Voiko vielä syödä silliä, jossa päiväys 3.3.2025 ja on avaamaton ja pidetty jääkaapissa?
Kommentit (23)
Voi jos kerran on avaamaton. Avattuna ei.
Purkeissa oleviin sekuntikelloihin ei voi luottaa, hälytys voi tulla jopa kuukauden verran liian myöhään ja kuolet jos syöt! Puetko itse?
onko se "parasta ennen" vai "viimeinen käyttöpäivä" ne on kaksi eri asiaa!
Voi syödä. Kun avaat, käytä 3 vuorokauden kuluessa avaamisesta. Muista kuitenkin että sinun omat aistisi, haju ja maku, kyllä yleensä kertovat, jos on mennyt pilalle. Jos oikein hiuksia halotaan, niin toiset nesteet säilyttävät paremmin kalan kuin toiset. Mutta yleisohjeena, voit syödä, pitäisi olla hyvää vielä muutama päivä avaamisesta. ÄLÄ JÄTÄ huoneenlämpöön purkkia, vaan pikainen kannen avaus, kalaa pois, kansi kiinni ja takaisin kylmään.
Kerran laitoin yövuorossa klo 01:30 maitoa kahviin ja siinä oli edellipäivän päiväys! Makaan vieläkin teholla ja siitä on jo 8 vuotta.
Nyt oikeasti, luottakaa myös hajuun ja makuunne! Järkeä saa käyttää ja suola on hyvä säilöntäaine.
Ei voi, heitä pois se sillipurkki !
Vierailija kirjoitti:
Kerran laitoin yövuorossa klo 01:30 maitoa kahviin ja siinä oli edellipäivän päiväys! Makaan vieläkin teholla ja siitä on jo 8 vuotta.
Nyt oikeasti, luottakaa myös hajuun ja makuunne! Järkeä saa käyttää ja suola on hyvä säilöntäaine.
Juntti taas kiljuen alapeukutti. Trölli on vaan niin vtun kateellinen mulle!
Silli alkaa härskiintyä ja maistua pahalle, mutta ei se myrkyksi heti muutu.
Onko parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä?
Silloin kun olin lapsi, 60- luvulla, syksyisin kävi silakkakauppiaita.
Silakoita ostettiin puulaatikollinen ja suolattiin.
Säilytettiin jossain ulkorakennuksessa kylmässä, säilyivät siihen asti kunnes loppuivat.
Ei näkynyt päiväyksiä eikä sairastettu.
Hiukan maalaisjärkeä.
Kaupan avaamaton sillipurkki säilyy valmistuspäivästä vähintään 6kk - 8kk. Säilyvyysajan ollessa yli puoli vuotta on muutaman päivän lisäaika prosentuaalisesti lyhyt aika. Todennäköisesti siis silliä voi syödä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, jos se on säilytetty oikein.
"Silli säilyy pitkään. Silli on puolisäilyke, joka säilyy pidempään, mutta tulee avaamattomanakin pitää jääkaapissa. Avattu sillipurkki tulee käyttää viikossa. Viimeistään kahden viikon kohdalla se on auttamatta vanha. Terveydelle haitalliseksi se ei muutu, mutta härskiintyy varsinkin jos sillipalat eivät ole olleet kokonaan mausteliemensä peitossa. Sillin säilyvyyteen vaikuttaa myös se, että sitä otetaan aina puhtaalla haarukalla."
Ei se miksikään mene muutamassa päivässä. Syö pois vaan mutta käytä tuote parin päivän sisällä avaamisesta.
ihan reilusti ok. nuo vähän ohjeellisia. säilykesilli ei pilaannu noin vain, kun jopa ,aidotkin hyviä viikonkin pv jälkeen jos vaan ollut koko ajan kylmässä,ei seisotettu pöydällä koko ruokailun tai ruuanvalmistuksen. ja aina voi koemaistaa kaikkea. ohjeellista, mikään ei vanhene tasan 22h sillä räpäyksellä vanha.
no mittees aioit tehdä siitä,leivälle, vai laatikon uuniin... mee tekee jo,nam
Vierailija kirjoitti:
Luota vajaamielishoitajaasi!
tuoko oli nyt fiksua,mee sä naama nurkkaan, nolo. kertoo vaan moinen haukkuminen,että kukahan tukea ja hoitoa tarvinneekaa. moni käyttää niitä nimityksiä muista minkä näkee itsessään. tasapainoinen suht ok elämä,sujut itsensä kanssa,ei tarvitse nimitellä ja haukkua,eikä antaa ohjausta lääkkeisiin yms hoidollisiin tapahtumiin.
Vierailija kirjoitti:
Kerran laitoin yövuorossa klo 01:30 maitoa kahviin ja siinä oli edellipäivän päiväys! Makaan vieläkin teholla ja siitä on jo 8 vuotta.
Nyt oikeasti, luottakaa myös hajuun ja makuunne! Järkeä saa käyttää ja suola on hyvä säilöntäaine.
maidossakin on pelivaraa mukavasti kuin mitä pv näyttää. liian varhain kaadetaan pois. kylmässä ,ei huoneenlämmössä seisoteta eritoten jos yksineläjä ja kulutus hidasta.
Leivoin tänään tiikerikakun johon käytin eilisen päivän kermaa. Miten minun käy? Taikina maistui hyvälle ja kakku valmiina tuoksui hyvälle,myös varmaan muistuu. En ole vielä syönyt koska on vuuassa. Tähän perään tulisi nyt nauruhymiö.
Tottakai voi syödä!!