Mitkä työvälineet ja peruselintarvikkeet keittiöstä pitäisi ainakin löytyä?
Että voisi laittaa peruskotiruokaa. Haluan oppia laittamaan ruokaa enkä tiedä mistä aloittaa.
Kommentit (16)
Vierailija kirjoitti:
Pari teräskattilaa ja paistinpannu. Vispilä ja lasta, kulho. Uunivuoka, veitsi. Mitä ajattelit kokata?
Haluaisin oppia tekemään tavallisia kotiruokia. En siis oikeasti osaa laittaa mitään. Osaan kyllä keittää riisiä tai puuroa tai kananmunan mutta en ole koskaan tehnyt mitään reseptin mukaan missä olisi useampia aineksia ja työvaiheita.
Tarvitset tietysti hyvän keittokirjan, jossa kerrotaan ihan perusasioita.
Esimerkiksi jos aiot leipoa, miten toimitaan, että saadaan kuohkea ja maukas leipä. Samoin kaikissa muissakin ruoissa, jokaisessa on omat niksinsä, eivätkä ne ole vaikeita oppia, jos haluaa oppia.
Ruoanlaittotaito on hyvin tärkeä. Sillä voi myös säästää esimerkiksi isossa perheessä todella paljon jne.
Välineitä tarvitaan riippuen tietysti ihan siitä, mitä kaikkea haluat tehdä. kattilat, paistokasari, työvälineet, mittakupit ja maustemitatkin voivat olla alkuun tarpeen, jos et ole koskaan tehnyt itse ruokia.
Aloita arjen ruoista, mistä itse tykkäät, se palkitsee eniten ja hanki siihen välineet. Voit tehdä itsellesi ruokalistan, eli listan niistä ruoista, joista aloitat, eikä sen tarvitse olla pitkä, viisikin on jo ihan hyvä. Katso keittokirjasta mieliruokasi ja aloita ostokset niihin tarvittavista aineksista. Reseptissä kerrotaan myös työvälineet, vatkain, pannu, kattila, vuoka, taikinakulho, juuresveitsi, raastin jne. Ostoslistan kanssa kauppoja kiertelemään.
Kokkaaminen on helppoa ja hauskaa, siitä vain kokeilemaan.
Hyvä veitsi, leikkuulauta, paistinlasta, kauha, 3 litran kattila, paistinpannu, desin mitta, vispilä, lävikkö, kuorimaveitsi, uunivuoka ainakin alkuun. Ehkäpä myös raastin.
Peruselintarvikkeet, joilla pääsee pitkälle: basmatiriisi, pennepasta, kananmunat, suola, pippuri, rypsiöljy, voi, vehnäjauhot, sipuli, valkosipuli, soijakastike, sokeri, tomaattimurska, balsamiviinietikka, ruokakerma. Peruskotiruoka tarkoittaa eri ihmisille vähän eri asioita, joten jollekin joku on täysin tarpeeton mutta toinen käyttää sitä päivittäin.
Terävä veitsi, paistinpannu, voita, suolaa ja pippuria.
Börja med att skaffa en bra korkskruv. Efter det ordnar sig allt.
Vierailija kirjoitti:
Juustohöyläkin kannattaa olla
Tämä on yksi parhaimmista keittiövälineistä. Tällä saa kurkun kuorittua ja sen jälkeen viipaloitua. Teräksiselle paistinpannulle se käy paistolastana, esim. pienille letuille optimaalisin. Itse käytän sitä kakkulapionakin.
Päätä mitä haluat tehdä. Hanki aineet ja välineet. Keittokirjoja et tarvi, kaikki löytyy netistä.
Välineet:
Sähkövatkain
3 litran teräskattila
Pieni kasari
Hyvä paistinpannu, ei teflon
Lasinen piirakkavuoka
Isohko kannellinen uunivuoka
kakkuvuoka, jos haluat tehdä kakkua, irtopohjavuoka on hyvä
paistinlasta, pari kauhaa, (spaghettikauha)
juustohöylä, kuorimaveitsi, munaleikkuri
desimitta, isompi mitta, pari eri kokoista sekoituskulhoa
leikkuulaudat erikseen ainakin kasviksille, raa'alle lihalle ja kalalle
hyvät veitset: leipäveitsi, iso, keskikokoinen ja pari pientä veistä sekä veitsenteroitin
pinsetit ruotojen nyppimiseen, jos teet kalaa
kastikekauha, iso tarjoilulusikka, riittävän iso salaattikulho, kakku- tai piirakkalapio
raastinrauta tai juystohöylän tapaan toimiva raastin. Jälkimmäinen on kätevämpi, jos raastat ruokaan juustoa, mutta jos haluat tehdä esim. porkkanaraastetta, tarvit seisovan mallin tms.
lävikkö ja iso siivilä
leivinpaperia, foliota ja kelmua
Näillä pitäisi pärjätä jo tosi pitkälle. Mielestäni muuta ei välttämättä tarvitse, eikä näistäkään kaikkia sikäli, että ilmankin pärjää.
Alkuun pääset isolla kattilalla, hyvällä paistinpannulla (huonolla halpiksella kaikki palaa pohjaan ja pannu on hetkessä roskiskamaa), lastalla (ei metalli, osta muovinen tai silikoninen jos haluat pestä koneessa), kauhalla, siivilällä (pastalle ym.), jollain sekoituskulholla ja uuninkestävällä kannellisella vuoalla (esim. lasinen Pyrex) jossa voit säilyttää ruokaa jääkaapissa ja paistaa ruokaa uunissa. Lisäksi mittoja (tl, rkl, dl, litra), pari kelvollista veistä (osta mieluummin yksi hyvä ja lisää myöhemmin kuin kymmenen huonoa), ja pari leikkuulautaa eri asioille.
Ruokapuolelta pidä kaapissa ainakin pastaa, riisiä, liemikuutioita oman maun mukaan, suolaa, sokeria, etikkaa, soijakastiketta, sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, paprikajauhetta, chilijauhetta, mustapippuria, currya, rypsiöljyä ja oliiviöljyä. Tomaattimurskaa ja tomaattipyreetä (Mutti on hyvä), käyttövalmiita papuja tetrassa jos pidät niistä (helppo lisätä moneen ruokaan ilman liottelua). Loput oman maun mukaan.
Paistinpannu ja ryynimakkaraa. Noilla pärjää ihan hyvin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pari teräskattilaa ja paistinpannu. Vispilä ja lasta, kulho. Uunivuoka, veitsi. Mitä ajattelit kokata?
Haluaisin oppia tekemään tavallisia kotiruokia. En siis oikeasti osaa laittaa mitään. Osaan kyllä keittää riisiä tai puuroa tai kananmunan mutta en ole koskaan tehnyt mitään reseptin mukaan missä olisi useampia aineksia ja työvaiheita.
Ei sun tarvitse kaikkea hommata nyt. Etsi joku mielenkiintoinen resepti, jota haluat kokeilla. Mieti onko sinulla kaikki tarvittava. Ellei ole, niin ostoslistalle.
Ruoka-aineet, joita kannattaa aina olla:
muutamaa erilaista makaronia (esim. tavallista, spaghettia, lasagnettea/lasagnelevyjä, jotain erilaista)
riisiä (minäkin suosittelen basmatia, ja puuroriisiä jos tykkäät)
ohraa (ohrattoa ja/tai puuroa varten)
perunoita tarkoituksen mukaan (muussiin van gogh on paras)
linssejä, kuivia herneitä
tomaattimurskaa
sipulia ja/tai punasipulia
muita juureksia ja kasviksia käytön mukaan, kokeile erilaisia (osa voi olla pakasteina)
kananmunia pitää olla aina ja tarpeeksi
paria juustoa, esim. kilon kermajuusto ja jotain erikoisempaa lisäksi, maun ja käyttötarkoituksen mukaan
voita ja ekstraneitsytoliiviöljyä
karkeaa ja hienoa merisuolaa, mustapippuria (mieluiten täytettävässä myllyssä), basilikaa, oreganoa, maustepippuria, inkivääriä, kokeile lisäksi erilaisia niin löydät ne mistä pidät, osta puhtaita mausteita ilman suolaa ja lisäaineita, tee sekoitukset itse, myös tuoreita yrttejä kannattaa kokeilla ja valkosipuli aina tuoreena
vehnäjauhoja, ruisjauhoja, tarvittaessa muita jauhoja, leivinjauhetta ja kuivahiivaa
sokeria, vaniljajauhetta ja raakakaakaojauhetta, jos leivot tai teet jälkiruokia
lihat ja kalat ja tuoreet kasvikset ruuan mukaan, tai sitten ostat tuoretta tarjouksesta ja keksit niiden ympärille ruuan
pakasteessa kannattaa olla myös seitiä, ranskanperunoita, pakastekasviksia, sipulisilppua, herneitä, marjoja
liha-, kala- ja hedelmäsäilykkeistäkin on joskus iloa
maitoa tarvitaan moneen ruokaan (suosittelen täysmaitoa) ja lisäaineetonta kuohukermaa
Pari teräskattilaa ja paistinpannu. Vispilä ja lasta, kulho. Uunivuoka, veitsi. Mitä ajattelit kokata?