YLE: monet arkiset elintarvikkeet ovat oikeasti uktraprosessoitua ruokaa
Esimerkiksi kaupasta ostettu ruisleipä kuten Vaasan ruispalat on valmiiksi protestoutua ruokaa, ja ruisleipä on etenkin uktraprosessoitua, jonka syömistä suositellaan välttämään. Sama välttömisen suositus koskee myös muita ultraprosessoituja tuotteita kuten nyhtökauraa, soijarouhetta, kauramaitoa kasvismargariinia: https://yle.fi/a/74-20082815
Kommentit (15)
Niin. Miksi ne ovat kaupassa. Ei moni haluaisi hyllymetreittäin pelkkää ultraprosessoitua. Missä on kokonainen kypsä broileri ja naudanliha. Kanankoipi.
Vierailija kirjoitti:
Onhan kaikki tomaatit, perusvihannekset perunoista ja porkkanoistakin asti jalostettuja. Luomua ei ole kuin pussin kyljessä, kaikki muu on joko geeni tai sukumanipuloitua.
Porkkana kasvaa maassa, mutta kaurajuomat valmistetaan tehtaissa enkä juottaisi noita kasvislitkuja edes pahimmalle vihamiehellenikään saati sitten omille lapsille.
Hei. Olen mäkkärin vuoropäällikkö ja tehtäväni on valvoa että kaikki tarjoilijat hokevat vuorollaan JES!
Vierailija kirjoitti:
Onhan kaikki tomaatit, perusvihannekset perunoista ja porkkanoistakin asti jalostettuja. Luomua ei ole kuin pussin kyljessä, kaikki muu on joko geeni tai sukumanipuloitua.
Jalostettu ja prosessoitu tarkoittavat ihan eri asioita.
Jutussa suositellaan korvaamaan nyhtökaura, härkis ja soijarouhe jauhelihalla joka on vähemmän prosessoitua kuin edellä mainittua 👍
Välillä jotain hyvää ja positiivista Yleltä
Vierailija kirjoitti:
Niin. Miksi ne ovat kaupassa. Ei moni haluaisi hyllymetreittäin pelkkää ultraprosessoitua. Missä on kokonainen kypsä broileri ja naudanliha. Kanankoipi.
prisman ja sittarin kuumapisteessä niitä on kypsänä
Pitkään jo tiedetty että mitä vähemmän ruokaa on prosessoitu niin sitä terveellisempää ja turvallisempaa se on.
Prosessoitu tarkoittaa jollain lailla käsiteltyä. Prosessoit ruokaa itsekin kokatessasi keittiössäsi. Se, että sinun ei tarvitse tehdä kaikkea alusta asti itse, ei tee ruuasta välttämättä epäterveellistä. Tämä on taas niitä ihme pelkoja mitä ihmisillä nykypäivänä on jopa niinkin arkisen asian kuin ravinnon suhteen.
Vierailija kirjoitti:
Jutussa suositellaan korvaamaan nyhtökaura, härkis ja soijarouhe jauhelihalla joka on vähemmän prosessoitua kuin edellä mainittua 👍
Ei itseasiassa suositella, vaan käsketään ennemmin seuraamaan raaka-aine luetteloa ja kiinnittämään huomiota terveysvaikutuksiin, kuin pohtimaan tyhjänpäiväisiä termejä mitkä eivät sen ruoka-aineen terveellisyydestä ja ravintosisällöstä kerro mitään.
Mun suuhun kyllä on yleensä istunut tuo jauheliha paremmin, mutta silloin tällöin tulee kokeiltua myös noita korvikkeita, josko löytyisi itseä miellyttävä maku ja koostumus jollain reseptillä.
Oho, woke-pulju dissaa jotain soijarouhetta. Oikea ideologia nyt hieman hakusessa...
Vierailija kirjoitti:
Prosessoitu tarkoittaa jollain lailla käsiteltyä. Prosessoit ruokaa itsekin kokatessasi keittiössäsi. Se, että sinun ei tarvitse tehdä kaikkea alusta asti itse, ei tee ruuasta välttämättä epäterveellistä. Tämä on taas niitä ihme pelkoja mitä ihmisillä nykypäivänä on jopa niinkin arkisen asian kuin ravinnon suhteen.
Eihän nuo kaksi nyt paini mitenkään samassa sarjassa.
Leivot itse leivän: jauho, kaurahiutale, vesi, hiiva (jos ei juuri) ja ehkä öljy.
Etsi kaupasta vastaava tuote, ilman paranteita ja sitä ja tätä. Niinpä. Et löydä montaa.
Osta kanaa ja riisiä. Pilko vihannekset ja kypsennä kaikki. Tarvitset vain öljyä ja suolaa. Ehkä muita mausteita.
Osta valmisateria tai joku broilerimössö. Ja ties mitä muuta valmista. Terveellistä?
Vierailija kirjoitti:
Prosessoitu tarkoittaa jollain lailla käsiteltyä. Prosessoit ruokaa itsekin kokatessasi keittiössäsi. Se, että sinun ei tarvitse tehdä kaikkea alusta asti itse, ei tee ruuasta välttämättä epäterveellistä. Tämä on taas niitä ihme pelkoja mitä ihmisillä nykypäivänä on jopa niinkin arkisen asian kuin ravinnon suhteen.
Joku einestehtaan lobbari koittaa siellä valkopestä prosessointia ja sen haittoja. Paljonko sinulle maksetaan?
Taitaa pääasiassa olla vain Suomessa ja Amerikassa yleistä että suoermarketeissa myydään valmiita leipiä. Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa ei pahemmin syödä leipää ja kun syödään niin se tehdään itse.
Onhan kaikki tomaatit, perusvihannekset perunoista ja porkkanoistakin asti jalostettuja. Luomua ei ole kuin pussin kyljessä, kaikki muu on joko geeni tai sukumanipuloitua.