim. Välimeren ruokavaliota, jota itse noudatan. Kun siitä puhutaan, tarkoitetaan ruokavaliota, jota alueella noudatetttiin 1950-luvulle asti. Ei mitään järkeä alkaa noudattaa alueen nykyistä ruokavaliota vaikka suomalaisen tavallisen sijaan, ihan samoja Coca-colia, hampurilaisia, valmispizzoja, paljon lihaa jne siellä menee kuin täälläkin, ei siitä terveys parane. Kun taas perinteinen ruokavalio sisältää paljon täysjyväviljaa, hedelmiä ja vihanneksia, pähkinöitä ja papuja, oliviiöljyä ja viiniä, kalaa paljon ja lihaa vähän...

Vierailija
5/7 |
08.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tiesittekö muuten, että vihreä tee ei ole Japanissa mikään terveystuote, vaan siellä litkitään kiinalaisia laatuja ja uskotaan mm. valkoisen teen voimaan? :)

Suo siellä jne.

Vierailija
6/7 |
08.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yleensä kun puhutaan japanilaisesta ruokavaliosta, ei tarkoiteta sitä mitä nykyään japanilaiset, varsinkaan kaupunkilaiset japanilaiset, syövät, vaan perinteistä ruokavaliota. Ja se oikeasti ON varsin vähärasvainen ja myös sisältää erittäin vähän lihaa yleensäkin. Se, että puhuu noista friteeratuista ruoista ja grillatuista kanasta japanilaisena terveellisenä ruokana on yhtä hullua kuin se että Välimeren ruokavaliosta puhuttaisiin sinä mitä nykyisin siellä syödään (eli sitä samaa paskaa kuin jenkeissä ja täälläkin)...

Perinteiseen japanilaiseen ruokavalioon, esim. maailman pitkäikäisimpien Okinawan asukkaiden ruokavalioon, on kuulunut riisiä, nuudeleita, (usein wokattuja) kasviksia, mereneläviä ja hyvin vähän lihaa. Täällä mm. sikäläinen ruokapyramidi: http://www.kemikaalicocktail.fi/2014/02/ruokailumallia-japanista/

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/7 |
08.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

2, tiedätkö että Okinawa on oma saarensa, erossa muusta Japanista? Okinawalaisilla on paljon sellaisia raaka-aineita ruokavaliossaan, joita ei löydy muualta Japanista. Lisäksi japanilaiset itsekin tiedostavat tämän eron mantereen ja Okinawan välillä. Vähän sama kuin Suomi ja Ahvenanmaa, tietyssä mielessä.

Mielestäni sillä ON merkitystä, mitä nykyjapanilaiset syövät. Voidaan jeesustella että suomalaistenkin ruokavalio on terveellinen, mutta eihän se ole- koska suomalaiset eivät noudata sitä! Miksi siis hehkutetaan japanilaisten kohdalla ruokavaliota, joka toteutuu alle kymmenesosan kohdalla?

Ap