Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Kahvin keittäminen pannulla

Vierailija
28.10.2025 |

Kun vesi on kehunut, niin kahvihöystöt lisätään ja sitten sekoitus. Sitten annetaan hautua kahvin 5 minuuttia ja ennen juontia pitää kahvia kastaa kuppiin ja takaisin pannuun kaadetaan kupillinen. Tämä olisi sen vuoksi, että pannun kaatonokka puhdistaisi. Miksi se olisi likainen, kun ei ole vielä mitään kaadettu pannusta pois. Tätä minä olen ihmetellyt monet kerran, että näin pitäisi tehdä.

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei kaatonokka likainen ole vaan siinäkin on höystöjä. Ne tulevat ulos siinä ensimmäisessä kupillisessa, joka kaadetaan takaisin. Mutta en ole koskaan kuullut, että vasta viiden minuutin päästä klaarataan. Jaa mutta meillä ei sekoiteta vaan ehkä ravistetaan pannua, varsinkin metsässä nuotiolla keitettäessä.

Vierailija
2/16 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vesi on kehunut

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kun höystöt on kuumaan veteen sekoitettu vaikka lusikalla ja annetaan pannussa hautua, niin miksi höystöt menisi kaatonokkaan. Vesihän on ensin kehunut ja se jälkeen höystöt lisätty, niin eihän vesi enää mihinkään liiku.

Vierailija
4/16 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vesi on kehunut

Ja kahvia pitää kastaa kuppiin. Kuulostaa vaikealta.

Vierailija
5/16 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vesi on kehunut

Piti olla, että kiehunut ja mikä ihme näitä sanoja muuttaa.

Vierailija
6/16 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kun höystöt on kuumaan veteen sekoitettu vaikka lusikalla ja annetaan pannussa hautua, niin miksi höystöt menisi kaatonokkaan. Vesihän on ensin kehunut ja se jälkeen höystöt lisätty, niin eihän vesi enää mihinkään liiku.

Sekoitan aina lusikalla ja puruja on silti nokassa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaadetaan  nokkaan ehkä jämähtäneeet  purut pois, ei sen kummempaa. Eikä tarvitse  5 min odottaa purujen laskeutumista, pari minuuttia riittää .

Vesi  95  ast, kahvinpurut, sekoitus, pieni odotus ja nokan " avaaminen " kaatamalla kuppiin. Kahvi valmis tarjoiltavaksi

Vierailija
8/16 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kun höystöt on kuumaan veteen sekoitettu vaikka lusikalla ja annetaan pannussa hautua, niin miksi höystöt menisi kaatonokkaan. Vesihän on ensin kehunut ja se jälkeen höystöt lisätty, niin eihän vesi enää mihinkään liiku.

 

          Usko pois,kyllä niitä puruja sine joutuu, sekoitusvaiheessa saattaa kuohataa ja se nostaa niitä sinne.

         40 v kokemus pannukahvista 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kun höystöt on kuumaan veteen sekoitettu vaikka lusikalla ja annetaan pannussa hautua, niin miksi höystöt menisi kaatonokkaan. Vesihän on ensin kehunut ja se jälkeen höystöt lisätty, niin eihän vesi enää mihinkään liiku.

Ei vesi liiku vaan höystöt. Toiseksi niitä ei sekoitella lusikalla vaan kiehautetaan vielä sen verran, että vesikin pikkuisen liikkuu. Siellä vedessä ne höystöt liikkuvat ennen kuin painuvat pohjaan, myös nokkaan.  Kyllä huomaa, että et ole koskaan pannukahvia keittänyt. Etkä pakissa.

Vierailija
10/16 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Kun höystöt on kuumaan veteen sekoitettu vaikka lusikalla ja annetaan pannussa hautua, niin miksi höystöt menisi kaatonokkaan. Vesihän on ensin kehunut ja se jälkeen höystöt lisätty, niin eihän vesi enää mihinkään liiku.

Ei vesi liiku vaan höystöt. Toiseksi niitä ei sekoitella lusikalla vaan kiehautetaan vielä sen verran, että vesikin pikkuisen liikkuu. Siellä vedessä ne höystöt liikkuvat ennen kuin painuvat pohjaan, myös nokkaan.  Kyllä huomaa, että et ole koskaan pannukahvia keittänyt. Etkä pakissa.

Kyllä se tietysti on parempi, että kun on höystöt lisätty veteen, niin annetaan kiehahtaa hieman kuumalla levyllä, tai tulella. Sitten käytetään kahvi kupissa ja kaadetaan takaisin pannuun ennen juontia. Pikemmin se näin höystöt valuu pohjaan  Mutta kun kahvinkeittäjiäkin on monenlaista ja ohjetta moneen lähtöön. Aloittaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/16 |
29.10.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vähän liian sotkuista tämä pannujauhatus. Suodatin kahvi kelpaa ihan hyvin.

Vierailija
12/16 |
16.11.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minäkin kommentoin tämmöiseen ja joskus olen lisännyt keitettyyn kahviin yhden teelusikan verran kaakaojauhetta. On kyllä hyvän makuista juotavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
16.11.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kahvipurut siis annostellaan usein syrjään nostettuun pannuun. Tämän jälkeen pannu pannaan takaisin liedelle ja annetaan kuohahtaa. Pannun sisältö siis sekoittuu ja niitä kahviporoja nousee pannun kaatonokkaan, josta ne poistetaan kaatamalla kahvia kuppiin ja kaatamalla se pannuun. Tämän jälkeen kahvi seisoo jonkin aikaa, jotta kahvi ehtii uuttua, kahviporot laskeutuu pohjalle ja kaatamalla saadaan suhteellisen kahviporotonta kahvia. Toki voi käyttää siivilääkin.

Nuorisolle lisätietoa: Uuttaminen, eli uutto, on kemiallinen erotusmenetelmä, jossa haluttu aine erotetaan seoksesta liottamalla se sopivaan liuottimeen, kuten nesteeseen. Menetelmä perustuu aineiden erilaisiin liukoisuuksiin. Yleisiä esimerkkejä ovat teen tai kahvin valmistus, jossa maku- ja väriaineet uutetaan kuumalla vedellä lehdistä tai jauheesta

Vierailija
14/16 |
16.11.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruotsinkielisellä alueella pannukahviin lisätiin myös suolaa (oliskohan jokin vajaa kahvilusikallinen?). Tai ainakin iäkkäämmälle ikäpolvelle tämä oli ihan normaali tapa keittää pannukahvia.

Olen joskus lukenut syynkin tuon suolan lisäämiselle, mutta en enää muista minkälaiseen veteen sitä kannatti laittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/16 |
16.11.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ruotsinkielisellä alueella pannukahviin lisätiin myös suolaa (oliskohan jokin vajaa kahvilusikallinen?). Tai ainakin iäkkäämmälle ikäpolvelle tämä oli ihan normaali tapa keittää pannukahvia.

Olen joskus lukenut syynkin tuon suolan lisäämiselle, mutta en enää muista minkälaiseen veteen sitä kannatti laittaa.

Suola tappaa veden maun.  En ole tavannut kuin yhden vanhan ihmisen, joka laittoi suolaa kahviin niin että ei taatusti ainakaan vesi maistunut.

Vierailija
16/16 |
16.11.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kahvipurut siis annostellaan usein syrjään nostettuun pannuun. Tämän jälkeen pannu pannaan takaisin liedelle ja annetaan kuohahtaa. Pannun sisältö siis sekoittuu ja niitä kahviporoja nousee pannun kaatonokkaan, josta ne poistetaan kaatamalla kahvia kuppiin ja kaatamalla se pannuun. Tämän jälkeen kahvi seisoo jonkin aikaa, jotta kahvi ehtii uuttua, kahviporot laskeutuu pohjalle ja kaatamalla saadaan suhteellisen kahviporotonta kahvia. Toki voi käyttää siivilääkin.

Nuorisolle lisätietoa: Uuttaminen, eli uutto, on kemiallinen erotusmenetelmä, jossa haluttu aine erotetaan seoksesta liottamalla se sopivaan liuottimeen, kuten nesteeseen. Menetelmä perustuu aineiden erilaisiin liukoisuuksiin. Yleisiä esimerkkejä ovat teen tai kahvin valmistus, jossa maku- ja väriaineet uutetaan kuumalla vedellä lehdistä tai jauheesta

Tarvitseeko tehdä muuta kuin, että lisätään kuumaan veteen höystöt ja annetaan olla 5 minuuttia. Sihtiin jää kahvihöystöt ja eihän ne pääse silloin kahvikuppiin haitolle.