Sienikausi lähestyy, perusvinkki kaikille.
Älä aluksi opettele ruokasieniä, vaan mitkä ovat suomen myrkylliset sienet.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomessa_kasvavista_myrkkysienist%C3%A4
Niitä ei ole paljoa ja jos tunnistat myrkylliset sienet ja jätät ne keräämättä ei sinulle voi käydä huonosti.
Toki vahingossa sienikoriin voi eksyä pahanmakuinen yksilö, mutta henki säilyy. Esimerkiksi herkkusienien kerääminen Suomessa pitäisi jättää vain kokeneille, koska valkoinenkärpässieni on erittäin yleinen suomessa ja muistuttaa Herkkusientä.
Kommentit (4)
Jeah ja kannattaa aluksi todellakin kerätä vain sellaisia sieniä joita ei voi sekoittaa muihin sieniin.
Kannattaa opetella tunnistamaan tatit, koska ne on helppo tunnistaa. Mitä tatteja vaan voi poimia, ne eivät ole myrkyllisiä. Sappitatti tosin on pahanmakuinen ja saattaa pilata ruuan, mutta henkeä se ei uhkaa.
Mitä järkeä on ylipäätään sienenpoiminnassa, jos opettelee myrkkysienet ja sitten keräilee koriin kaikki polttiaishaperot, sappitatit ja haisuseitikit, jotka eivät ole myrkyllisiä, mutta joita ei voi syödä? Eikö olisi järkevämpää vaikkapa opetella vuosittain tunnistamaan takuuvarmasti kaksi hyvää ruokasientä? Esimerkiksi näin:
1. Kantarelli. Kokonaan lämpimän keltainen, sitkeähkö, erittäin helppo tuntea, satoisa, maukas. Ei voi sekoittaa mihinkään myrkkysieneen.
2. Herkkutatti. Ruskea lakki. Pillit lakin alapinnalla - näistä tunnistaa tatiksi. Kova. Tanakassa jalassa valkoinen verkkokuvio (sappitatilla musta). Herkullinen.
En uskalla sienestää. En edes tiedä ketään, joka sienestäisi, niin ei ole ketään avuksi.