Kakkureseptejä pelkällä munanvalkuaisella?
Tietääkö kukaan kakkuja, joita tehdään tai voisi tehdä pelkästään valkuaisilla koko kananmunan sijaan?
Tarkoitus on välttää fosforia munuaisten takia, ja valtaosa kananmunan fosforista on keltuaisessa - siksi kyselen.
Kommentit (8)
Eli kuormitat munuaisia kakulla ja kyselet reseptejä ilman fosforia. Voi huoh! Eikö kannattaisi paneutua 99% siihen terveelliseen vähäfosforiseen ravintoon arjessa, niin voi syödä joskus palan kakkua?
Painonvartijoilla oli joskus kääretorttuohje, johon tuli kananmunista pelkät valkuaiset. Ne vatkattiin makeutusaineen kanssa hyvin kuohkeaksi vaahdoksi, joka kypsennettiin uunipellillä, täytteeksi tuli hedelmiä. Ikään kuin makea munakasrulla. Jotain tällaista voisit kokeilla? En nyt jaksa googlata, miten sokeri ja hedelmät sopivat munuaispotilaalle, mutta tiedät varmaan itse.
Moi, täsä Paula. Hyvä kakku ohje. Kannattaa kokeilla.
4 valkuaista
1 dl hienokiteinen sokeri
1.)Nämä vatkataan hyvin vaaleaksi vaahdoksi
2.)Lisää sekoita ensin keskenään kuivat aineet sen jälkeen lisää ne munasokerivaahtoon
0,5dl perunajauhoja
0,5dl erikoisleivontavehnäjauhoja. Mikäli haluat gluteenittoman niin kokonais määrä perunajauhoille siinä tapauksessa 1dl.
Paista uunin keskiosassa 200 astetta noin 15min. Paistoaika voi vaihdella uunin mukaan.
Vierailija kirjoitti:
Eli kuormitat munuaisia kakulla ja kyselet reseptejä ilman fosforia. Voi huoh! Eikö kannattaisi paneutua 99% siihen terveelliseen vähäfosforiseen ravintoon arjessa, niin voi syödä joskus palan kakkua?
Niin siis teen tämän kakun ajatellen ihmistä (en itseäni), joka yrittää välttää fosforia kaikessa. Kyseessä ei ole vain "terveellinen" ruokavalio, vaan siis paha munuaisten vajaatoiminta. Ei ole minun asiani kyseenalaistaa, millainen hänen ruokavalionsa pitäisi olla, koska en ole munuaispotilaiden ravinnon asiantuntija, mutta haluaisin vain tarjota hänelle kakkua siinä missä muillekin.
Kiitos paljon kaikille, tässä tulikin jo mainioita ehdotuksia :)
-ap
Pavlova. Lasketaanko kakuksi?
Britakakku toimii myös ja monissa italiasissa kakkusissa on käytetty vain valkuaista, tai vähintäänkin valkuaiset ja keltuaiset vatkataan erikseen. Koostumus ei tosin varmaankaan ole sama, jos ne keltuaiset skippaa kokonaan.
Sitten kun ei erikseen eritelty, että on oltava täytekakku, niin juustokakut voi tehdä munattomana tai käyttää vain valkuaista. Vegaanikakut on munattomia, muna korvataan banaanilla tai jollain muulla vastaavalla.
Eikö se ole omeletti jos siihen käytetään pelkkää kananmunaa?