Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Helppo kalakeitto ?

15.02.2006 |

olisikos ideoita mitä laittaa kalakeittoon... ei tarvii olla mitään kummosta, ihan arkiruuaksi. Itsellä nyt ihan oikosulku mitä sitä laittais kalan ja perunan lisäksi.... ?



Jään odottelemaan kivoja vinkkejä.

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 |
16.02.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kevyt ja helppo kalakeitto



Olen usein miettinyt että mitä kaikkea pakasteseitistä voisi tehdä. Ilokseni löysin tämän keitto-ohjeen yhdestä almanakasta ja keiton maku osoittautuikin yllättävän hyväksi. Kiva arkiruoka ja vaihtelua Lohikeitolle.







1 sipuli



n.5cm pala purjon vihreää osaa



1 rkl öljyä



1 l vettä



1 kalaliemikuutio



6 maustepippuria



6 perunaa



3-4 porkkanaa



400g pakaste seitiä kuutioina



1 tl sitruunapippuria



2 dl maitoa



tilliä



Kuulota hienonnettua sipulia ja purjoa hetken aikaa kattilassa. Lisää vesi ja kalaliemikuutio, kuumenna kiehuvaksi. Lisää maustepippurit ja kuoritut ja kuutioidut perunat ja porkkanat. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää pakasteseitikuutiot ja sitruunapippuri. Anna keiton kiehua hiljalleen, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää maito ja hienonnettu tilli. Kuumenna kiehuvaksi.



Tarjoile tuoreen ruisleivän kanssa.



Jos haluat, voit käydä katsomassa miltä keitto näyttää ruokablogistani



http://www.sekasoppa.vuodatus.net

Vierailija
2/5 |
16.02.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

2-3 l vettä

2 pussia peruna-purjopakastepussia

1 pussi keittojuureksia

400 g pakasteseitiä valmiiksi kuutioituna

2 kynttä valkosipulia

200 g katkarapuja

suolaa, tilliä, tms. mausteita maun mukaan



Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/5 |
17.02.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

porkkanaa suikaleina



sipulia silppuna



varsiselleriä ohuina viipaleina



vettä



suolaa



pippuria



laakerinlehti



ketsuppia tai tomaattipyrettä



lohikuutioita tai jotain muuta kalaa



sitruunamehua



ruohosipulia/tilliä



lipstikkaa



(katkarapuja)



Freesaa sipulit, porkkanat ja varsisellerit kattilassa öljyssä. Lisää vesi ja mausteet + ketsuppi/tomaattipyree. Keitä kymmenisen minuuttia. Lisää kalapalat (ja katkaravut), sitruunamehu ja yrtit.



Vierailija
4/5 |
18.02.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mökkiläisen kalakeitto



1 kg kokonaisia ahvenia tai muita pieniä onkikaloja tai

750 g kalafileitä, esim. ahven-, kuha- tai siikafileitä, lohifile

1/2 l vettä

1 tl karkeaa merisuolaa

10 maustepippuria

1 laakerinlehti

6-7 perunaa (mieluiten " vanhaa perunaa" )

2 sipulia tai 1 nippu kesäsipuleita varsineen

1 tlk ruoanvalmistuskermaa tai vettä tai maitoa

tillisilppua



1. Perkaa ensin kalat, jos ne ovat kokonaisia.

2. Poista kidukset ja evät saksilla leikaten, suomusta pinta ja avaa vatsat keittiösaksilla.

3. Poista sisälmykset sekä kidukset.

4. Huuhdo kalat nopeasti kylmällä vedellä ja paloittele annospaloiksi.

5. Mittaa kattilaan vesi ja mausteet.

6. Kuumenna.

7. Lisää kuoritut, lohkotut perunat ja keitä ne puolikypsiksi.

8. Lisää kalapalat ja huuhdotut, lohkotut sipulit ja sipulinvarret.

9. Keitä kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä.

10. Lisää kerma ja tillisilppu.

11. Kuumenna keitto kiehuvaksi.

12. Tarjoa lisänä hapanleipää tai näkkileipää ja voita.



Muuta:

1. Jos valmistat keiton kokonaan veteen, voit lisätä sen sekaan kala- tai yrttiliemikuution, esimerkiksi valkosipuli-persiljakuution.

2. Ota kokonaisista kaloista perkaamisen yhteydessä talteen myös maksa, maiti ja mäti, jos niitä on ja ne ovat kirkkaita ja kauniita sekä raikkaan veden tuoksuisia.

3. Niistä keittosi saa uusia makuja.



Jos valmistat keiton valmiista kalafileistä

1. paloittele nekin ensin annospaloiksi, jolloin ruokailu on helpompaa.

2. Jos keität keiton veteen, voit käyttää siihen osaksi kalan ruotolientä.

3. Se syntyy keittämällä kalan perkaamisen yhteydessä irroitettuja ruotoja, eviä, nahkoja ja kiduksetonta päätä ensin vedessä 20-30 minuuttia.

4. Sen jälkeen liemi siivilöidään.

5. Kaupan kalatiskistä voit ostaa tähän tarkoitukseen myös lohen pään tai ruodot.



Juhlava norjalainen kalakeitto

4-5 annosta



1 kg erilaisia kaloja (esim. hauki, kuha, ahven)

1 l vettä

1 tl suolaa

2 dl valkoviiniä

1 sitruunan mehu

1/2 tl timjamia

4 sipulia

1-2 valkosipulin lohkoa

1 porkkana

1 purjo

4 tomaattia

2-3 lehtisellerin vartta

kurkumaa

suolaa, sitruunapippuria

2 keltuaista

200 g säilöttyjä simpukoita tai katkarapuja



1. Suomusta tai nylje kalat.

2. Poista päät ja ruodot.

3. Pane päät, nahat ja ruodot kiehumaan suolalla maustettuun veteen.

4. Keitä noin 20 minuuttia, siivilöi liemi.

5. Kuori ja hienonna sipulit, viipaloi purjo ja puhdistettu porkkana.

6. Kuori ja lohko tomaatit, viipaloi sellerinvarret, murskaa valkosipulit.

7. Pane kasvikset ja kalapalat kiehumaan kalaliemeen.

8. Lisää keitokseen valkoviini, sitruunamehu ja timjami.

9. Keitä noin 15 minuuttia.

10. Lisää kurkuma, sitruunapippuri ja suolaa, jos on tarpeen.

11. Sekoita keltuaiset tilkkaan keiton lientä ja lisää suurus keittoon.

12. Lisää simpukat ja katkaravut, älä enää keitä.



Isoäitini lohikeitto

4 hengelle



reilu kilo lohen päitä, nahkaa ja ruotoja

1 1/4 l vettä

10 kokonaista mustapippuria

2 tl merisuolaa

1 sipuli

3 keskikokoista kiinteää perunaa

400 g:n pala lohifileetä

1 dl silputtua tilliä



1. Huuhtele lohen päät ja ruodot ja pane veteen kiehumaan.

2. Lisää pippurit ja suola ja anna kiehua hiljalleen pari tuntia.

3. Siivilöi liemi.

4. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi.

5. Kuori ja kuutioi perunat.

6. Leikkaa lohi kuutioiksi.

7. Kiehauta liemi kattilassa ja lisää joukkoon sipuli- ja perunakuutiot.

8. Anna kiehua 5 minuuttia ja lisää lohi.

9. Keitä juuri ja juuri kypsäksi, noin 5 minuuttia.

10. Tarkista suola ja pippuri ja ripottele päälle runsaasti silputtua tilliä.

11. Tarjoa lisänä paahdettua ruisleipää.



Lempeä kalakeitto

4:lle



300-400 g:n pala ruodotonta savukalaa

4-5 perunaa

2 porkkanaa

1 pieni purjo tai sipuli

½-1 fenkoli

½-1 kukkakaali

4 dl vettä

2 rkl rypsiöljyä

6-8 dl maitoa

noin 1 tl suolaa

valko- tai mustapippuria

1-2 dl hienonnettua tilliä



1. Huuhdo tai kuori kasvikset ja paloittele ne.

2. Jos olet kiireinen käytä keittoon pari pussia pakastevihanneksia ja muutama peruna tai pakastettuja perunakuutioita.

3. Kuumenna vesi ja öljy kiehuvaksi ja lisää joukkoon kasvikset kukkakaalia lukuun ottamatta.

4. Lisää se (kuutioi mukaan myös kukkakaalin kiinteä keskikohta), kun muut kasvikset ovat kiehuneet 8-10 minuuttia.

5. Anna muhia miedolla lämmöllä 5-6 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

6. Lisää maito, kuumenna kiehuvaksi, mausta ja lisää joukkoon savukala paloina sekä tilli.

7. Sekoita varovasti ja anna makujen tasaantua hetki kattilassa kannen alla ennen pöytään nostamista.

8. Tarjoa keiton lisäkkeeksi ruisleipää.



Kahden kalan keitto

(6 annosta)



1 l Vettä

1 dl valkoviiniä

5 kpl perunaa

1 kpl purjosipulia

1,5 kpl Knorr Kalaliemikuutioita

2,5 dl Flora Ruoka kasvirasvasekoitetta

1 rkl chilikastiketta

400 g lohifileetä

3 kpl kuhafileetä

250 g katkarapuja



Koristelu:

2 rkl tillisilppua



1. Kiehauta vesi ja valkoviini kattilassa.

2. Paloittele kuoritut perunat ja suikaloi purjo.

3. Lisää perunat ja liemikuutio keittoon.

4. Keitä 10-15 minuuttia eli kunnes perunat ovat kypsyneet.

5. Lisää purjo, Flora Ruoka ja chilikastike.

6. Leikkaa kalafileet reilun kokoisiksi paloiksi ja keitä muutama minuutti, jotta kalapalat juuri ja juuri kypsyvät.

7. Lisää lopuksi katkaravut.

8. Kuumenna, mutta älä enää keitä, jotta katkaravut eivät sitkisty.

9. Koristele keitto tuoreella tillillä.

10. Tarjoa höyryävä keitto tuoreen ruisleivän kanssa.



Vierailija
5/5 |
21.02.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tänään just kokkailin kalakeittoa elokuunvauvan laittamalla ohjeella ja hyvää oli. Kevyttä ja helppo tehdä, varmasti tehdään meillä toistekin.