Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Moniallergiselle " terve" sisar? Voinko itse vaikuttaa?

12.03.2007 |

Hei!



Meidän moniallergikko lähenee kohta kolmen vuoden ikää, ja (kumma kyllä) nyt on uusi vauvakuume alkanut vaivaamaan. Eli vaikka vielä jokin aika sitten vannoimme miehen kanssa, ettei ikinä enää toista lasta kaikkien niiden alkuvaikeuksien, itkujen ja valvomisien jälkeen, jotenkin vaan ajatus pienestä sisaruksesta on alkanut houkuttelemaan aina vaan enemmän ja enemmän. Aika taitaa kullata muistot ja/tai allergioiden kanssa on tainnut vaan jo oppia elämään...



Mielelläni tekisin kaikkeni (jos vain jotain voisin tehdä?) jo raskauden aikana, jotta tällä kertaa välttyisimme allergioilta. Eli tiedättekö onko olemassa mitään keinoja, millä voisin itse asiaan vaikuttaa? Kummallakaan meistä vanhemmista ei ole ruoka-aineallergioita. Onkohan siinä perää että maitohappobakteereita syömällä (jo raskausaikana) voisi ehkäistä allergioiden syntyä? Muita keinoja?



En tiedä miten paljon näitä on tutkittu tieteellisesti, mutta olisiko jollakin vaikka ihan henkilökohtaisia kokemuksia? Tiedän kyllä, että taitaa olla niin ettei kukaan pysty tähän etukäteen vaikuttamaan, mutta olisi silti mukava kuulla teidän mielipiteitä ja kokemuksia. Onko teidän toinen/kolmas jne lapsi ollut yhtä allerginen kuin esikoinen/muut lapset?



Tietysti olen henkisesti varautunut siihen että toinenkin on moniallergikko, ja onneksi nyt on jo tietoakin itsellä paljon enemmän eikä allergia-asiat tule aivan yllätyksenä. Ja loppujen lopuksi allergia on pieni paha. Mutta mutta... silti toivon salaa että tuleva sisarus säästyisi allergioilta. Onkohan ihan mahdoton toive...?



Terkuin, Tanja

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 |
13.03.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihan tutkittua tietoa aiheesta on esim. juuri maitohappobakteereista. Niitä kannattaisi syödä ainakin kolmen viimeisen raskauskuukauden aikana (miksei ennenkin) ja imettäessä.



Toinen uudehko tutkimustulos Turun Yliopistosta oli, että äidin raskauden- ja imetyksenaikainen ravitsemus on merkittävä tekijä. Äidin tulisi syödä monipuolisesti, välttää tyydyttyneitä rasvoja, varmistaa hyvien rasvahappojen saanti ja varsinkin riittävä/runsas C-vitamiinin saanti oli tärkeää allergioiden kannalta. C-vitamiini pitää saada nimenomaan ruoasta, ei purkista! Äidin ei tule " varmuuden vuoksi" välttää mitään ruoka-aineita, paitsi jos on omia ruoka-allergioita. Täällä hiukan lisää k.o tutkimuksesta http://www.yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=hy…



Itse noudatin näitä ohjeita raskauden ja imetyksen aikana (voimakas allergiaperimä), emmekä välttyneet allergioilta. MUTTA toisaalta poikamme voisi tällä perimällä olla vielä paljon allergisempikin. Aion siis olla samalla " kuurilla" ensi raskaudenkin aikana, itse asiassa jo ennen sitä, jotta lähtötilanne oman ravitsemukseni kannalta on mahdollisimman hyvä.

Vierailija
2/8 |
13.03.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lisään vielä, että tuskinpa allergioita voi kokonaan välttää millään keinoin - tulevat jos ovat tullakseen. Ehkäpä jokin ympäristössämme ja elämäntyylissämme on aikaansaanut " allergiaepidemian" . Mutta tietysti kannattaa yrittää kaikki mahdollinen joka tutkimusten mukaan voi jotenkin auttaa :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/8 |
13.03.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

imetysaikana syö vain vähän näitä yleisesti allergisoivia kuten maito, muna, viljat. Meillä ainakin jälkikäteen ajateltuna kaikesta mitä söin paljon puhjennut allergia. maitoallergia puhkesi kun olin syönyt todella paljon jäätelöä. Soija-allergia kun söin himoissani sitten soijatuotteita, kaura-alergia kun siirryin soijatuotteista kaurakermoihin ja aloin syömään kaurapuuroa aamuisin. (huom. vehnää kestää!) . Sitten olinkin gluteenittomalla dietillä ja kas kummaa kiinteitä kokeillessa huomattiin sitten myös riisi ja maissi allergiat (joita olin siis gluteenittomalla syönyt paljon). Porkkana-allergia on meillä ainoa mikä ei ole ollut liiallisen popsimisen seurauksena tullut. Vadelma- ja mustikka-allergiat tulivat sitten kun näitä kokeiltiin viikon ajan (oli siis liikaa kerralla).



Niin elikkä mahdollisimman monipuolisesti ja kaikkea kohtuudella!

Vierailija
4/8 |
13.03.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta meillä esikoinen oli todella laaja-alaisesti allerginen ja nyt näyttää ihan hyvältä seuraavien kanssa. Eli esikoinen sai oireita jopa siitä, kun istui sellaisen ihmisen sylissä, jonka vaatteet 9oli pesty hajullisella pesuaineella, reagoi kaikkeen ruokaan, alle 7kk ei käynyt mikään kiinteä tai korvike ym ym. Niin aj olin todella tiukalla imetysdietillä.



Nyt nämä kaksi seuraavaa ( kaksoset) vaikuttavat aivan erilaisilta. Toistaiseksi ei ole ollut mitään oireita mistään, enkä ole välttänyt syömästä yhtään mitään. Ainoastaan en aio antaa tavallista korviketta ennen kuin täyttävät 6kk, koska siitä on tehty suomalinen tutkimus, että voi välttää allrgioita, jos ei anna mitään lehmänmaitoa ennen kuin on 6kk. Turhia välttämisiä omissa syömisissä pidän tarpeettomina, vältän vain jo tulee oireita. Toinen saa siis kyllä oireita kananmunasta, mutta se on mun mielstä ihan pikkujuttu ja olen sen jättänyt pois omasta ruokavaliostani. Muuten ovat aivan tavallisia tyttöjä =)

Vierailija
5/8 |
13.03.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

että join jo raskausaikana lasin Gefilus-mehua päivässä ja nyt aina kun muistan...

Vierailija
6/8 |
15.03.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

uskon, että joissain tapauksissa jotain voi tehdä, mutta suurimmissa osassa tapauksia ei - on kiinni äidistä riippumattomista tekijöistä. Ja tutkimustuloksia on, ettei imettävän äidin ruokavaliolla ole vaikutusta allergioiden puhkeamiseen. Toki jos jotain syö hirveesti, saattaa reaktio olla voimakkaampi, jolloin " vastustuskyky" alhaisempi ja seuraava aine herkemmin/ nopeammin tulee esiin, mutta silloin todella pitäisi syödä ylettömiä määriä samaa.



Meillä nro 1 hyvin allerginen, nro 2 oli vauvana vain maissille allerginen, numero kolme vain pampers active fit:ssä käytetylle rasvalle (muuta ei ole todettu ainakaan).

Tuttavaperheessä eka hyperallerginen, kaksi seuraavaa (molempaa sukupuolta) ei millekään allergisia, neljäs hyperallerginen. Geeniyhdistelmät sen sanelee enemmänkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/8 |
16.03.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

odotusaikana syödään viimeinen kk maitohappobakteereja ja 3 kk synnytyksen jälkeen (söin kyllä koko imetysajan). Söin kaikkea odotus- ja imetysaikana. Esikolle ei oma maito riittänyt, eikä tokallekaan. Synnytyssairaalan lastenlääkäri kirjoitti jo kotiinlähtiessä " hätävaraksi" korvikemaitoreseptin (josta ei kyllä sitten saa KELA-korvauksia, kun allergiaa ei ollut vastasyntyneellä todettu) ja neuvoi antamaan sitä niin kauan, kunnes selviää, pärjääkö äidin maidolla (eli ettei tutustuteta ollenkaan lehmänmaitoon, ennen kuin on ihan pakko). Ei pärjännyt, joten hiljalleen vaihdettiin tavalliseen NANiin. Esikolla pahat allergiat, pikkukakkonen nyt 2v, eikä ole allerginen kuin munalle, sipulille ja lievästi oireilee kalasta - tosin osa ruoka-aineista vieläkin kokeilematta. Alkuun sieti vain luomumaidon, mutta nyt menee tavallinenkin. En tiedä, oliko Gefilus-kapselien ansiota vai vain luonnonvalintaa, mutta sinuna söisin ainakin maitohappobakteereja, haittaa niistä ei ainakaan ole! Nykyään taitaa kyllä suositus olla ad. 6kk synnytyksen jälkeen.

Vierailija
8/8 |
19.03.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

... eli esikoisella ja kuopuksella ei ruoka-aineallergioita. Keskimmäinen ollut moniallergikko, nyt enää kolmelle ruoka-aineelle allerginen sekä astmadiagnoosi ja ikää pian 7 v.



Raskausaikoina syönyt ja elänyt kaikkien kohdalla samalla lailla eli tiedä näistä sitten...