Ostatteko hedelmiä, juureksia ja vihanneksia satokauden ulkopuolella?
Lehdessä oli että rahaa voi säästää kun ostaa hevi-tuotteita vain kun on satokausi ja tuotteettu kuten vaikkapa perunat, porkkanat, kurkut, paprikat ja omenat kannattaa jättää ostamatta satokauden ulkopuolella (esimerkiksi talvella) kun hinnat ovat korkeimmillaan ja se säästö tulee siitä että rytmittää ostoja.
Kommentit (24)
Milloin on banaanin tai avokadon satokausi? Täällä peräpohjolassa ollaan aina satokauden ulkopuolella. Tomaatitkin nyt 2.89 kg et se siitä parin viikon 0.99 satokaudesta.
Juuresten ja kaalien "satokausi" on myös talvella. Talvella saamme ulkomailta siellä olevien satokausien edullisia hedelmiä, kuten sitruksia ja banaaneja.
Aina on jokin vihannes, hedelmä tai marja parhaimmillaan ja hinnaltaan edullinen.
On tietysti järkevää katsoa kilohinnat, mutta tarjouksiakin on satokauden ulkopuolella.
Syön niin vähän lihaa, että jos pihistelisin vielä juureksissa ja vihanneksissa menisi älyttömyyksiin.
Säästää voi myös kun ostat kotimaassa kasvatettua ulkomailta tuodun sijaan, esimerkiksi suomalainen porkkanan tulee kuluttajalle halvemmaksi kuin Espanjasta, Puolasta tai Ruotsista tuotu joihin tulee vielä matkakulut sen saman hinnan päälle.
En juurikaan. Ovat parempia oman sesonkinsa aikana.
Ei välttämättä säästä rahaa: rakastan parsaa ja herneitä.
Todellakin ostan! Säästän mielummin muusta kuin ravinnosta. Esim en ole muodin, sisustuksen, elektroniikan tai päihteiden suurkuluttaja mutta kasvisten ja hedelmien kyllä, joten rahaa kyllä riittää ruokaan.
Vierailija kirjoitti:
Milloin on banaanin tai avokadon satokausi? Täällä peräpohjolassa ollaan aina satokauden ulkopuolella. Tomaatitkin nyt 2.89 kg et se siitä parin viikon 0.99 satokaudesta.
Kannattaa ostaa ainoastaan sellaista mikä kasvaa Suomessa koska se tulee kotimaista viljelijää. Banaanit ja avokadot tuodaan Suomeen ulkomailta ja niin kauan kuin kaupasta ei saa esimerkiksi Suomalaista banaania niin ei kannata ostaa.
En juurikaan osta hedelmiä. Omat omenapuut tuottavat satoa, jonka pakastan soseena, ja muiden hedelmien sijaan syön marjoja. Juureksia ja vihanneksia on ihan pakko ostaa myös satokauden ulkopuolella, mistä sitä edes tekisi ruokaa, jos ei ostaisi perunoita, porkkanoita, sipuleita yms? En todellakaan halua syödä päivittäin riisiä tai makaronia. Ja leivän päälle haluan paprika tai kurkkua vuodenaikaan katsomatta, ei esimerkiksi etikkakurkku ole sama asia, siinä on liikaa suolaa ja sokeria.
En edes tiedä milloin on mandariinin satokausi, arvioisin että joskus marraskuusta eteenpäin? Kuitenkin eilen ostin mandariineja ja ne maistuivat siltä miltä biojäteastia haisee :( suosin kyllä näin loppukesällä kotimaista satoa.
Ostan joskus, jos tarvitaan johonkin tiettyyn reseptiin tai muuten tekee mieli, esim. keväällä ostan joskus kasvihuonekurkkua vaikka se on hirveän kallista. Mutta enimmäkseen ostan kasvikset hävikkilaatikosta tai pakastan silloin kun ne ovat halvimmillaan. (Eilen ostin kilon kotimaista suippopaprikaa hintaan 0,60 e.)
Kyllä ostan koska en halua sairastua ja menettää hampaita. Talvella iskisi keripukki tai joku muu katotauti, jos ostaisin vain satokauden mukaan.
Suomessa on aika hintsusti omaa hedelmätuotantoa, tuon mukaanhan ei sais ikinä ostaa vaikka ananasta.
Syön ympäri vuoden niitä samoja vegejä, ehkä en ihan kalleimpaan aikaan osta just sitä verigreippiäni vaan otan jonkun kilohinnaltaan halvemman.
Nyt on vähäksi aikaa oman maan porkkanoita, säästän muutaman euron. Ja jonkun verran marjoja on, ja jo toisen kerran viikon aikana löysin kanttarellipaikan.
Vierailija kirjoitti:
En juurikaan osta hedelmiä. Omat omenapuut tuottavat satoa, jonka pakastan soseena, ja muiden hedelmien sijaan syön marjoja. Juureksia ja vihanneksia on ihan pakko ostaa myös satokauden ulkopuolella, mistä sitä edes tekisi ruokaa, jos ei ostaisi perunoita, porkkanoita, sipuleita yms? En todellakaan halua syödä päivittäin riisiä tai makaronia. Ja leivän päälle haluan paprika tai kurkkua vuodenaikaan katsomatta, ei esimerkiksi etikkakurkku ole sama asia, siinä on liikaa suolaa ja sokeria.
Juureskausi on myös silloin, kun niitä saa hyvin varastoituna. Esim. porkkanaa on huonosti saatavilla vain muutaman viikon ajan vuodessa, kun kotimainen varasto on huvennut ja varhaisporkkanan kausi ei ole alkanut.
En osta silloin porkkanaa, vaan käytän villivihanneksia, parsaa tai muuta sen sesongin kasvista.
Vierailija kirjoitti:
Suomessa on aika hintsusti omaa hedelmätuotantoa, tuon mukaanhan ei sais ikinä ostaa vaikka ananasta.
Syön ympäri vuoden niitä samoja vegejä, ehkä en ihan kalleimpaan aikaan osta just sitä verigreippiäni vaan otan jonkun kilohinnaltaan halvemman.
Nyt on vähäksi aikaa oman maan porkkanoita, säästän muutaman euron. Ja jonkun verran marjoja on, ja jo toisen kerran viikon aikana löysin kanttarellipaikan.
Ei vaan ananas kannattaa ostaa silloin, kun se on parhaimmillaan. En kyllä tiedä milloin.
Veriappelsiineilla on kausi joulun tienoilla tai jälkeen ja todellakin ostan, vaikka kotimaista suosinkin.
Ostan mitä haluan ja tarvitsen, en tiedä mitään satoaikoja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En juurikaan osta hedelmiä. Omat omenapuut tuottavat satoa, jonka pakastan soseena, ja muiden hedelmien sijaan syön marjoja. Juureksia ja vihanneksia on ihan pakko ostaa myös satokauden ulkopuolella, mistä sitä edes tekisi ruokaa, jos ei ostaisi perunoita, porkkanoita, sipuleita yms? En todellakaan halua syödä päivittäin riisiä tai makaronia. Ja leivän päälle haluan paprika tai kurkkua vuodenaikaan katsomatta, ei esimerkiksi etikkakurkku ole sama asia, siinä on liikaa suolaa ja sokeria.
Juureskausi on myös silloin, kun niitä saa hyvin varastoituna. Esim. porkkanaa on huonosti saatavilla vain muutaman viikon ajan vuodessa, kun kotimainen varasto on huvennut ja varhaisporkkanan kausi ei ole alkanut.
En osta silloin porkkanaa, vaan käytän villivihanneksia, parsaa tai muuta sen sesongin kasvista.
Kotimaiset porkkanat loppuvat yleensä Suomen varastoista jo joulukuussa kun ihmiset ostavat niitä laatikoihin. Sen jälkeen saa odottaa neljä kuukautta ennen kuin taas saa kotimaisia ja ne on tuplasti kalliimpia koska ovat kasvihuone kasvatettuja, mutta se neljä kuukautta on pirusti pidempi aika kuin viikon tai pari viikkoa. Ja perunoissa on sama, eli tammikuussa kauppoihin tulee puolalaista perunaa kun kotimaista perunaa ei saa enää mistään ja seuraavaa kasvihuonekasvatettua perunasatoa joutuu odottamaan kevääseen asti. Nuo muutamat kuukaudet ulkomaisella perunalla ja porkkanalla on kidutusta.
Satokauden kasvikset ei AINA ole niitä halvimpia. Esim. kotimaiset marjat ovat tälläkin hetkellä kalliita, mutta puolalainen omena alle euron/ kilo...
Meille tuodaan hedelmiä sekä pohjoiselta että eteläiseltä pallonpuoliskolta. Keväällä kannattaa ostaa vaikka chileläisiä omenoita eurooppalaisten sijaan. Ovat uutta satoa. Mandariinien satokausi Euroopassa on suurin piirtein joulukuusta lähtien. Nyt kaupoissa olevat mandariinit tulevat Etelä-Amerikasta tai Etelä-Afrikasta.
Kyllä mä olen vielä löytänyt ihan läpi vuoden kotimaista porkkanaa ja perunaa. Eihän varsinkaan porkkanat tietty ole enää pitkän varastoinnin jälkeen niin hyviä, mutta kyllä niitä olen aina löytänyt.
Ostan. Säästän mieluummin muusta kuin ruuasta.