Mikä osuus rasvalla on marjapiirakassa, voiko jättää pois?
Aloin jo leipomaan kun huomasin että oivariini olikin lopussa. Onko se rasva niin tärkeä, onko suuri merkitys makuun tai koostumukseen? Entä jos laitan enemmän kananmunaa ja vettä?
Kommentit (20)
Rasva tuo rakennetta ja mehukkuutta piirakkaan. Kananmunalla ja vedellä tulee kuivaa ja murenevaa. Jos haluat koittaa, niin käytä edes kananmunaa ja kermaa.
Onko mahdollisuus käyttää öljyä? Joissain piirakkaohjeissa on rasvan sijasta öljyä.
Minkälainen resepti se on? Joskus voi korvata, ei aina. Öljy ei ole kiinteää kuten margariini tai voi, sitä laitetaan vähemmän.
Tähän hätään ei valitettavasti kyllä löydy. Jossain mullakin sellainen ohje on, kun olen tehnyt. Muuton jälkeen kaikki hukassa. Google, ystävämme, auttaisko hän?
Löysin Hellapoliisilta omenapiirakka-ohjeen, jossa öljyä margan sijasta.
Ja jatkan, että voisiko sillä pohjalla tehdä marjapiirakan, miksei?
Ainoastaan oliiviöljyä kaapissa, se ei taida oikein sopia makeaan piirakkaan :/ ja ohje oli http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/162055/Marjapiirakka/
Taitaa jäädä aamuun leipomiset :(
- ap
Harmi juttu. Parempi ottaa varman päälle. Aamu on iltaa viisaampi. :)
Mikä pakko sinulla muutenkaan olisi keskellä yötä leipoa?
Aika mielenkiintoinen piirakka siitä tulisi, jos rasvaa vedellä ja munilla korvaisi.
Sokerikakkupohjalla onnistuisi kyllä ilman rasvaa, mutta marjat painuvat taikinaan eikä se ole sellainen oikea piirakka vaan ... no, keksi itse sille nimi, mutta kyllä se hyvänmakuinen voi olla.
Mietipä taikinoita jotka ovat luontaisesti ilman rasvaa. Esimerkiksi patonkitaikina jossa on tietty hiivaa. Sokerikakkutaikina on myös rasvaton luontaisesti. Siitä saa ihan kelvollisen piirakan mutta ulkonäkö ei ole sama kuin perinteisellä piirakalla.
Kun ei tiedä millainen taikina ap:llä on, niin vähän vaikea on vastata. Viisastella tietty voisi ... Älä laita kokonaisia munia lisää, vaan esim. 1-2 ylimääräinen keltuainen. Kai osaat erottaa keltuaisen valkuaisesta? Jos kyseessä on murotaikina, niin siinä on vaikea korvata voita millään.
Viisastelen: kun seuraavan kerran tekee mieli leipoa
1. tarkista resepti
2. tarkista, että sinulla on kaikki - siis kaikki! - tarvittavat aineet kotona ja että niitä on riittävästi
3. hae mahd. puuttuvat aineet kaupasta.
Ellet tee näin, lisäät omaa stressiäsi ja tavallisista arjen hommista tulee ikäviä ja rasittavia.
Välillä mä palstaa lukiessa mietin, että missä nämä mammat on kasvaneet, eivätkö he ole kotonaan oppineet edes ihan perusarkitaitoja ...
Itse tykkään improvisoida ruokia ja leipomuksia. Vaihdan ainesosia ja en koskaan lue reseptejä enkä tarkista aineita kaapeista. Se on ikävää, tylsää eikä yhtään luovaa. Tänne voi kaikki luovat ja suurpiirteiset seikkailijat kirjoitella ja kysellä "tyhmiä". Me vastaamme. Stressi ei lisäänny sillä että piirakassa ei ole rasvaa vaan sillä että tarkistelee kaikkea mahdollista ja tekee listoja. Itse en ole tehnyt mitään jouluvalmisteluita. Teen mitä tykkään ja ehdin enkä hermoile vaikka joku jää ostamattakin.
[quote author="Vierailija" time="14.12.2013 klo 08:40"]
Itse tykkään improvisoida ruokia ja leipomuksia. Vaihdan ainesosia ja en koskaan lue reseptejä enkä tarkista aineita kaapeista. Se on ikävää, tylsää eikä yhtään luovaa. Tänne voi kaikki luovat ja suurpiirteiset seikkailijat kirjoitella ja kysellä "tyhmiä". Me vastaamme. Stressi ei lisäänny sillä että piirakassa ei ole rasvaa vaan sillä että tarkistelee kaikkea mahdollista ja tekee listoja. Itse en ole tehnyt mitään jouluvalmisteluita. Teen mitä tykkään ja ehdin enkä hermoile vaikka joku jää ostamattakin.
[/quote]
Ruuanlaitossa voikin improvisoida mutta leivonta on ihan eri asia. Jos taikinassa improvisoi niin tuloksena on helposti katastrofi.
Tuolla improvisointitaktiikalla koettaisin jogurttia tai kermaviiliä, ihan vain huvikseni. Mitään takeita onnistumisesta ei toki olisi. Nyt on tietenin jo uusi aamu ja ap:lläkin jo varmaan kauppareissu lähellä.
Kääretorttupohja ja siihen tiputtelee marjoja tai hillonokareita.
Mahtaa tulla kuivakka, en usko että tykkäisin :/
Haluaisin nähdä improvisoidun voitaikinan ilman voita, piparkakkutaikinan ilman siirappia ja mausteita, sokerikakun ilman leivinjauhetta ja munia, pulla- tai leipätaikinan, josta hiiva on improvisoitu luovasti pois ja jauhoja onkin ollut kaapissa liian vähän.
Mitenköhän iso hävikki 15:llä on, kuinka paljon hyviä raaka-aineita menee luovuuden nimissä roskiin?
On vaikea neuvoa yöleipojaa koska "marjapiirakka" ei kerro millaista pohjaa hän oli tekemässä. Piirakkapohjia on enemmän kuin yksi.
Mä olin yöllä tuo ap:n kanssa jutskaava, ja hoxhox, kun tulikin mieleeni, että palaan astialle, eli katsastamaan, kuinka ap:tä lyödään, kuin vierasta sikaa. Ja aivan, meno on ihan kuin AV:lla...
t: 4, 6, 7, 8, ja 10. jk. toivottavasti, ap, sait oikeanlaisen av-mammojakin tyydyttävän piirakan leivottua. Muistathan myös jatkossa, että yöllä ei sitten leivota yhtikäs mitään! :D
huoh älkää vaan alapeukuttako vaan samalla voi vastata :( eli vissiin jää piirakka sit tekemättä?