Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Ruuan pakastaminen -> ei allergiaa

28.05.2008 |

Eli onkos kenelläkään tietoa sellaisesta asiasta, minkä neuvolatäti kertoi. Eli että pakastamalla ruuat, mikään ei aiheuta allergiaa? Minua pikkuisen jäi kaivelemaan moinen.



Miehen etälapset ovat olleet tähän asti allergisia monelle eri ruoka-aineelle maidosta perunaan. Ja nyt äiti oli neuvolakäynnillä kertonut, että esim. perunamuusi käy, kunhan sen pitää ensin pari päivää pakkasessa. Ja neuvolatädin mukaan sama onnistuu maidonkin kanssa, maku kuulemma saattaa vain muuttua. Itse olen jonkun verran allerginen, mutta en kyllä ole tuollaisesta tiennyt/osannut yhdistää allergioihin. Tuo peruna aiheuttaa itsellenikin raakana oireita, mutta jo keittäminen poistaa ne. Eli kokemusia kaipaisin, lasten äiti kun ei suostu kommunikoimaan asioista..

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 |
28.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta asia ei taida olla aivan noin yksinkertainen kuin neuvolantäti oli sanonut. Eli jos allergia ei ole kovin voimakas tai se on jo paranemassa, kaikenlaisesta käsittelystä saattaa hyvinkin olla apua. Meilläkin pojalle käy esim. Oolannin pakasteperunamuusi (esikeitetty, pakastettu ja keitetään toiseen kertaan ennen syömistä), vaikka peruna ei muuten vielä käykään. Samoin muut vihannekset ja marjat tuon ruokapöytään yleensä pakastimen kautta. Mutta esim. maito ei siitä huolimatta käy missään muodossa, ei pakastettuna, keitettynä, uunin kautta tai mitenkään muutenkaan. Eli ainoastaan kokeilemalla selviää, auttaako pakastaminen maidon kanssa vai ei!

Vierailija
2/5 |
28.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Juu eli samoilla linjoilla olen.



Ja kyse on tosiaan moniallergisista lapsista, välillä sokeroitu mehu oli pannassa, mutta limpparia ja karkkeja sai syödä.. Ja välillä kokeiltiin monia eri ruokia samaan aikaan huonolla menestyksellä, yllätys! Eli taitaa äidillä olla vähän hukassa nuo allergiat yleensä, vaikka 3 vuotta on niiden kanssa jo takunnut.

Epäilen, että allergiat ovat vähitellen helpottamassa, puolen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna ruokavalio laajentunut huomattavasti. Mutta tuo pakastus ratkaisuna kaikkiin allergioihin ei oikein uponnut minun ajatuksiini. ;)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/5 |
29.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei voi kyllä suoraan sanoa että kaikki käy kun pakastaa. Riippuu aika paljon tapauksesta. Tuttavan lapselle ei käynyt peruna kuin pakastettuna, meidän lapselle ei edes siten. Joillekin käy kypsennetyt kasvikset, toisille ei. Se on vaan kokeiltava mikä kellekin käy.

Vierailija
4/5 |
31.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

En väitä millään muotoa olevani mikään allergiaguru ja ajan myötä on ennen kaikkea oppinut sen, että liki jokaista allergikkoa kohden on aina vähintään yksi teoria jostain asiasta! Eli eri teorioiden, "parannuskeinojen" ja muiden mentelmien kirjo on valtava! Mikä on äärettömän hämmentävää etenkin jollekin, joka vasta tutustuu aiheeseen...



Ihan heti on kommentoitava myös sitä, että neuvola valitettavasti on vihonviimeinen paikka allergiapulmien pohtimiseen! Se on hirveän surullista ja myös hieman yllättävää, kun allergiat ovat kuitenkin aika yleisiä pikkulapsilla nykyään. Mutta siis sellaisia terveisiä miehesi exälle, että terveydenhoitajan kommentteja ei valitettavasti voi pitää minään "jumalansanana". Todella. Ei ole hääppösiä kokemuksia itsellänikään neuvolan allergiatietoudesta (huomattavasti enemmän olen tiennyt itse, kun on ollut pakkokin ottaa selvää), mutta täällä palstalla on aika ajoin nähnyt jopa ihan pöyristyttäviä kertomuksia neuvolan "tätien" ideoista ja kommenteista. Suorastaan sellaisia, jotka joissain tapauksissa olisivat saattaneet olla jopa vaarallisia... :-(



Mutta mitä sitten tuohon pakastamiseen tulee, niin ei se kuitenkaan neuvona ole ihan tuulesta temmattu ja pöntöimmästä päästä. Olen kuullut useistakin tapauksista ja ihan läheisellä ystävällänikin on kokemus siitä, että esim. koivun ristiallegikolle käy pakastettu porkkanaraaste mainiosti, vaikka tuore porkkana ei muuten käy. Itselleni taas pakastaminen ei valitettavasti auttanut, vaikka niin kovasti toivoinkin löytäneeni ratkaisun porkkanaraastehimooni. Mutta ei, oireet olivat ihan samanlaiset - ja riippumatta siitä, kauanko raaste oli pakastettuna. Eli se ei TODELLAKAAN ole mikään patenttiratkaisu kaikkeen!! Totta tosiaankin, on monia allergeeneja, kuten muutkin ovat maininneet, jotka esim. kypsennettäessä tai muuten ko. ruoka-ainetta käsiteltäessä pilkkoutuvat sellaiseen muotoon, ettei ruoka-aine enää aiheuta oireita, mutta se ei millään muotoa kosketa kaikkia ruoka-aineita eikä tosiaan edes toimi kaikilla! (Kuten itselläni, vaikka monilla se on auttanutkin.)



Lopputulos riippuu todella myös siitä, mistä ruoka-aineesta on kyse. Esim. palkokasvit ovat usein sellaisia, joiden proteiinit aiheuttavat oireita niille herkistyneille, riipumatta kypsennys- tai käsittelytavasta. (Paitsi esim. itse en voi syödä tuoreita herneitä, mutta keitettyjä ja esim. hernekeittoa kyllä.) Samoin vaikkapa kananmuna - ja moni, moni muu allergisoiva aine. Mutta esim. koivun ristiallergiassa tyypillistä on, että raa'at kasvikset ja vihannekset aiheuttavat oireita, mutta kypsennetyt eivät. Niissä tapauksissa käsittely siis pilkkoo oireita aiheuttavat proteiinit sopiviksi. Näin itsellänikin on.



Mutta sitten kannustava omakohtainen kokemus ruoka-aineen käsittelystä: kolmesta lapsestani nuorin on pahiten ruoka-allerginen ja vasta saatuani jo pienenä hänelle diagnoosin ymmärsin, että tosiaankin, keskimmäinen lapseni oli varmaankin myös ollut jossain vaiheessa (lievästi) maitoallerginen, en vain ymmärtänyt asiaa silloin. Nimittäin siirtyessämme n. 1,5 vuoden iässä vastikkeesta (joka siis sopi, eli allergia [tai yiherkkyys] oli joka tapauksessa lievää) tavalliseen maitoon, ei hänen vatsansa tuntunut sitä kestävän, vaan meni toistuvasti ihan kuralle. Sain eräältä läheiseltä ihmiseltä neuvon keittää maito, jolloin proteiinit pilkkoutuvat. Niin tein, eli keitin ihan tavallista kevytmaitoa aina muutaman pullollisen kerrallaan, jotka sitten jäähdytin jääkaapissa säilytettäviksi, ja se todella auttoi! Keitetty maito sopi pojalle ihan hyvin, vaikka vatsa ei tuntunut sietävän "raakaa" maitoa! Keittekin maitoa ehkä reilut puoli vuotta, minkä jälkeen poika siirtyi tavalliseen maitoon. Pojalta on vuosia myöhemmin löytynyt verikokeista muussa yhteydessä normaalia enemmän maidon vasta-aineita, eli itse ajattelen hänellä tod.näk. olleen lievän maitoallergian ja hänen tapauksessaan tuo proteiinien pilkkoutuminen keitettäessä maito oli riittävää. Pakastamista en toki kokeillut, mutta jollain tapaa se tuntuu keinona vähän rittämättömältä, vaikka en väitä, etteikö se joillekin auttaisi. Samainen poika ei ole muuten koskaan ollut mikään maidonjuoja eikä edes jäätelön ystävä, joten jokin luontainen vastenmielisyys maitoon hänellä on...



No, pitkä tarina jälleen kerran, mutta tahdoin silla vain kertoa, että neuvolasta annettu vinkki saattaa hyvinkin olla kokeilemisen arvoinen - mutta se riippuu mielestäni siitäkin, mistä ruoka-aineesta on kyse, mutta ennen kaikkea siitä, millaiset oireet on kyseessä! Jos pieleen menneen altistuksen jälkeen on odotettavissa kauheat oireet, en lähtisi kovin heppoisesti pakastusmenetelmää kokeilemaan... Ja tosiaan riippuu ruoka-aineesta myös.



Tsemppiä teille allergiaviidakkoon! Ja hatunnosto sille, että jaksat paneutua, pohtia ja miettiä näitä haastavia asioita, vaikka et olekaan se, joka viime kädessä saa asioista päättää! Hieno juttu. :-)

Vierailija
5/5 |
02.06.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Elikkäs itse myös kärsin noista koivun "ristiallergioista" plus kaikesta muusta epäloogisesta allergiasta. Esimerkkinä: soijatuotteet eivät sovi, menee "kurkku tukkoon" heti, lukuunottamatta mustaa soijakastiketta. Ja samoin kuin ed. vastaaja, herneitä en voi maistaakaan raakana, mutta keitettynä menevät ilman reaktioita.



Ja tuo perunan pakastaminen on ihan loogista, mutta en tosiaan menisi sitä yleistämään kaikkien allergiaa aiheuttavien ruoka-aineiden kohdalla. Allergiat ovat tuttuja minulle, nuoremmilla sisaruksilla maitoallergioista lähtien kaikkea ollut. Toinen, lasten äidiltä tullut epäillyttävä ohje oli kananmunan suhteen. Eli neuvoi, että tuore leivonnainen, esim piirakka ei sovi, mutta muutaman päivän vanha käy. Tuon siis ymmärsin niin, että pari päivää kaapissa muuttaa kananmunan rakennetta jotenkin.. Onkos tästä jollain tietoa?



Mitään tietoa allergisoivien aineiden aiheuttamista reaktioista ei ole, ainoa, mikä on havaittu, lasten kakka on kuin pieniä haulikon kuulia ja siltä ne myös kuulostavat potalla käydessä.. :D Ei siis mikään hauska juttu lasten kannalta.. Yritetään sitten täällä syöttää sellaista, mikä tuota vatsaa pehmentäisi..