Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Verensokerista ja sokerirasituksesta! APua!

23.05.2008 |

Kävin sokerirasituksessa ja "narahdin" kahdesta arvosta. Paastoarvo mulla oli 5,9 ja 1 tunnin arvo 11,2, mitkä ilmeisesti olivat liian korkeita. 2 tunnin arvo oli kohdillaan (8,1).

Minkälaisia arvoja teillä muilla on ollut joilla oli liian korkeita?

Sitten mitä tämä tarkoittaa (ehdittiin eilen käydä tämä nopeasti vain läpi neuvolassa ja nyt mietityttää)? Onko mulla nyt sokeritauti tai raskaudenaikainen diabetes?



Nyt joudun mittaamaan kolmen päivän ajan kotona sokereita ja nyt mittasin ekaa kertaa. Olen syönyt eilen illalla joskus kello 23.00 aikoihin ihan ruokaa ja nyt noin kello 9.00 aamiaista (jogurttia ja teetä). Sokerit mittasin nyt kello 11.15 ja arvo oli 4,9.

Osaakohan kukaan sanoa mitään tuosta? Mulle kun ei annettu mitään mihin verrata...



Muutenkin tämän seuraukset huolestuttavat... Minulla on nyt menossa jo rv 32 ja vauva ei onneksi ole tuntunut kamalan isolta. Ultrissa ollut aina keskiarvoa pikkuisen pienempi. Eli sieltä ei kai ole jättiläistä tulossa... Tosin edellinen lapsikin oli syntyessään 4 kiloinen ja synnytys onnistui hyvin, joten pelkoa sen suhteen ei kai ole.



Kiitollinen olisin kaikista mahdollisista kommenteista ja kokemuksista!



Viivi rv 32

Kommentit (10)

Vierailija
1/10 |
23.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Normi arvot riippuu missä asut :)

Eli paikkakunta kohtaisesti vaihtelee nuo raja-arvot.



Itse en ole joutunut kotona mittaamaan sokereita.



Esikoisen aikana oli kaksi arvoa koholla. Ensimmäinen ja toinen. Jouduin naistenklinikalle vuorokausi seurantaan. Näin täällä päin tapana ( pk seutu).Kahden arvon ollessa koholla siis.

Lisäksi oli ylim ultra painon tarkistamiseksi.



Mutta siis sinulla on raskausajan diabetes. Se ei tarkoita että synnytyksen jälkeen se jäisi, mutta riski kasvaa kyllä.



Suuri kokoinen vauva on vain yksi riski. Mielestäni sitä korostetaan liikaa.

Meidän esikoinen "sokeri vauva" oli huimat 3100g.



Noista arvoista, muistaakseni 1h 5.3, 2h 10, 3h 8.6



Eli sinulla tuo aamupalan jälkeen n 2h arvo oli 4.9 eli hyvä.

Mutta varmasti pidät kirjaa mittauksista ja toimitat neuvolaan. Siellä katsovat kyllä ovatko hyviä.

Ruokavalio on paras hoitokeino ja kannattaa ehdottomasti noudattaa.

Vierailija
2/10 |
23.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

paikkakunta kohtaisia ovat nuo raja-arvot, mutta ei niissä kauheita heittoja ole. Eli ainakin paastoarvo sulla oli huomattavasti korkea.

Ruokavaliolla pystyy pitkälle vaikuttaman. Esim. tuoremehut ja sokeroidut jogurtit nostavat arvoja! Muuten pätee monipuolinen, terveellinen ruokavalio. Täysjyvää, kasviksia ja marjoja paljon ja jonkin verran hedelmiä. Rasvat ja sokerit minimiin ja myös valkoisia jauhoja voi vähentää, jos niitä paljon käyttää. Liikunta auttaa myös pitämään sokrut kurissa!!!

Diabetesliiton sivuilta löytyy paljon hyvää tietoa!

Ja riski sairastua 2.tyypin diabetekseen kasvaa, jos on kärsinyt raskaudenajan diabeteksestä. Mutta tähän voi elämäntavoillaan vaikuttaa paljonkin.

Vauvan koko ei ole todellakaan ainoa riski. Vauva voi olla ihan "normaalikokoinen", mutta silti sokeritasapaino voi heittää! Mutta älä huoli, sairaalassa seurataan tarkasti syntymän jälkeisiä sokeri-arvoja

:)



Pricilla ja Muru 32+3

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/10 |
23.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Asun kyllä hus:n piirissä, joten ohjeet pitäisi varmaan olla samat kuin naikkarillakin.



Mä joudun sinne sairaalaan seurantaan, jos tässä mun mittailussani tulee nyt raja-arvot ylittäviä arvoja.



Ruokavalio minulla on jo tuollainen kun pitääkin (ollut aina), mutta olisiko se voinut vaikuttaa, että olin käynyt juuri edellisinä päivänä (siis ennen sokerirasitusta) mäkkärissä syömässä (juuri kun tuli se 12h näytteen ottoon täyteen)?



Entä onko teillä muilla ollut pissassa sokeria? Mulla ei ole ollut kertaakaan.



Viivi

Vierailija
4/10 |
23.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

En osaa sanoa noista arvoista mitään, mutta kun tuossa kyselit että mitä seurauksia voi olla raskausajan diabeteksestä/kohonneista sokeriarvoista niin siihen ajattelin vastata. Mutta en missään nimessä pelottelu mielessä vaan ihan siksi että usein ihmiset (minä mukaan lukien) purnaavat "joutumisesta" sokerirasitukseen tietämättä mitä sillä haetaan. Minäkin luulin että ainoa mitä korkeista sokereista voi seurata on iso vauva ja eikös sen sitten voi vaikka sektiolla ottaa ulos jos se niin iso on, mutta eipä se olekkaan ihan näin yksinkertaista...



Itse jouduin painoindeksin perusteella sokerirasitukseen ja eka kerralla purnasin kunnes minulle selitettiin mitä seurausta korkeista sokeriarvoista voi olla vauvalle. Ja se oli aika karua kuunneltavaa. Siihen loppui purnaus minulta.



Yksi seuraus tosiaan on se että vauvasta voi tulla isokokoinen. Synnytyksen jälkeen vauvalla voi ilmetä liian matalia sokeriarvoja, koska haima on jo tottunut tuottamaan ylimääräistä insuliinia, vauvalla voi olla keltaisuutta, mutta se ei ole yleensä vaarallista ja häipyy parissa viikossa, vauvalla on suurempi riski sairastua myöhemmin II tyypin diabetekseen, vauvalla on riski sairastua synnynnäisiin vaivoihin esim sydänvika ja lisääntynyt riski kuolla ennen syntymistä tai heti vastasyntyneenä.



Ja nämä ovat faktoja jotka olisin mielelläni kuullut neuvolassa kun minulle kerrottiin että joudun sokerirasitukseen. Olisin heti ymmärtänyt, ettei tässä nyt pulskaa tyttöä vain kiusata. Vaikka eihän raskausajan diabetes ole mikään lihavien ihmisten ongelma vaan myös hoikkien.



Mutta kuten jo sain, en missään nimessä halua pelotella sinua ja ilmeisesti olet kuitenki ihan positiivisesti suhtautunut tähän mittaukseen etkä niin kuin minä eka kerralla.



Se miksi laitoin nämä faktat johtuu siitä, että täällä usein purnataan sokerirasituksesta ja ilmeisesti juuri sen takia että ainoa fakta mitä korkeista sokeriarvoista tiedetään on isokokoinen vauva. Syyttävän sormen kyllä osoitan neuvolan suuntaan, koska minä ja ystäväni eivät ainakaan ole saaneet sieltä mitään tietoa muuta kuin lähetteen rasitukseen kun on painoa liikaa.



Mutta ei muuta kuin mittailet niitä sokereita ja odottelet innolla uutta vauvaa. Kaikki menee varmasti hyvin!



Terveisin Pöperöpää rv 29+5

Vierailija
5/10 |
23.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oon nyt seuraillut ja mulla on koko ajan paastoarvot on liian korkeat eikä sille oikein tunnu löytyvän mitään ratkaisua. 2h mullakin ihan ok. Tuo riitti r-diabetesdiagnoosiin, ja sain kotiin seuraamista varten mittarin ja lomakkeen. Naistenklinikalle tuli lähete ja vaikuttaa siltä että insuliinit aloitetaan, mikä taas tarkoittaa että pitää mennä NKL:lle myös synnyttämään ja se kyllä ottaa pannuun.



Mustakin tuntui aluksi että nyt kiusataan läskiä mammaa, kun neuvola ei antanut mitään muuta syytä s-rasitukselle kuin mun ylipainon raskauden alussa. Oon sit kattonu netistä ja keskustellut äitipolilla ja mulle on selvinnyt että niiden istukassa olevien hormonien takia äidin haima joutuu aina tosi kovalle rasitukselle ja sen pitäis kyetä toimimaan noi 2-3 kertaa tehokkaammin kuin silloin kun ei ole raskaana. Lääkäri selitti että evoluution kannalta on ollut tarpeen että äiti on kyennyt "ruokkimaan" sikiön huolimatta siitä että ravintoa on ollut liian vähän, mutta nyt tää sama ominaisuus joka kymmeniä tuhansia vuosia on pelastanut lapsia pureekin omaan nilkkaan.



Kuten edellinenkin kirjoittaja toi esiin, sikiön isokokoisuus ei ole niin yksinkertainen juttu sekään.Lapsesta voi tulla ns. makrosominen, jos äidin sokerit on koko ajan liian korkealla tai heittelee. Se taas tarkoittaa sitä että se jo sikiönä kärsii siitä vaarallisemmasta "keskivartalolihavuudesta" eli kerää rasvaa sisäelinten ympärille ja mahan ympärys on paljon pulleampi kuin pitäisi. Jos oikein huonosti käy, lapsi saattaa jopa kuolla kohtuun kun joutuu tekemään punasoluja liikaa yms. Syntyessään "sokerivauva" voi olla todella huonovointinen, sen sokeriarvot voi tippua vaarllisen alas ja jos en väärin ole ymmärtänyt, se voi jopa joutua shokkiin.



Hyvä rytmi syödä olisi vähintään aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kato esim [http://www.novodiabetespalvelu.fi/website/conte...|http://www.novodiabetespalvelu.fi/website/content/diabeetikon_ruokavali…]

ja [http://www.novodiabetespalvelu.fi/WebSite/Pages...|http://www.novodiabetespalvelu.fi/WebSite/Pages/Cookbook.aspx] hyviä ohjeita syömiseen. Kuulostaa siltä että klo 23 on aika myöhäinen aika syödä kunnon ruokaa... Liikkuminen on aika jännä juttu, kokeilin viimeksi eilen ja otin sokerit ennen uloslähtöä (päälle seiskan) ja sit vartin reippaan kävelyn jälkeen - oli tippunut kahdella yksiköllä ihan plekästä liikkumisesta. Eli sen suhteen kannattaa ottaa itteään niskasta kiinni ja tehdä niin usein kun vaan kunto sallii.



Mä yritin kanssa löytää syitä (lue=selityksiä) sille että mun arvot oli tuollaisia ja kyllähän niitä syitä löytyikin. Mm. etten ollut voinut liikkua normaalisti jne. Mutta ei arvot silt isaisi liian korkeita olla, oli syy mikä tahansa.



Tässä tulee helposti sellainen olo että syyllistetään tai kytätään. Mullakin on mennyt useampi viikko kun olen työstänyt tätä r-diabetesasiaa päässäni ja nyt alkaa olla sellainen olo että ihan hyvä että lapsen (ja tietty mun) hyvinvoinnista huolehditaan. Silti toivoisin että jotenkin voisin välttää insuliinit ja voisin syhnnyttää vähän luonnollisemin...

Vierailija
6/10 |
23.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Naistenklinikalla ei ole enää vuorokausikäyrää osastolla, ei ole enää kuulemma ollut vuoteen. Näin sanoivat äskettäin ja kuulin myös kun diabeteskätilö sanoi puhelimessa jollekin samoin. Johtuu siitä että sairaalan pöperöt eivät vastaa sitä mitä potilas kotona söisi joten kotiarvoja seuraavat. Hmm, ja voipi tuo olla vähän kustannuskysymyskin.



Arvot koko Hussin alueella ovat muulloin kuin sokerirasituksessa paasto ( aamu ja ennen ateriaa arvo) alle 5,5, ja aterian jälkeen 1,5h alle 7,6. Nämä ovat Käypä suositus-arvoja. Arvot ovat tiukemmat esim. pohjoisessa.



Riskejä löytyy jos raskausdiabetesta ei hoida. Prosentuaalisesti kohonneet riskit toki eivät ole aivan kauheita. Tutkimuksia ja faktaa löytyy ihan netistäkin. Tosiasia kuitenkin on että suurin osa meistä kai haluaa vauvalleen parasta ja pyrkii toimimaan niin että vauvalla olisi kohdussa hyvä olla.



Esim. makrosomialapsia syntyy paljon myös äideille joilla ei ole raskausdiabetesta joten raskausdiabetes ei ole ainoa syy. Liha vuus korreloi paljon enemmän.



On tutkimuksia joiden mukaan lapsen riski sairastua diabetekseen kasvaa, osa tutkijoista väittää taas että vaikutusta ei ole. Osittain syynä voi olla se että ylipäätään esim. 2. tyypin diabetes on perinnöllistäkin. Eli jos suvussa sitä on niin suurempi riski saada juuri esim. raskausdiabetes. Ja samoin, jos raskausdiabetes iskee, riski saada se keski-iässä kasvaa myös. Jos äidilläsi on diabetes, riski että sinullakin se on ja myöhemmin vaikkapa omalla tyttärelläsi on tietysti suurempi.





Kaksplussan sivuilla on odotuspuolella pino raskausdiabetes mammoille, käy kurkkaamassa. Itsekin käyn täältä siellä syrjähyppäilemässä.



Googlettaa voit gestaatiodiabetes, raskausdiabetes, raskausajan diabetes jne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/10 |
23.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tosin en aina syö ruokaa kello 23.00, mutta tämä viikko (jolloin siis rasituskin oli) on ollut yhtä hullun myllyä kun kuopuksemme on kovassa kuumeessa ja todella sairaana. Joten olen sitten syönyt silloin kun olen saanut hänet lopulta "tainnutettua" tai kotiuduttu sairaalareissulta yms..

Mittasin taas äsken arvoni ja mittari näytti 4,7. Eli nyt ainakin tuntuisi olevan noi arvot kohdallaan.



Täytyy toivoa, että tuossa rasituksessa arvoni jostain syystä heittivät normaalista ja nyt arvot olisivatkin kohdillaan. Tästä kun tuntuukin olevan paljon muutakin haittaa kun vain iso vauva...



Viivi

Vierailija
8/10 |
25.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hei,



taalla Espanjassa kaikki raskaana olevat laitetaan sokerirasitustestiin, ja mulla oli korkeat arvot. Nyt olen kaynyt ravitsemuslaakarilla (tai mika lieneen suomeksi), kirjoittanut ylos kaikki mita syon, ja mittaillut sokeriarvoja kotona 4 kertaa paivassa. Ne on pysynyt ihan kurissa, jos olen syonyt hyvin, eli ei makeaa, eika liikaa hiilihydraatteja (leipaa, pastaa, riisia, perunaa...).

Mutta olen kylla huomannut (ja laakari myos huomautti) etta ei sais aamulla liikaa syoda leipaa (on niin kauhea nalka!!!), ja valipalaksi hedelmia yms.

Liikkua tietenkin pitaa myos.

Mutta nain taalla, viela ainakaan en ole insuliinia joutunut piikittamaan, ainoa mika huolestuttaa, etta tavallisenkin sokeritaudin riski on myohemmin suurempi, jos nyt raskauden aikana on tullut :(

En siis ole ylipainoinen enka muutenkaan riskiryhmassa, mutta sattui vain mun kohdalle, ja taalla testataan kaikki n. viikolla 24-28...

Tsemppia!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/10 |
25.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

Viivi, myöhäinen syöminen todellakin vaikuttaa hyvin paljon noihin aamun arvoihin! Ja kannattaa pitää ainakin aluksi ruokapäiväkirjaa niin oppii heti huomaamaan jos jokin omalla kohdallasi nostattaa arvoja!!!

Mulla eka raskaudessa oli paastoarvo juuri rajalla 4,8 ja jouduin myös kotona mittailemaan. Sokerirasitusta edellisenä iltana olin syönyt karkkia. Myöhemmin ruokapäiväkirjaa pitäessäni huomasin että arvot nousivat liian korkealle jo ihan parista namista. Samoin vaikutti mulla myös tuoremehu.

Muilla; ruuilla, hiilihydraateilla, rasvalla tai jäätelöllä ei arvot ylittyneet.

Mutta seuraile tilannetta, usein tätä "tautia" pystyy ruokavaliolla hallitsemaan.

Niin ja mulla ei ole ollut kahdessa seuraavassa raskaudessa merkkiäkään diabeteksestä!!!



Pricilla ja Muru 32+5

Vierailija
10/10 |
26.05.2008 |
Näytä aiemmat lainaukset

noita sokeri syynejä :)



Naistenklinikasta en tiedä..



Mutta kättärillä ainakin viime vuoden loppu puolella vielä tehtiin kun ystäväni siellä oli juuri samasta syystä