Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Yleisimmät allergeenit?

17.02.2006 |

5 kk ikäinen poikamme on atoopikko. Iho oireilee siten, että kuivuuden lisäksi siihen tulee ärtyneitä punaisia kohtia, toisinaan myös näppyjä. Iho on pahin taipeiden alueelta ja erityisesti kaulasta (vauva myös pulauttelee yhä paljon). Atopian lisäksi epäillään jotakin allergiaa. Täysimetän vauvaa. Hänelle on tehty sekä maito- että viljatestit. Kummassakaan ei todettu mitään, mutta minut määrättiin nyt kuitenkin maidottomalle dieetille. Epäilen, että ei ole alleginen maidolle eikä viljalle. Iho on välillä parempi, vaikka käytän molempia tuotteita paljon.



Onko teillä jollain tietoa pahimmista allergiaa aiheuttavista tuotteista? Tomaatti, sitrushedelmät yms. Yrittäisin nyt itse ratkaista tätä, kun lääkäreistä ei oikein ole apua. Lääkärit sanovat vain, että minun ei kannata välttää mitään ruoka-aineita. Mutta miten voin selvittää tätä, jos en koeta välttää.



Entä miten paljon käytätte kortisonia? Lääkäri sanoi, että on parempi hoitaa kortisonilla kuin antaa olla ärtynyt. Mutta tuntuu kyllä kamalalta, kun iho on niin usein huono, että käytän sitä varmaan liikaa.

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 |
18.02.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Toi selvittely on pahempaa kuin salapoliisityö. Itse jouduin luopumaan kokonaan imettämisestä lapseni ollessa 3kk, kun mikään ei auttanut.

Testeissä ei koskaan näkynyt mikään, eli pyysin reseptin apteekin maitoon, joista 3. sopi ja ruuat oli vain yksi kerrallaan kokeiltava. Työ on vaikeaa, kamalaa ja hankalaa, mut meille se oli ainoa keino.Varsinkin kun vain 4 ruokaa sopi ja aina tuli kaikesta oireita!

Mutta nyt kun lapseni on 2½ vuotias on allwergioista jäljellä vain kissa ja kananmuna.Yleisimmät allergeenit ovat, sitrushedelmät, pähkinät, kiivi, tomaatti ja kananmuna.

Vierailija
2/3 |
18.02.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruoka-aineallergiat



Mille tahansa ruoka-aineelle voi herkistyä. Eri maiden ja perheidenkin ruokakulttuuri ja ruokailutavat vaikuttavat paljon siihen, mitkä allergiat ovat yleisiä.



Pohjoismaissa tavallisia ovat lapsilla maitoallergia, muilla esimerkiksi muna-, kala- ja vehnäallergia. Omenillekin moni on herkistynyt. Amerikassa yleisiä allergioita ovat soija-, sitrus- ja pähkinäallergia. Jos kodissa harrastetaan kasvisruokaa, voivat nämä allergiat olla meilläkin mahdollisia.



Allergioita tutkitaan altistustesteillä. Ollaan ensin muutama viikko syömättä epäiltyä ruoka-ainetta ja sitten lisätään sitä hiukan perusruokavalioon. Jos oireita ilmaantuu, on syytä uskoa altistukseen. Jos ei, kokeillaan taas jotakin muuta ruoka-ainetta syntipukkia etsien. Perusruoka voi olla äärimmillään keitettyä riisiä, mutta asiasta kannattaa aina neuvotella neuvolan, terveyskeskuksen tai allergia-asiantuntijan kanssa. Omin päin ei kannata toimia, koska kyse voi olla vakavasta ongelmasta.



Elintarvikkeiden lisäaineetkin voivat aiheuttaa allergioita. Silloin ruoka on valmistettava alusta lähtien itse perusraaka-aineista.



Ruoka-aineista voi tulla allergisia oireita myös hengitettynä tai kosketeltuna. Jauhopöly leivottaessa voi saada nenän ja silmät vuotamaan tai hengityksen vinkumaan, vaikka tavallinen leivonnainen syötynä ei aiheuttaisi oireita. Kielletyn hedelmän koskettelu voi aiheuttaa käsiin vesikelloja ja tuore hedelmämehu juotuna saada huulen turpoamaan.

Allergian ollessa kyseessä kaikki on mahdollista.



Yleisimmät allergian aiheuttajat



Tavallisimpia ruoka-allergian aiheuttajia meillä ovat sitrushedelmät, kaakao, mansikka ja tomaatti.



Seuraavaksi yleisimpiä ovat kalat ja äyriäiset, muna, herneet, selleri, paprika, kiivi, luumu, pähkinät, manteli ja hunaja.



Melko usein allergiaa aiheuttavat maito, soija, pavut, linssit, muut tuoreet hedelmät ja juurekset sekä mausteet - varsinkin kaneli, vanilja ja sinappi.



Viinimarja-allergiakin on olemassa.



Melko harvoin oireita tulee kurkusta, kaalista, sipulista, lehtisalaatista, keitetyistä juureksista, mustikasta, vadelmista tai puolukoista, meloneista, banaanista, keitetyistä hedelmistä, ohrasta, kaurasta, naudanlihasta, naudan ja sian maksasta.



(Ryhmittely: Allergia- ja astmaliitto)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/3 |
18.02.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kysy lääkäriltä, voisitko saada kortisoninin sijasta Elidel- tai Protopic -voiteelle reseptin. Meillä Elidel on auttanut atooppiseen ihottumaan.



Voiteista ks.

http://www.allergia.com/index.phtml?menu_id=181&lang=1