Mitä joulukinkun tilalle?
Olen muuttanut ruokavaliotani niin, etten syö enää punaista lihaa. Nyt kun joulu on tulossa, aion jatkaa ja olla syömättä myös joulukinkkua, joka on aina ollut suurta herkkuani. Mitä suosittelette kinkun tilalle? Kalkkuna, onko hyvää? Vai kala?
Kommentit (13)
Itse en syö lintujakaan, joten kalaa löytyy yleensä paria eriä, uunilohta ja savusiikaa. Raaoista kun en tykkää. Lisäksi joskus on tofu tai seitan"kinkku", jälkimmäinen on uponnut hyvin myös sekasyöjiin. Tofu kun jakaa mielipiteitä varsin vahvasti ja monesta maistuu kengänpohjalta:D
Mä oon syönyt jo kymmenen vuotta kalkkunaa kinkun sijaan. En pidä kinkun mausta, joten heti ensimmäisestä kerrasta kalkkunan kokeilua lähtien vaihdoin siihen ja siinä olen myös pysynyt. Ainoa kinkunsyöjä perheessämme onkin enää isäni (käymme siis vielä vanhempiemme joulupöydässä perheettöminen kaksikymppisinä), kun kaikki muut pitävät tuosta kalkkunasta enemmän.
Lisäksi siskoni on kasvissyöjä, joten joulupöydästä löytyy myös tofusta tehty "kinkku". Sisko askartelee tuon joka vuosi itse ja hyvää sekin on. Reseptiä en osaa kuitenkaan antaa.
Kalkkunaa ja runsaasti kaloja. Mekään emme syö kinkkua, mutta tehdään porosta routapaistia ja sitten kalkkunaa myös.
Savustettua kalkkunaa meillä on ollut jo monta vuotta kinkun lisäksi.
Miten valmistatte kalkkunan? Ohjeita löytyy varmaan pilvin pimein netistä, mutta kaipaisin jonkun hyväksi todetun ohjeen. Ap.
En ole koskaan onnistunut valmistamaan hyvää kalkkunaa, ja valitettavasti itse metsästetty jouluhanhi tai -metso alkaa olla katoavaa kansanperinnettä. Sinun sijassasi unohtaisin jouluna sen punaisen lihan välttelyn ja söisin kinkkua.
Uunikala ja uunikana toimivat hyvinä korvikkeena kinkulle
Minusta kalkkunassa on sellainen tietty maku, josta joko pitää tai ei pidä. Mieluiten kokeilisin ennen joulua, miltä kalkkuna maistuu ettei koko joulu mene sen takia pilalle, että se maistuukin omaan suuhun oudolta.
Itse tekisin maultaan miedompaa uunikanaa tässä tilanteessa. Lisäksi laittaisin pöytään myös uunikalaa, jotta ruoka tuntuisi ruokaisammalta kylmien kalaruokien lisäksi.
Kokeilepa vaikka tofua. Miks aina pitää saada sitä raatoa pöytään.
Purat pahvia? Siitä varmaan maksetaan ihan hyvin. No, kuulostatkin ihan wt-luokalta kiroiluinesi. Hyvää joulua sinullekin, pahvinpurkaja. :)
Kalkkunaa, mutta en tietenkään mitään kokonaista lintua ala paistaa. Yksi kalkkunanfile riittää ihan hyvin. Joskus avaan sen veitsellä kuin kirjan ja täytän seoksella, jossa on mausteita ja aprikoosimarmeladia, joskus päällystän curry- tai tandooritahnalla ennen uuniin laittoa. Aina on ollut hyvää. Makua ei erota kanasta, rakenne vain on hiukan kovempi.
Kalkkunan kanssa sopivat vähän eri lisukkeet kuin kinkun kanssa. Perinteisistä laitan yleensä haudutettua punakaalia, porkkana- ja perunalaatikkoa. Ihan must on kirpeä salaatti, jossa on appelsiinia ja puolukoita tai karpaloita. Niitä keitetään hetki sokerin kanssa ja tarjotaan jäähdytettynä.
Miksi siihen tilalle tarvitsee mitään? Itse ainakin saan jouluna vatsan täyteen, vaikka en söisikään joulukinkkua. Jos olet terveyssyistä muuttanut rukavaliotasi niin, ettet syö punaista lihaa (ekologiset ja eettiset syyt ei varmaan ole taustalla), niin ihan hyvin voi jouluna kinkkua syödä. Ei se ole vakavaa vaikka kerran vuodessa söisikin punaista lihaa.
Kinkku on vain totuttu tapa. Ilmankin pärjää hyvin. Lohi on hyvä juolukalanakin ja korvaa kinkun. Meillä nuoriso ei syö punaista lihaa eikä yksi vaaleatakaan, mutta eipä se siinä lautasella näy, että pari kinkkusiivua puutuu. jouluna on niin paljon muutakin ruokaa.Itsekin syön sitä kinkkua vain pari palaa aattona.