Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Jo 13 joulua poissa Suomesta...

24.11.2007 |

Miten teilla muilla? Nakyyko teilla suomalaisuus joulun vietossa ja miten?



Meilla se nakyy mm. joulupukin tulona aattoiltana maassa, jossa joulupukki ei perinteisesti kay (vaikka nykyaan kaykin jo jonkin verran), teemme itse joulukortit, leivomme torttuja ja pipareita (tosin vahaisia maaria) ja jos vietammeko joulun kotona laitan yleensa suomalaisia laatikkoruokia jne.



Toiseksi haluaisin kysya, etta miten joulukinkku onnistuu ulkomailla, siis nyt 13 vuoden jalkeen haluaisin taas syoda kinkkua jouluna :) Millainen pala possua pitaa ostaa, miten suolaan sen itse - ihan kadesta pitaen.



Kiitos vastauksistanne ja mukavaa joulunodotusta kaikille!

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 |
28.11.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Me ollaan aina oltu Suomessa, nyt ehkä joudutaan olemaan mualimalla ja laittamaan joulu itse. Näistä ja muistakin jutuista on taatusti vilkkaampaa keskustelua expatrium.fi:ssa ** mainos*** ;) ;)



AJL

Vierailija
2/6 |
29.11.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse suolasin ruiskulla viime vuonna kinkun, laitan tässä ohjeen. Joulukinkun suolaus:



Ruiskusuolaus *

karkeaa suolaa 15 g/1 kg kinkkua

esim. 5 kg:n kinkulle 75 g (3/4 dl) suolaa ja 2 dl vettä*



suolaus isoneulaisella lääkeruiskulla *

ruiskusuolatun kinkun annetaan seistä peitettynä kylmässä 2-3 vrk ennen paistamista



Suolavedessä suolaus *



10-12 -prosenttinen suolavesi, esim. 10 l vettä ja noin 1 kg karkeaa suolaa *



suolausaika 1-2 viikkoa



1. Sekoita osa vedestä ja suola, keitä, kuori vaahto pois.

2. Lisää jäähtyneeseen suolaveteen loppuosa vedestä.

3. Kaada vesi kinkun päälle ja anna suolautua kylmässä.

4. Liota suolautunutta kinkkua kylmässä vedessä noin 1 vrk ennen kypsentämistä.

5. Anna kinkun valua hyvin ennen uuniin panoa.



Tuossa nuo kaksi tapaa suolata. apteekista saa ruiskuja jos ruiskuttamalla teet.



Minä vietän joka toisen joulun täällä Espanjassa ja joka toisen Suomessa. Tänne espanjaan teen aina kaikki suomalaiset jouluruoat.

Kuusen käyn ostamassa ja se koristellaan aattona. Joulupukki tuo lahjat, mutta täällä espanjassa tulevat myös nuo 3 itämaan tietäjää 6.1. tuomaan lahjoja, joten meidän pojalla on aina kaksi joulua.

Jos on kysyttävää tuosta suolauksesta niin kysy vaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/6 |
29.11.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

että ostan aina sen possun/sian takajalan eli kinkun.

Vierailija
4/6 |
30.11.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mekin asutaan Espanjassa, Madridin alueella. Tosiaan ma en ole koskaan uskaltautunut tekemaan kinkkua, mutta tana jouluna varmasti, kun annoit noin hyvat ohjeet!



Pyydatko siis lihakauassa " jamon" vai miten? Taidan laittaa espanjalaisen mieheni asialle :)



Ja siis tuosta suolauksesta, jos en suolaa uiskulla, niin onko kinkku tosiaan siella suolavedessa lillumassa koko ajan?



Kiitos viela kerran!!!

Vierailija
5/6 |
03.12.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

lillua siellä suolavedessä ja se koko helahoito pitäisi olla kylmässä koko sen ajan. Itselläni oli ongelma, kun kinkku ämpärineen ei mahtunut jääkaappiin eikä ulkona ollut tarpeeksi kylmä. Sen takia tein ruiskulla.

Sekin oli aika työläs, kun täältä en saannut sellasta iso ruiskua, joten kinkussa oli satoja pistonjälkiä. Eikä tuo kaikki suolavesi edes mahtunut kinkkuun , viimeisiä ruiskullisia, kun sinne tuuppi, niin jostain toisesta reiästä tuli ulos ja sitten sieltä pikkusen valui pois myös, kun oli jääkaapissa odottamassa paistoa sen 3 päivää. Täytyy myöntää, että oli aivan saman makuinen kuin Suomesta ostettu kinkku.



Meidän kylällä on lihakauppias jolta sitten pyysin kinkun taisin sanoa että pata trasero (eli takajalka) ja sain sellasen 13 kiloisen. Kauhistelin ekaksi kokoa, mutta joulun jälkeen sitä ei ollut kuin pari pussillista jäljellä jonka laitoin sitten pakkaseen. Seuraavalla kerralla ostan sama kokoisen.



Kannattaa kokeilla, jos tekee kinkkua jouluna mieli ;)

Vierailija
6/6 |
05.12.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kerroin mikä osa pitäis olla. Kauppias vei mut lihojen käsittelytilaan, yöks, ja näytti ruhoa ja siitä piti osoittaa minkä kohdan haluan... sitten selitin suolaisuuden ja hain parin päivän päästä kinkun kotiin. Kotona siis vain paistaminen ja kuorrutus. Hyvin toimi. Oli suolaisempaa kuin yleensä, mutta maistui ihanalle. Kokoa tuli tietysti, kuten edellisessäkin viestissä. Possuja kun ei kuulema viitsi teurastaa, kun eläimen voi kasvattaa isoksikin ja siitä saa enemmän lihaa myyntiin... :) Kolme kinkkua taidettiin paistaa siitä lihakaupasta, olin enemmän kuin tyytyväinen. Säästyin siis suolaamiselta... kaikissa maissa kai isoja lihoja suolataan, joten ei tuon suolauksen pyytäminen pitäis olla missään ongelma kun vaan selittää haluaako miedosti, normaalisti tai vahvemmin suolatun lihan.



Pienempää kinkkua kun tarvitsin, niin ostin vain reilun kokoisen possupaistin, joka oli sidottu verkolla, paistoin sen normaalisti pussissa ja kuorrutin. Se taitaa olla tänä vuonna myös ohjelmana... nykyiseen uuniin ei mahdu kokonaista kinkkua muutenkaan.



Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä viisi kaksi