Veri ruossa?
Tämä on toisen käden tietoa joten suhtaudun varauksella, mutta teoriassa silti mielestäni erittäin mahdollista. Kaverini sanoi olleensa eräässä kaiketi pikaruokalaksi luokiteltavassa paikassa ja oli huomannut että hänelle tarjoilleella oli sormessa haava jossa oli verta. Friikkasi siitä että jos tarjoilijalla esim. hepatiitti niin miten potentiaalista olisi saada tartunta?
Tuosta sitten juolahti että kuitenkin paljain käsin monessa paikassa toimitaan ja joku hepatiittihan on sellainen mikä kestää aika kauan jossain kuivuneessa veressä. Joku tuollasin käsin koskee haarukkaasi tai jopa laittaa lisukkeita ruokaasi, niin on siinä teoriassa mahdollisuus saada tartunta?
Kommentit (12)
Eikös niillä ole hanskat keittiössä vai ei ole. Mutta miten voi tarjoilla verisellä haavalla tarjotinta. Ja meneekö veri ruokiin tai juomiin.
Tuollaisesta pitää valittaa, käydä siellä tiskillä nätisti sanomassa että kuka on vastuussa, mitään julkista numeroa ei tarvitse tietenkään tehdä. Jokainen tietää että keittiötyössä haavat suojataan hyvin.
Omat kaksi senttiä tähän ovat että jokainen on varmaan nähnyt millaista sankaria joissain pikaruokaloissa on töissä. Lienee aivan turha olettaa että tuollaiset tekisivät paljoakaan asian eteen, jos kädessä olisi haava.
Toinen asia on sitten tarttuvuus. Hep.A tarttuu helposti marjojenkin kautta jne eli sehän kuuluukin niihin jossa sitä esiintyy ruoka-aineissa. Hep.B sen sijaan on todettu testeillä ettei ruokaan ruiskutetti HepatiittiB ole tutkimuksessa tarttunut. Olettaisin että sama pätisi ruokaan joutuneeseen vereen jossa sitä?
Yleisesti hyvä kysymys on että onko hanskojen käyttö esim. ketjupaikoissa pakollista?
Täytyy olla aika vähä-älyinen jos ei tajua mitä tuossa tarkoitetaan, mutta eihän me kaikki voida olla neroja.
Hetkinen siis Sääntö-Suomessa kontrolloidaan mitä vain mutta ravintolaan pääsee töihin vaikka olisi hepatittii jne? Yksilönoikeudet ja ihmisoikeudet jne varmaan perusteena.
Tarjoilijan vastuulla on hoitaa haava kuntoon, laittaa laastari/side ja hanska käteen.
Suomessa yleensä on c- ja b-hepatiittia, kumpikaan ei tartu sillä että siihen tartuttavaan vereen koskee ehjin käsin, tarvitaan verikontakti. Toki mitään avohaavaa ei pitäisi tuollaista työtä olevalla olla, vaan se pitäisi suojata työssä.
Sanoisin myös että matematiikka pätee. Ei hepatiittia sairastavia kovin paljon ole Suomessa. Mikä on todennäköisyys että juuri sillä tarjoilijalla olisi hepatiitti ja jos olisikin niin esim. hänen koskemansa haarukka voisi aiheuttaa sen tartunnan.
Verikontakti usein toistuu kun noista puhutaan, mutta teoriassa jos veri on kosketuksissa limakalvojen kanssa niin riski on olemassa ja matkalla vatsalaukkuun on kyllä limakalvoa tarjolla, joten tuollaisen nieleminen, siis ihan puhtaasti teoriassa, on varmaan mahdollista. Tutkimustuloksia tuosta tuskin on.
Niin, hepatiitti A tarttuu, mutta muutkin?