Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Ostimme muutama vuosi sitten vanhan, 50-luvulla rakennetun 2-kerroksisen siporex-talon rinnetontilla, puoli taloa on siis " maan sisällä" rinteessä. Etenkin alakerta oli tosi huonossa kunnossa seinien pintamateriaaleilta, koska alakertaan ei ollut tehty mitään remonttia tosiaan 50 vuoteen, eli siinä vaiheessa oli vaikea nähdä, mikä tuosta pintamateriaalien repsahtamisesta oli kosteuden syytä, mikä ihan silkkaa ajan hampaan puremista.Remontoimme koko talon, ja alakerran huoneista toinen sai kipsilevyt seiniinsä, toisessa vain revimme vanhat pintamateriaalit pois ja laitoimme päälle sellaisen lasikuitutapetin, joka maalattiin. Juuri tässä huoneessa on nyt ilmennyt jonkinasteista kosteusongelmaa, ehkä sen takia, että huone on ollut lähinnä varastona ja aika viileä. Seinän vieressä haiskahtaa home/kosteus, eli ilmeisesti huokoisen siporex-seinän läpi on kosteus puskenut läpi ja saanut seinän pintamateriaalin haiskahtamaan homeelle viileässä huoneessa.Nyt mietimme mitä tekisimme tällä huoneelle, siitä on nimittäin tarkoitus tulla pojan huone. Jonkinlainen eristys, ilmeisesti, koska viereisessä huoneessa, jossa ne kipsilevyt seinien pinnalla, ei ole mitään ongelmaa. Kannattaisikohan sisäpuolelle kipsilevyjen alle laittaa kosteuseriste, esim. sellainen siveltävä, kylppäreissä käytettävä eriste?

Kommentit (3)

Jos kosteuseristätte seinän sisäpuolelta kosteus ei tule huoneeseen, mutta ei se katoakaa(seinän ei pääse kuivumaan tätä kautta , vaan kostuu lisää). Seinän kostumisesta pitäisi päästä eroon ulkopuolelta ja tutkia mistä se kosteus seinään tulee. Ovatko salaojat kunnossa? Entä ulkopuolinen sokkelineristys vai ohjautuvatko pintavedet seinänviereen?Syytä kannataa selvittää, korjaus on muuten vain pelkkää peittämistä ja mahdollinen home- ongelma pahenee

Eli rakensimme juuri uuden rinnetalon ja laitoimme kellarin seinään bitumin eristeeksi --> kosteus ei pääse kellarin rakenteisiin. Samoin salaojitimme sen huolella jne.Jos ja kun kyseessä on noinkin iäkäs talo niin oikeastaan ainoa vaihtoehto on ottaa kaivinkone tontille ja kaivaa seinärakenne näkyviin.

Pihahan siinä kärsii, mutta muuten ette saa kosteutta kuriin.Pyytäkää joku rakennusmestari käymään paikalla ja kysykää arviota tarvittavista korjauksista.Sisällä tehty pintaremontti ja huoneen käyttäminen lasten huoneena, ovat mielestäni huonoin mahdollinen vaihtoehto. Selvittäkää ensin kosteuden syy, ennen kuin alatte korjaamaan seurauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta se on tien sijainnista, tontin muodosta (hyvin jyrkkä rinne toisella puolella) ja autotallin sekä ulkorakennuksen sijainnista johtuen aivan valtava urakka, joten tänä syksynä emme pääse sitä edes aloittamaan, sen takia lähinnä tilapäisratkaisua talveksi nyt mietimme. Nyt käytyämme kellarikerroksen huoneet läpi oikein kunnolla näyttää, että kosteusongelma on vain tässä yhdessä kohtaa, ja kummallista kyllä juuri tämä kohta ei ole edes maan alla, koko huone sijoittunut siten, että koko seinäpinta ulkopuolelta on siis näkyvissä.Sen takia olemme nyt miettineet huonon tuuletuksen osuutta kosteusongelmaan. En tiedä miten uusissa siporex-taloissa, mutta tässä talossa on jokaisessa kellarikerroksen huoneen kohdalla " tuuletusputki" pohjan alle ja lisäksi koko talon alta menee vaakasuorassa yksi tuuletusputki isommalla dimensiolla. Tässä isommassa tuuletusputkessa oli häikkää, meille selvisi nimittäin vasta ihan muutama viikko sitten, että tämä putki menee tosiaan koko talon alitse (oletimme, että se on vain lisätuuletusputki toisessa kulmassa olevaan viileään kellarihuoneeseen.) Puutarhatöitä tehdessä ja talon kivijalan vieressä kaivaessa löytyi nimittäin aivan sattumalta tuuletusputken toinen pää, laattakivellä tukittuna ja 15 cm maata päällä. Tämä tukittu putki on kyllä just vastakkaisella puolella, missä kosteusongelma on, sen huoneen kohdalla tuuletusputki on aivan auki, mutta varmasti vaikuttaa yleistuuletukseen, jos tällainen suuridimensioinen putki on ollut tukossa.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla