Kotiruokaa vuosikkaalle, vinkkejä?
Kiitollisena otan vinkkejä vastaan, kun on aika aloittaa 1-vuotiaan kanssa kotiruokaa syömään (siis samaa kuin me muutkin). Miten toimitte suolan ja mausteiden kanssa? Mitäs tämän ikäinen vielä ei saa syödä - ts. onko jotain (maksa, pinaatti jne..) vielä kiellettyjen listalla?
Kiitos!
Kommentit (6)
Siis meillä poika (nyt 1v5kk) syö täysin samaa mitä muutkin. Tytön (4v) ollessa 1v olin tarkempikin, mutta nyt en ole kakkosen kanssa niin tarkka. Suolaa tietysti vältetään, mutta syö toisinaan ranskalaisia siinä missä muutkin... (yritäpä estää, kun isosiskokin syö ;)) Joo, mutta asiaan. Meidän herkut: perunamuusi-jauheliha, makaroonilaatikko, uunilohi+pottumuusi, nauhapasta, lihapihvi, nitriitittömistä nakeista tehty nakkikastike+pottumuusi yms. Mausteettomia ei tarvitse ruokien olla, kunhan suolaa välttää.
Kannattaa kyllä mielestäni totuttaa lapsi valmiisiin purkkiruokiinkin, koska ovat helppoja ruokia ottaa matkalle tai kylään!!! Ei tarvitse ravintolassa/huoltoasemalla miettiä pienelle sopivaa annosta... Myös kotona käytän Piltteja yms. valmiseväitä, jos kova nälkä yllättää hoidosta tullessa, eikä ruoka ole tuntiin valmista..
Hei,
Ilman muuta hyvä vaihtoehto on sama ruoka kuin muillakin perheessä olijoilla, eli kotiruoka, mikäs sen parempaa:)
Mausteita saa käyttää jo tuon ikäiselle, mutta jos on kova suolankäyttäjä itse niin kannattaa laittaa vasta sitten sitä omaan annokseen myöhemmin. Toki suolaa mielestäni pitää käyttää,mutta tietenkin vähän. (ei suolaton ruoka maistu mielestäni miltään, mutta tarkoitan että vain pikku ripaus ja sillä hyvä, se vie mm. monesta ruuasta vetisen maun pois) Itselläni ontyttö, joka on 1 v 4 kk vanha ja hänelle aloin antamaan 1 vuoden iässä samoja ruokia kuin itsellemmekin. Makkaraa ja nakkeja suositellaan käytettäväksi 1-2 kertaa korkeintaan viikossa, koska niissä on sitä suolaa melko paljon ja toinen tietysti niin niitä nitriittejä. Mutta nitriittömiäkin nakkeja on myytävänä. Maksaruokia, eli maksamakkaraa vaikka ja maksalaatikkoa korkeintaan 2 krt/kuukaudessa, koska maksassa on korkea A-vitamiini ja raskasmetallipitoisuus. Kalaa suositellaan käytettäväksi taas kahdella aterialla viikossa, eri kalalajeja vaihdellen, mutta sitten itämerestä pyydettyä suurta silakkaa ja lohta korkeintaan se 2 kertaa kuukaudessa koska niissä on suuret dioksiinipitoisuudet. Mutta kirjolohi on hyvä vaihtoehto esimerkiksi:) Ulkomaalaisia pakasteitavihanneksia ja marjoja en käytä, koska aina on olemassa noroviruksen mahdollisuus ja toiseksi suosin kyllä ennemmin kotimaista niin tietää että se on laadukasta ja turvallista syödä. No tuossa nyt tuota asiaa tulikin. Hyviä ruokia on mm. Lohilaatikko, kinkkukiusaus, jauheliha/vihannes perunalaatikko,(munamaitoon tehtynä) Makkarakastike ja perunamuusi, Jauhelihakastike ja perunat, Sitrusleikkeet
(vähän kuin kalapuikot mutta suurempia, parempia ja kalliimpia) muusi ja keitetyt vihannakset, erilaiset keitot, risotot, kana ja riisi/muusi koska riisin kanssa aika kuivaa ellei tee kanakastiketta, makaroonilaatikko, lasagne, kalakeitto, mureke ja muusi, kastikelihasta tehty kastike ja sitten perunaa, ja listaa voisi jatkaa loputtomiin. Ja itse teen lähes joka ruualle jotakin keitettyä vihannesta, ja tyttö kyllä tykkää. joten tässäpä tämä... Rianna
Meillä on kaikki kolme lasta siirtyneet ns. tavalliseen ruokaan 10-12 kk:n ikäsinä. Ainoastaan poikamme (keskari) oli hyvä syömään kiinteitä, tytöt olivat molemmat vastahakosia, kuopus suorastaan inhosi niitä (paitsi puuroa). Mutta kun siirtyivtät tavalliseen ruokaan niin johan alkoi maistua =)
Nämä ovat tietysti hyvin lapsikohtasia asioita, mutta meillä on toiminut tämä:
-heti alusta asti oma lautanen, oma haarukka ja oma lusikka.
-iso muovinpala tuolin alle ja kerääjäruokalappu. Sitten ei ole tarvinut lasta toppuutella syömisen harjottelussa. Kaikki lapsemme ovat alkaneet itse syödä heti alusta lähtien, enkä ole sen koommin ketään syöttänyt (eivätkä ole sitä halunneet)
-ei stressiä. ekoilla viikoilla enemmänkin leikkivät ruualla ja satunnaisesti pistävä suuhun jotain mutta kun asiasta en tehnyt numero, leikki vaihtui syömiseen
-älä soseuta ruokaa. jotkut lapset vihaavat ns sosetta jossa klimppejä, mutta tavallinen palaruoka menee hyvin.
-mausteita emme ole juurikaan vähentäneet, suolan määrää yritämme tarkkailla omassakin ruoassamme.
Herkullisia hetkiä teille!
Kent ja lapset 7v9kk, 3v9kk ja 2v1kk
niin neuvolantäti sanoi, että ihan kaikkea saa antaa mitä aikuisillekin, varsinkin jos perhe muutenkin syö vähäsuolaisesti. Kysyin, oliko esim. maksa kielletty ja kuulemma ei, kunhan ei nyt useampaa kertaa viikossa ala heti maksalaatikkoa syöttämään :)
Mutta mutta, meidän Isotoukkamme sai siitä ristikseen erinäisiä ruoansulatusvaivoja... Joten jos tätä nyt lukee joku tuoreen vuosikkaan adolapsen kanssa ruokaa pähkäilevä, annan pari vinkkiä:
- Aloittakaa aika kapealla valikoimalla ruoka-aineita ja lisätkää niitä 1-2 aineen viikkotahtia. Samalla voi hoitaa allergioiden alustavaa poissulkemista.
- Antakaa aika löysää, nestepitoista ruokaa. Paitsi jos lapsi on sitä mallia, että stressi ei kovetakaan vatsaa vaan aikaansaa ripulin...
- Rasvaa voi lisätä surutta, varsinkin kasvisrasvaa, sillä lapsen energiantarve on huisi.
- Yleinen linja seuratkoon lapsen synnyinmaan/lastenkodin/sijaisperheen ruokailulinjaa ainakin vähän aikaa, kunnes vatsa alkaa tottumaan. Ei se mitään, ellet osaa laittaa oikeaoppista Kungpo-kanaa tms., tarkoitan siis tyyliin Kiina-lapselle mieluummin riisiä kuin perunoita.
syö ihan samaa ruokaa kuin mekin. Laitan vaan vähemmän suolaa, jota sitten aikuiset lisäämme. Meillä syödään aika maustettua ruokaa, mutta hyvin on murulle maistunut. Pinaattia voi kai 1 vuotiaalle jo antaa, mut itse en ole vielä antanut kuin vähän pinaattilettua kerran.
Sellaisia " lastenruokia" joita ekaks tulee mieleen:
makaronilaatikko
peruna-jauhelihalaatikko
risotot
kasvissosekeitto
kanakastike ja riisi
Saiskos noista mitään ideaa
murunmamma