Auttakaa suunnittelemaan terveellinen ruokavalio!
Olen ollut viime päivät lentoemäntädieetillä, ja sen myötä alkanut suunnitella, miten oikein söisin tästä eteenpäin
Olen 165 cm pitkä ja mielestäni normaalipainoni on 55-60 kg. Nyt painan lähes 70 kiloa. Olen elänyt vuoden hankalissa olosuhteissa ilman kunnollista ruuanlaittomahdollisuutta, joten olen elänyt lähinnä pakasteruuilla (Thai Cubet ovat suosikkejani!) ja enenevässä määrin karkilla. Karkille olen perso ollut aina; syön sitä saadakseni mielihyvää, lohduttaakseni itseäni ja pystyäkseni paremmin kohtaamaan työni henkiset haasteet. Lisää taustatietoja haluaville tiedoksi, että olen tämän ketjun ap:
http://www.vauva.fi/keskustelut/alue/2/viestiketju/1560940/aloitin_lent…
Tässä vielä lentoemäntädieetin ohjeet: http://www.kauneusjaterveys.fi/artikkeli/lentoemantadieetti
Dieetti on mennyt hyvin, koska siinä kerrotaan täsmälleen mitä pitää syödä ja milloin. Vaikeuksiin joudun silloin, kun minun pitää itse suunnitella aterioita, koska en ole kovin harrastunut näissä ateria-asioissa. Lisäksi minulla on aikaa ruuanlaittoon yleensä hyvin vähän. Siksi aterioiden pitäisi vastaisuudessakin olla tällaisia hyvin simppeleitä, jotta niiden valmistaminen ei olisi ylivoimaista.
Mietin, voisiko olla mahdollista jatkaa vastedeskin näitä dieetin greippiaamiaisia. Siis aamiaiseksi pelkkä puolikas greippi (tai vaikka kokonainen, jos puolikkaassa liian vähän kaloreita) ja kahvia; olisiko elimistölle liian rankkaa? Olen ainakin dieetin aikana päässyt näillä hyvin käyntiin, ja mikä tärkeintä, aamulla säästyy kalliita minuutteja kun ei tarvitse valmistaa esim. voileipiä salaatteineen, leikkeleineen ja tomaatteineen. Toki lounaalla ja päivällisellä on sitten huolehdittava riittävästä ravinnon saannista. (Teen töitä kotona, joten olen itse vastuussa kaikista aterioistani.)
Energiankulutukseni on todennäköisesti aika vähäistä, päätelleen liikuntaharrastuksien puutteesta ja siitäkin, että lentoemäntädieetillä minun ei tullut juurikaan nälkä (en tiedä, minkä verran kaloreita tässä saa päivässä, mutta tuskin paljon). Työssäni olen kuitenkin fyysisesti suht. aktiivinen. Raskasta se ei ole, mutta siihen liittyy jonkin verran seisomista, kävelyä, käsillä tekemistä ja ajoittain myös hyvinkin fyysisesti rankkoja yksittäisiä päiviä. En siis ihan täysin liikkumatonkaan ole harrastuksien puutteesta huolimatta. Arkiliikuntaa pyrin myös harrastamaan mahdollisuuksien mukaan. Tulevan ruokavalion olisi hyvä olla sellainen, että en saa siitä liikaa energiaa; riittävästi kuitenkin.
Yleisesti ruokavalioon liittyvä toiveeni olisi, että en haluaisi syödä lihaa joka päivä, vaan silloin kun syön, se olisi laadultaan hyvää (esim. kananrintaa tai härän sisäfilettä). Muina päivinä voisin syödä vaikka tofua, papuja ja muita kasvisruokia. Perunaa en oikein tykkää syödä, mutta riiseistä ja pastoista pidän kyllä. Pastasta erityisesti proteiinipitoisena ja tummana, riisistä puolestaan vaaleana. Toisaalta ei haittaisi jättää vaikka noita hiilareita poiskin. Leipääkin minun tekee mieli lähinnä Keski-Eurooppaan matkustaessani; sieltä kun saa oikeaa leipää tämän suomalaisen äärimmilleen prosessoidun mössön sijaan.
Lempiruokiani, joita olen tottunut valmistamaan, ovat tomaattipastakastike (tomaattimurskaa ja tomaatteja, sieniä, sipulia, yrttejä, tilkka punaviiniä ja vähän suolaa) tumman pastan kanssa; kanan/kalkkunan rintafileet salaatin kanssa (kuin suoraan lentoemäntädieetin ohjeista, paitsi että yleensä laitan fileisiin hieman suolaa/soijakastiketta), pestopasta (pastaa, pestokastiketta ja erilaisia paahdettuja siemeniä) ja erilaiset salaatit (lisukkeena yleensä paistettua kesäkurpitsaa, pähkinöitä ja sieniä).
Olisin todella kiitollinen, jos joku asiantuntevampi kertoisi mielipiteensä näistä ruuistani, ja ehdottaisi muita reseptejä joilla saisin ruokavaliosta monipuolisemman. Lentoemodieetin myötä opin, että ainakin vihreistä pavuista tykkään kovasti, ja höyrytetty kukkakaalikin oli ihan jees. Kalastakin tykkään periaatteessa, mutta minulla on jonkin verran aistiyliherkkyyttä, ja ruodot ovat siksi minulle kauhistus. Monessa kalassa niitä on liikaa / liian pieniä, ja niiden täydellinen poistaminen vie liikaa aikaa.
Kiitän jo etukäteen, jos joku viitsisi vaivautua auttamaan!
Kommentit (2)
aamupala: kaurapuuroa marjoilla/kiisselillä
Lounas: tonnikala/kalkkuna/kana salaatti, jossa lihan lisäks kurkkuja, tomaattia EI KASTIKETTA
välipala:Leipä, hedelmä, maustamaton jugurtti/rahka/marjoja
Päivällinen: Esim itsetehtyjä lihapullia kevyt jauhelihasta, ja tomaattia ja mozzarellaa.
Iltapala: viili/karjalanpiirakka
Tässä nyt ihan suoraan päästä heitetty setti. Mutta kiinnitä huomioita siihen, että syöt vähän rasvaa. eli kevyesti. Ei kastikkeita missä paaaaaaljon kaloreita, ei pullamössöjä..
Paljon kasviksia! Ihan vaan pannulla nopeesti paistettu liha ja perus salaatti kylkeen, nam!!!
Myös jos jaksaa nähä vaivaa, tee ite pizzaa.. Jos olet herkuille perso siis! Täysjyväpohja, kevyet päälliset ja minimoit juuston! naaaaaaaam!!
..että tuohon tomaattikastikkeeseen olen yleensä laittanut myös jotakin lihaa.
Toinen lisäys: en syö sianlihaa.
ap