Ravintola-arkea korona-ajan Suomessa: hengenvaaralliset työolot, vaarallisia tuotteita
Yötöitä 190 tuntia kuussa
Syyskuussa mies oli menossa metroon kun kaksi järjestyksenvalvojaa pysäyttivät hänet. He halusivat tietää, miksi hänellä oli mukanaan rullakko täynnä tavaraa.
Vietnamilainen mies oli kuljettamassa sämpylöitä, bageleita ja muita tuotteita Pohjoismaiden suurimman kahvilaketjun Espresso Housen pääkaupunkiseudun liikkeisiin.
– Kerran kuljetin tuotteet yksin metrolla yhteentoista kahvilaan. Ei ollut vaihtoehtoja, hän kertoo.
Työturvallisuudesta on tingitty. Tilojen hygieniataso on ollut heikko. Henkilöstön vähyyden takia työntekijät ovat joutuneet tekemään usein ylitöitä, eikä taukoja ollut aina mahdollista pitää.
Espresso Housen johtajille on kerrottu ongelmista toistuvasti, mutta he eivät ole puuttunut niihin.
– Missään aiemmassa työpaikassa en ollut kokenut olevani aidosti vaarassa. Nyt tuntui, ettei edes hengelläni ollut merkitystä, sanoo Espresso Housessa elokuun loppupuolelle asti työskennellyt Ana-Maria Albastroiu.
– Keittiö on todella likainen kaikin mahdollisin tavoin, Linh Tran sanoo.
Yksi syy tähän oli vesi, joka oli pitkään huonolaatuista. Työntekijät eivät uskaltaneet juoda sitä, vaan toivat oman juomavetensä kotoa. Välillä putkistosta tuleva vesi oli keltaista tai ruskeaa. Samasta hanasta peräisin olevaa vettä jouduttiin käyttämään esimerkiksi bageleissa täytteenä olevien punasipulien marinoimiseen.
https://yle.fi/uutiset/3-12257339?origin=rss
MaRan toimitusjohtaja jyrähti: Valtion on korvattava kaikki ravintola-alan kiinteät kulut!
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/maran-toimitusjohtaja-jyrahti-valti…
Rankkoja hommiahan ne on ja siihen nähden palkka todella huono