Laitatteko taaperon ruokiin lihaliemikuutioita tai suolaa?
Mietiskelin tässä, toista ketjua lukiessani, että lähes kaikkiin ruokiin tulee lisättyä suolaa tai lihaliemikuutio. Ei varmaankaan ole kovin hyvä juttu lapselle ja pitäisi varmaan yrittää panostaa muiden mausteiden monipuolisempaan käyttämiseen. Tyttö on nyt 2v 8kk ja poika 8kk. Kun poitsu alkaa syömään samoja ruokia, tulee tottakai jätettyä joksikin aikaa suolankäyttö ruoanlaitosta. Miten teillä muilla?
Kommentit (11)
Meillä ihan sama juttu: maustan ruuat myöskin suolalla tai lihaliemikuutiolla ja myöskin muilla mausteilla. Lapsilla ikää nyt 2,5v ja 10kk. Samanlailla olen suunnitellut tekeväni suolattomia ruokia, kun pienempi alkaa syödä samaa ruokaa meidän muiden kanssa...
Taija
Nyt olen pikkuhiljaa ruennut laittamaan ihan hiukan suolaa ruokaan ja / tai kuution ( en koko kuutiota ), mutta en niin paljon kuin laittaisin jos ruoka olisi vain aikuisille.
Me aikuiset sitten lisäämme omalle lautaselle lisää. Tosin itsekkin olen ruennut suosimaan tätä vähäsuolaista linjaa, enkä lisää suolaa, mutta mies kyllä lisää.
Enimmäkseen pyrin maustamaan muilla mausteilla kuin suolalla.
Meillä kaikki syövät samaa ruokaa, ja ihan normaalisti laitan suolaa ja mausteita, näin on ollut jo vuoden. Poika on täyttää nyt 3-v. Hankala varmaan sanoa, mikä määrä kenellekin on normaalia tai paljon, esimerkiksi jauhelihakeittoon laitan 1 lihaliemikuution ja jauhelihaa maustan suolalla, paprikalla ja pippurilla. :)
lihaliemi/ muita liemikuutioita en käytä edes aikuisten ruokiin, kun niissä on ihan älyttömästi E- aineita, jotka ovat suurissa määrin jopa vaarallisia, mutta suolaa laitan hiukan, sen verran mitä aikuisillekin - meillä on aina syöty varsin suolatonta ruokaa, maku saadaan muilla mausteilla ja niitä laitetaan lapsillekin ihan normaalisti.
se että ei ole natriumglutamaattia, mainitaan erikseen purkin kyljessä. E-koodeja sitävastoin ei näy. Suolaa tietty on.
Ei ole mitään törkykallista; hamstraan useamman purkin muutaman kuukauden välein Stockmannilla käydessäni.
asti riittää...
" Lisäaineista pelotellaan turhaan
Lisäaineiden vaarallisuudesta liikkuu julkisuudessa hurjia väittämiä ja uskomuksia. J---
Elintarviketurvallisuusvirasto muistuttaa, että lisäaineita lisätään elintarvikkeisiin tarkoituksella ja niillä on jokin haluttu teknologinen vaikutus. Lisäaineiden avulla pyritään esimerkiksi estämään bakteereiden ja muiden tauteja aiheuttavien mikrobien kasvu, parannetaan elintarvikkeen koostumusta, makua, ulkonäköä tai ravitsemuksellista laatua. Lisäksi lisäaineet ovat hyvin tutkittuja ja niiden turvallisuus on arvioitu monin erilaisin puolueettomin tutkimuksin ennen kuin ne hyväksytään markkinoille ja käytettäväksi elintarvikkeiden valmistukseen.
Vain hyväksyttyjä lisäaineita saa käyttää elintarvikkeiden valmistukseen
Lisäaineiden käytöstä elintarvikkeiden valmistuksessa on tarkat määräykset elintarvikelainsäädännössä. Aineiden turvallisuus arvioidaan kansainvälisissä riippumattomissa asiantuntijaryhmissä, joita ovat FAO/WHO:n alainen JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) ja EU:n elintarvikealan tiedekomitea SCF (Scientific Committee on Food). Ennen hyväksyntää lisäaineet testataan erityyppisin kokein, joissa selvitetään aineiden myrkyllisiä vaikutuksia ja syöpävaarallisuutta. Turvallisuutta arvioidaan myös saantitutkimusten avulla.
---
Euroopan unioni edellyttää, että kansalaisten lisäaineiden saantia seurataan. Elintarvikevirasto on kartoittanut suomalaisten lisäaineiden saantia ja tutkimusten perusteella lisäaineiden saanti ei ole suomalaisella aikuisväestöllä kansanterveydellinen ongelma. Myös 13 kk:n - 6 vuoden ikäisillä lapsilla lisäaineiden saanti on keskimäärin kohtuullisella ja turvallisella tasolla.
(Tutkimusjulkaisut: Salminen ja Penttilä. Elintarvikelisäaineiden saanti 1-6-vuotiailla. Elintarvikeviraston tutkimuksia 4/1999 ja Ovaskainen, Penttilä, Korpela ja Valsta. Elintarvikkeiden lisäaineiden saannin arviointi suomalaisella aikuisväestöllä. Elintarvikeviraston tutkimuksia 2/2000)." Lähde: Elintarviketurvallisuusvirasto http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/elintarviketietoa/lisaaine…
(..ja sanahirviö) johon ei ole lisätty suolaa (valmiin liemen ruokasuolapitoisuus 0,2 paino-%) on meidän perheessä ahkerassa käytössä. Sormisuolaa lisätään pöydässä. Luomuliemessä on kiva keittää riisi, quinoa, couscous, pasta jne., se antaa makua. Purkista on helppo ottaa tarvittava määrä. Suosittelen.
Meillä käytetään lihaliemikuution tilalla Cedovital-merkkistä kasvisliemijauhetta. Ei sisällä natriumglutamaattia ainakaan ja on vähäsuolaista. Myydään ihan tavallisissa ruokakaupoissa, Prismassa ainakin. Kohtuuhintaistakin on, tulee toki kalliimmaksi kuin tavalliset lihaliemikuutiot, kun se pakkaus (muistaakseni n.2-3eur) ei kovin moneen ruokaan riitä!
Suolaa lisään pikkusen niihin ruokiin, joissa ei kasvisliemijauhetta ole.
Ja maustan ruuan ja sit sitä syö lapset 2v7kk ja 1v, tosin 1v ei aina syö, kun on rajoitteita. Mutta musta se on aika mautonta, eli ei ole liikaa suolaa ja omalle lautaselle lisätään miehen kans jos tarvetta.
No okei, vähän provo, mutta kumminkin... Vaikka itse olen oikeasti yhä vakuuttuneempi siitä, että mm. lasten lisääntyneet allergiat, keskittymisvaikeudet ja muut sekä aikuistenkin erinäiset vaivat varmasti johtuvat vähintäänkin osaltaan juuri mm. lisäaineista... Mutta kyllä myös kaikista muista mömmöistä, joita elämämme (= elinympäristömme sekä väkisinkin tehotuotettu ruoka, jota tavallinen ihminen " joutuu" syömään - hormoni- ja antibioottijäämiä, torjunta-aineita jne.jne. on mahdotonta välttää ainakaan tavallisella budjetilla. Ja muutenkin...).
Ihanteellisessa maailmassa antaisin itse lapsilleni mahdollisimman käsittelemätöntä lähiruokaa - myös luonnollisia rasvoja ym., ja esim. lihaliemikuutioissa on E-numeroiden ja MSG:n lisäksi paljon transrasvaa, joka on pahinta kaikista. Minusta se on lapselle pahempaa kuin suola (nyt en puhu vauvoista). Itse en käytä liemikuutioita juuri mihinkään - suolaa kylläkin ja muita mausteita sekä yrttejä. (Tosin nekin pitäisi oikeastaan ostaa luomuna... ;-))
Jos samaa ruokaa syödään seuraavanakin päivänä, tarjoan sitä lapsille lihaliemikuutioineen päivineen.
Suolaa en lisää, pippurisekoituskin (jota usein käytän) on suolatonta. Me aikuiset lisäämme suolan ruokaan vasta pöydässä. Suolaa lapset saavat niin paljon leivästä, ketsupista, muroista, einesruoista jne., että jätän kotiruokaan suolan lisäämättä. Ja lapset ovat 3v8kk ja 1v10kk.