Saiko raskaana ollessa syödä feta-juustoa?
En nyt ihan muista mitä saa ja mitä ei saa syödä, ni kertokaapa pitääkö mun pidättäytyä mun herkusta!!??
Kommentit (15)
oon varmaan kaikkien paheksuma odottaja kun en oo koskaan sen enempää miettiny mitä suuhuni raskaana ollessa laitan. Fetaa ja tuorejuustoa on tullu syötyä jonkun verran, en ees muista mitkä kaikki oli mukamas kiellettyjä. En kuitenkaan syö mitään raakaa kalaa (en edes graavattua), yleensäkään mitään raakaa lihaa, enkä mitään muutakaan mitään kovin " eksoottisia" ruokia, ihan tavallisia paistettuja tai uunissa haudutettuja ruokia. En jaksa hysterisoida kaikesta.
Valion fetat ja Patros ovat pastöroidusta maidosta tehtyjä.
Toivottavasti et yritä sanoa kirjoituksellasi, että pieni määrä pastoroimattomia tuotteita ja muuta kiellettyä on ihan ok. Tiedätkö, että voit saada lapsellesi aikaan peruuttamatonta tuhoa jo ihan pienellä määrällä saastunutta ruokaa?
Kääk, uskaltaako täällä edes myöntää.. Jokainen saa itse päättää mitä syö, enkä yritä nyt sanoa mitä kenenkin pitäis tai ei pitäis syödä.
Itse oon vedellyt kaikki mahdolliset: fetat, graavilohet ja sushit (ne tosin ilman lihaa tai kalaa, vaan vihanneksia) kaikki syöty. Ja Aurajuustot. Ainut kriteeri että kaikki on ollut puhdasta ja tuoretta, en oo syönyt kun samana päivänä kun oon ostanut/valmistanut.. Mutta varmaan tästä hirttotuomion saa, uskalsinpas silti kertoa.
Tupakasta ja alkoholista ehdoton nollalinja.
Itse kyllä suhtaudun vakavasti listeriaan, koska se voi aiheuttaa keskenmenon. Äidille siis sinänsä listeriasta ei ole haittaa, mutta sikiö voi kuolla.
pals:
Kääk, uskaltaako täällä edes myöntää.. Jokainen saa itse päättää mitä syö, enkä yritä nyt sanoa mitä kenenkin pitäis tai ei pitäis syödä.Itse oon vedellyt kaikki mahdolliset: fetat, graavilohet ja sushit (ne tosin ilman lihaa tai kalaa, vaan vihanneksia) kaikki syöty. Ja Aurajuustot. Ainut kriteeri että kaikki on ollut puhdasta ja tuoretta, en oo syönyt kun samana päivänä kun oon ostanut/valmistanut.. Mutta varmaan tästä hirttotuomion saa, uskalsinpas silti kertoa.
Tupakasta ja alkoholista ehdoton nollalinja.
mun varmaan kivitetään täällä kanssa, mutta allekirjoitan joka sanan tekstistäsi, paitsi että en tykkää sushista, jonka vuoksi sitä en ole ikinä syönyt. (täällä ei kyl kannattais myöntää elävänsä normaalia elämää raskausaikana...)
puhu toisten puolesta enkä yllytä ketään syömään mitään, oli kiellettyä tai ei. Sanoin vain oman mielipiteeni ja kantani asiaan ;) En ole muuttanut ruokavaliotani raskauden takia.
Ja se feta jota olen syönyt tähän asti ja tästä eteenpäin, on Pirkan ja juuri teitä varten ;) kävin purkin kyljestä tarkistamassa, niin on tehty pastöroidusta lehmänmaidosta. Aamen.
haluaisin kuitenkin antaa yhden vinkin: Käyttäkää hyvät ihmiset vain kotimaisia elintarvikkeita! Sillä minimoi kaikki riskit jo tosi pieneen. Meillä on tosi tiukat laatukriteerit ja elintarvikkeiden turvallisuutta valvotaan, toista on monissa muissa maissa.
mutta graavilohta ei kannata kyllä syödä yhtään. Ennen joulua tehtiin tutkimus jossa todettiin, että todella suuressa osassa oli listeriabakteereita. Muistaako joku tarkkaa lukua, oliko se lähes puolen valmistajan kaloissa?
Tuutupii:
haluaisin kuitenkin antaa yhden vinkin: Käyttäkää hyvät ihmiset vain kotimaisia elintarvikkeita! Sillä minimoi kaikki riskit jo tosi pieneen. Meillä on tosi tiukat laatukriteerit ja elintarvikkeiden turvallisuutta valvotaan, toista on monissa muissa maissa.
Tulee tässä http://www.espoo.fi/default.asp?path=1;28;11866;9878;10024;10156;10165;… Tuolta Espoon sivuilta löysin alkuaikana muutenkin huomattavasti enemmän tietoa kuin esim Helsingin vastaavilta..
Mammis
tane74:
En nyt ihan muista mitä saa ja mitä ei saa syödä, ni kertokaapa pitääkö mun pidättäytyä mun herkusta!!??
Syön fetaa ja tuorejuustoja (Valion pastöroidut). En syö mitään raakaa kalaa tai lihaa. Kasvikset ja hdelmät kuorin ja pesen. Homejuustot jätin suosiolla (raakana siis, kuumennettuna käytän), kun ei niitä voi kylmiltään varmuudella nauttia. Kaikki tavalliset suomalaiset juustot (edamit ym) menee hyvällä ruokahalulla.
" Helsingin yliopisto
Viestintäosasto
27.10.2006
Väitös listeria-bakteerista kalatuotantoketjussa
Elintarvikkeiden välityksellä leviävä Listeria monocytogenes -bakteeri on
kuluttajille terveysriski, sillä se voi aiheuttaa ihmiselle vakavan
taudin, listerioosin. DI Hanna Miettinen tutki Helsingin yliopistossa
tarkastettavassa väitöskirjatutkimuksessaan L. monocytogenes -bakteerin
esiintymistä kalatuotantoketjussa. Hän havaitsi bakteerisaastutuksen
lähteiksi sekä raaka-aineina käytetyt kalat että tuotantoympäristöt.
Miettinen havaitsi, että eri kalankasvattamoista peräisin olevissa
kirjolohista keskimäärin 9 prosentissa oli L. monocytogenes -bakteereita.
Bakteerin esiintyminen tosin vaihteli eri kasvattamojen välillä
huomattavasti: joistakin bakteeria ei löytynyt lainkaan, kun taas toisen
kasvattamon kaloista 75 prosentissa oli bakteeria. Listeria-bakteereita
löydettiin lähes yksinomaan kalojen kiduksista ja vain satunnaisesti
nahasta tai sisälmyksistä. Miettisen mukaan kidusten poistoon tai
eristämiseen pitäisikin jatkossa kiinnittää huomiota bakteerin leviämisen
estämiseksi.
Miettinen tutki tarkemmin yhtä kalankasvattamoista, ja havaitsi
pääasialliseksi bakteerien lähteeksi läheiset joki- ja purovedet sekä muut
ympäristön valumavedet. Sateinen sää lisäsi todennäköisyyttä löytää L.
monocytogenes -bakteereita kasvattamolta. Miettisen mukaan kyseinen
kalankasvattamo ei levittänyt bakteeria, vaan pikemminkin kärsi
ympäristöstä peräisin olevasta saastutuksesta.
Listeria monocytogenes -bakteereita löytyi myös kalanjalostamoista:
kolmanneksesta tutkituista 23 jalostamosta bakteeria löytyi ainakin
satunnaisesti myös puhdistetuilta pinnoilta. Jonkin Listeria-lajin
löytyminen tuotantopinnoista indikoi kohonnutta todennäköisyyttä löytää
bakteeria myös kyseisen yrityksen kalatuotteista. L. monocytogenes
-bakteeria löytyi 0-20 prosentista eri kalavalmistuotteista.
Pastoröinti tuhoaa bakteerit mädistä
Miettinen löysi L. monocytogenes -bakteereita myös 5 prosentista kaupan
hyllyillä tarjolla olevasta suomalaisten kalalajien mädeistä. Bakteereita
löytyi 18 prosentista tuoreena ostetusta mädistä, mikä oli huomattavasti
useammin kuin pakasteena tai pakasteesta sulatettuna ostetusta mädistä,
josta vain 1 prosentista löytyi bakteereita. Miettinen havaitsi myös, että
mädin pastörointi 10 minuutin ajan 62 tai 65 Celsius-asteessa tuhosi
listeria-bakteerit mädistä. Pastöroitu ja vakuumiin pakattu kirjolohenmäti
säilyi sekä mikrobiologiselta että aistinvaraisesti arvioidulta laadultaan
hyvänä kuuden kuukauden ajan, kun sitä säilytettiin 3 Celsius-asteessa.
Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttama listerioosi-tauti tarttuu
yleensä elintarvikkeiden välityksellä. Alttiita taudille ovat raskaana
olevat, vastasyntyneet, vanhukset sekä henkilöt, joiden vastustuskyky on
heikentynyt. Terveelle aikuiselle ruoan sisältämä korkea L. monocytogenes
-pitoisuus aiheuttaa tavanomaisia ruokamyrkytysoireita. Bakteeri on
elintarviketuotannon kannalta ongelmallinen, koska sitä esiintyy yleisesti
ympäristössä ja se sietää hyvin erilaisia ääriolosuhteita.
DI Hanna Miettisen väitöskirja " Listeria monocytogenes in fish farming and
processing" (Listeria monocytogenes kalan kasvatuksessa ja
prosessoinnissa) tarkastetaan Helsingin yliopiston
eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa 11.11.2006 kello 10.
Väitöstilaisuus järjestetään Porthanian salissa PIII (Yliopistonkatu 3).
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja se tulee luettavaksi E-thesis
-palveluun:http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/ela/elint/vk/miettinen/
Väittelijän yhteystiedot:
Hanna Miettinen
p. 040 726 0569
sähköposti: hanna.miettinen@vtt.fi
"
En nyt muista mitenkään tarkasti, mutta ne tutkimukset joulun alla olivat niistä pakatuista kaloista. Tarkennettakoon, että itse syömäni synnit olivat tuoreesta loohifileestä itse graavattuja, noihin vakuumipakkauksiin en ole kajonnut. Mutta sama kai se..
mutta vastauksen kysymykseeni sain eli saan syödä lempparifetaani, nam! Kiitos myös sulle, joka laitoit sen Espoon kaupungin tekemän listan kielletyistä ruoka-aineista. Itse pyrin nuodattamaan ohjeita, lapseni parhaaksi, mutta sehän on jokaisen oma asia miten näihin suhtautuu!!! Eli jokainen tavallaan ja siihen ei ole muiden puuttuminen. Toivotan kaikille ihanaa odotusaikaa!!!
Fetaa voi syödä, jos vain varmistaa, että se on tehty pastöroidusta maidosta. Esimerkiksi Apetitilla vain osa Fetoista on pastöroidusta maidosta, joten kannattaa tsekata tuoteselosteet tarkasti. Lempifetastasi joudut ehkä luopumaan.
t. Juska